Alecta går in som delägare i projektet Kongahälla

Adapta och Alecta har avtalat om att tillsammans utveckla och förvalta Kungälvs nya köpcentrum Kungahälla Shopping om 37.000 kvm.

Alecta förvärvar 50 procent av aktierna i Adaptas dotterbolag Adapta Kongahälla AB, ägare till fastigheten Kungälv Komarken 1:8. Parterna kommer gemensamt att fortsätta arbetet med att genomföra det pågående projektet Kongahälla Shopping och därefter förvalta fastigheten vidare. Adapta kommer även fortsättningsvis att ansvara för utveckling, uthyrning och förvaltning av Kongahälla Shopping.

CBRE var rådgivare till säljaren.

Kongahälla Shopping blir ett regionalt köpcentrum i centrala Kungälv med plats för 100 butiker, verksamheter och service. Projektet är den största pågående satsningen på handel i Göteborgsområdet på över 10 år och omfattar cirka 37.000 kvm uthyrningsbar yta. Byggarbetena påbörjades under sommaren 2016 och öppningen av centrat är planerat till mars 2019.

Tecknade hyresavtal finns med bl.a. Coop, Systembolaget, H&M, Lindex, Pondus och Cervera.

Konkurrensen inom handel är idag svag i Göteborgsområdet, och väldigt lite butiksytor har nyproducerat de senaste decennierna. Projektbanken är dock lång. I magasinet Fastighetsvärlden nr 10/2016 berättade vi nio planerade projekt som summerar totalt 350.000 kvm handelsyta. Om allt förverkligas under en kort tid finns uppenbar risk att situationen blir som i Malmö – massor av tomma butiker.

Alecta är sedan tidigare en stor aktör inom handelsfastigheter. Biolaget äger bland annat stora A6 i Jönköping, Signalfabriken i Sundbyberg, Giraffen i Kalmar, Flygfältets handelsområde i Norrtälje, Värmdö marknad och Krämaren i Örebro. Alecta är även, tillsammans med Ica Fastigheter, delägare i Ancore.

I direkt anslutning till Kongahälla Shopping byggs det 900 lägenheter, förskola och ett nytt resecentrum. Totalt i Kungälv byggs och planeras just nu för cirka 3.600 nya bostäder.

– Kongahälla Shopping blir det köpcentrum som tillgodoser efterfrågan på handel i norra delarna av Stor-Göteborg och Kungälv får därmed ett välbehövligt lyft i sitt handelsutbud. Alecta delar vår syn på långsiktighet och tillsammans skapar vi goda förutsättningar för Kongahälla Shopping, säger Per Thörnqvist, vd på Adapta.

Adapta Fastigheter utvecklar och förvaltar handels- och kontorsfastigheter, primärt i Storgöteborgsområdet. Bolagets mål är att skapa attraktiva handelsplatser i samarbete med starka hyresgäster. Adaptas fastighetsportfölj består av sex stycken handels- och kontorsfastigheter med en total uthyrbar area om cirka 45.000 kvm och ett marknadsvärde på 1.1 miljarder kronor.

Fastighetsvärlden Idag 2016-02-01

 

Fler Nyheter från förstasidan

Humlegårdens hus oskadda

Kraftig explosion i Hagalund där Humlegården äger 80 procent av fastigheterna.

Syskonpar köper för 400 mkr

Förvärvar 32.000 kvm bostäder och lokaler i centralt läge.

Microsoft slår till och köper 120.000 kvm mark

Avser att bygga ett datacenter i världsklass.

Akelius: ”Det är istället ett slag i ansiktet”

Kommenterar förslag som berör 24 procent av bolagets fastighetsvärde.

Tre institutioner har sålt för 13 miljarder på två år

Stora avyttringar. FV går igenom försäljningarna och vad som ligger bakom.

Höghus på Östermalm nobbas

Planerna på 450 bostäder och ett 18 våningar högt torn skickas åter till ritbordet.

JLL värvar fem

Läs om vilka som ansluter till rådgivningsfirman.

Fyra topptjänster tillsatta – några långsittare kvar

Fyra tjänstemanna-vd:ar suttit längre än 13 år. FV går igenom läget vid de största bolagen.

Fem kvar i kamp om stor myndighet

Beslut väntas inom några månader. Nästan 14.000 kvm på spel.

Spotify i våldsam ytexpansion av lokaler i Stockholm

Spotify gör ytterligare en lokalförhyrning. Nu på östra Södermalm. FV summerar förhyrningarna i Stockholm och berättar om den historiska expansionen.

Ny vd till Backahill

Familjen Erik Paulssons fastighetsbolag får en ny koncernchef.

Tidigare topp-vd startar nytt JV med Balder

Fokuserar på Stockholmsområdet. Berättar för FV om vilka segment som är intressanta.

Tillbaka till förstasidan