Lena Boberg börjar på Alecta. Bilder: Fastighetsvärlden/Bengt Nyman

Alecta gör om inom bolaget – ska ha egen förvaltning

Alectas styrelse har beslutat om att bolagisera den svenska fastighetsverksamheten och har därför bildat det helägda Alecta Fastigheter AB. Man ska även satsa på egen förvaltning och driva projekt. Därmed tappar Newsec stor del av ett uppdrag. Fastighetsvärlden kan även berätta att allokeringen mot fastigheter ska öka från dagens 12 procent till 20 procent.

Det nya bolaget kommer initialt att äga och förvalta fastigheter till ett värde av 45 miljarder kronor.

Vd för Alecta Fastigheter blir Lena Boberg, som idag är vd för Ica Fastigheter. Det berättade Fastighetsvärlden om i mitten av januari, läs mer här.

– Jag ser mycket fram emot att tillsammans med medarbetarna inom den svenska fastighetsverksamheten bygga upp Alecta Fastigheter AB. Målet är att växa de kommande åren både genom förvärv och utveckling i kombination med aktiv förvaltning och stort kund- och hållbarhetsfokus, säger Lena Boberg, tillträdande vd på Alecta Fastigheter.

Hans Sterte, chef Kapitalförvaltning och vice vd på Alecta:

– Alecta har de senaste åren ökat andelen reala tillgångar i vår portfölj och kommer att fortsätta med det framöver. Genom bolagiseringen av Alecta Fastigheter AB skapas en större plattform för Alectas fastighetsaffärer, så att vi kan öka skalbarheten och samtidigt fortsätta förvalta våra kunders pensionspengar till så låg avgift som möjligt.

Bolagiseringen är en process som sker över en period på 18 månader.

Efter denna period kommer Alecta Fastigheter AB att återta större delen av fastighetsförvaltningen från Newsec som idag förvaltar fastigheterna.

Fastighetsvärlden: Vad är orsaken till att ni tar hem huvuddelen av förvaltningen?

– Syftet är att ta hand om kunderna. Vi tror att en direktrelation till hyresgästerna är värdeskapande, säger Hans Sterte.

Hur många behöver ni anställa?

– Vi räknar med att vi behöver vara ungefär 50 personer under tredje kvartalet 2021 när vi drar igång och när avtalet med Newsec löper ut. Det innebär att vi behöver anställa cirka 40 personer. Vi ska börja med de seniora tillsättningarna.

Ni vill även satsa mer på projekt och även då i egen regi. Berätta.

– Vi har ett spritt bestånd, som jag skulle vilja se mer koncentrerat.  Vi har för avsikt att arbeta mer med stadsdelsutveckling.

Vilka projekt tänker du främst på?

– Av det vi idag äger är Bredden i Upplands Väsby ett sådant och Nacka strand ett annat. Även Word Trade Center i Stockholm är väldigt intressant.

Alecta Fastigheter AB kommer alltså att behöva nyanställa ett större antal personer. De 40-talet personer som ska anställas kommer då att ansluta till de tio som idag är anställda vid Alecta och jobbar med de svenska fastigheterna.

Beslutet drabbar främst Newsec som haft förvaltningsuppdraget under en längre tid. De externa förvaltningsuppdrag som sannolikt kommer att fortleva är ekonomifunktionen och förvaltningen av vissa köpcentrum som finns i diverse regionstäder. Alecta planerar även att öppna ett lokalkontor i Göteborg.

Ni har en stor andel handelsfastigheter i er portfölj. Hur rädda är ni för den delen?

– All handel är inte lika. Vi köpte som bekant nyligen Farsta Centrum (via bolaget Stadsrum där finska Keva är den andra delägaren, reds. anm, läs mer här) och där finns till exempel väldigt mycket kommunal service. Många av våra fastigheter ligger i bra lägen för att även vara framtida mötesplatser, säger Hans Sterte, chef Kapitalförvaltning och vice vd på Alecta.

Ni är storägare i Heimstaden Bostad. Hur mycket kan de snabbväxande bolaget expandera?

– Vi ser ingen begränsning där. Det kan fortsätta att öka och bolaget har ju dessutom fått in en ny ägare i form av Folksam. Vi gillar bostäder och det visar även den investering som vi nyligen gjorde i ett annat bostadsbolag i Storbritannien (läs mer här).

Er allokering mot fastigheter är idag cirka 12 procent. Vad är målet?

– 20 procent inom fyra–fem år. Vi har ett ambitiöst program för att växa. Men vi ska bara investerar bara om vi hittar möjligheter som klarar våra avkastningskrav.

Vilka geografiska marknader känns mest intressanta?

– Vi vill inte låsa fast oss geografiskt, särskilt inte i den turbulenta värld som råder just nu. Vi ska förvärva där vi hittar bäst lönsamhet.

Alecta Fastigheter AB kommer även ha en styrelse med både interna och externa ledamöter. Axel Brändström, Chef Reala tillgångar på Alecta kommer att bli styrelseordförande.

Totalt äger Alecta, enligt Fastighetsvärldens sammanställning, fastigheter för strax över 100 miljarder kronor. Då ingår även bland annat den stora ägarandelen i Heimstaden Bostad och ett stort fastighetsbestånd utomlands, främst i Storbritannien och USA. Ansvarig för den delen vid Alecta är Frans Heijbel.

Både Lena Boberg och Frans Heijbel rapporterar till Axel Brändström.

Fler Nyheter från förstasidan

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Newsecs spaning – Max Barclays tre favoriter

Anser att svenska kontor fått oförtjänt dåligt rykte. Dock orolig för Sveriges rykte.

Kvintett startar nytt bolag – efter försäljningen till SBB

Läs om vilka som finns med bakom bolaget.

Bildextra: Nya Albano – hela 5 miljarder senare

Från farligt, osäkert och smått bortglömt till något som ska bidra till att lyfta hela huvudstadsregionen.

Tillbaka till förstasidan