Alecta går in som delägare i projektet Kongahälla

Adapta och Alecta har avtalat om att tillsammans utveckla och förvalta Kungälvs nya köpcentrum Kungahälla Shopping om 37.000 kvm.

Alecta förvärvar 50 procent av aktierna i Adaptas dotterbolag Adapta Kongahälla AB, ägare till fastigheten Kungälv Komarken 1:8. Parterna kommer gemensamt att fortsätta arbetet med att genomföra det pågående projektet Kongahälla Shopping och därefter förvalta fastigheten vidare. Adapta kommer även fortsättningsvis att ansvara för utveckling, uthyrning och förvaltning av Kongahälla Shopping.

CBRE var rådgivare till säljaren.

Kongahälla Shopping blir ett regionalt köpcentrum i centrala Kungälv med plats för 100 butiker, verksamheter och service. Projektet är den största pågående satsningen på handel i Göteborgsområdet på över 10 år och omfattar cirka 37.000 kvm uthyrningsbar yta. Byggarbetena påbörjades under sommaren 2016 och öppningen av centrat är planerat till mars 2019.

Tecknade hyresavtal finns med bl.a. Coop, Systembolaget, H&M, Lindex, Pondus och Cervera.

Konkurrensen inom handel är idag svag i Göteborgsområdet, och väldigt lite butiksytor har nyproducerat de senaste decennierna. Projektbanken är dock lång. I magasinet Fastighetsvärlden nr 10/2016 berättade vi nio planerade projekt som summerar totalt 350.000 kvm handelsyta. Om allt förverkligas under en kort tid finns uppenbar risk att situationen blir som i Malmö – massor av tomma butiker.

Alecta är sedan tidigare en stor aktör inom handelsfastigheter. Biolaget äger bland annat stora A6 i Jönköping, Signalfabriken i Sundbyberg, Giraffen i Kalmar, Flygfältets handelsområde i Norrtälje, Värmdö marknad och Krämaren i Örebro. Alecta är även, tillsammans med Ica Fastigheter, delägare i Ancore.

I direkt anslutning till Kongahälla Shopping byggs det 900 lägenheter, förskola och ett nytt resecentrum. Totalt i Kungälv byggs och planeras just nu för cirka 3.600 nya bostäder.

– Kongahälla Shopping blir det köpcentrum som tillgodoser efterfrågan på handel i norra delarna av Stor-Göteborg och Kungälv får därmed ett välbehövligt lyft i sitt handelsutbud. Alecta delar vår syn på långsiktighet och tillsammans skapar vi goda förutsättningar för Kongahälla Shopping, säger Per Thörnqvist, vd på Adapta.

Adapta Fastigheter utvecklar och förvaltar handels- och kontorsfastigheter, primärt i Storgöteborgsområdet. Bolagets mål är att skapa attraktiva handelsplatser i samarbete med starka hyresgäster. Adaptas fastighetsportfölj består av sex stycken handels- och kontorsfastigheter med en total uthyrbar area om cirka 45.000 kvm och ett marknadsvärde på 1.1 miljarder kronor.

Fastighetsvärlden Idag 2016-02-01

 

Fler Nyheter från förstasidan

NCC laddar för nytt kontorsprojekt i Solna

Vill riva ett grönklassat kontorshus från 80-talet.

Vasakronan hyr ut 4.500 kvm och startar unikt träkontor

Hyr ut till myndighet och arkitektfirma i centralt läge. Se flera bilder!

Hyr ut 3.400 kvm i Kista

Två uthyrningar. ”Det är mycket på gång i Kista just nu”.

Grönt ljus för 4.500 bostäder

Ett av de större utvecklingsområdena för bostäder i södra Stockholm.

NREP premiärköper från Besqab i unik försäljning

Affär på nästan 500 miljoner kronor.

Bryter samarbete om projekt i Slakthusområdet

Fick markanvisning på hög prisnivå.

Ingen nyemission för Prime

Årsstämman röstade ner förslaget.

Veidekke får svensk koncernchef

Arne Giske slutar efter sex år på posten.

Internationell hotellkedja vill öppna i Sverige

Kedjan är inne i en kraftig expansion.

Sex investerare med bakom John Mattsons börsentré

Läs om vilka investerare som står bakom. Målet är att fastighetsbeståndet nästan ska fördubblas till 2023.

Dörren stängs för padelsatsning

Blir idrottshall och lastbilscentral i stället. Zlatan Ibrahimovic ska ha varit en av intressenterna bakom planerna på en padelhall.

Tobin och EQT:s byggare i kk

Q-gruppen Bygg har ansökt om konkurs. Företaget har bland annat varit totalentreprenör till de profilerade brf-projekten Unum och Vyn.

SSM får rätt mot bostadsköpare

Ytterligare en tvist mellan en bostadsutvecklare och köpare har avgjorts.

Tillbaka till förstasidan