Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg. Illustration: 3XN/Atrium Ljungberg

AL i mål med kontrakt om 20.000 kvm med SKH

Atrium Ljungberg har tecknat hyresavtal med Stockholms konstnärliga högskola, SKH, om 20.000 kvm i Slakthusområdet där högskolans samtliga verksamheter kommer att samlas. Det nya kvarteret, där SKH:s lokaler ingår, omfattar närmare 36.000 kvm BTA och beräknas stå klart 2030.

Annons

Våren 2021 berättade FV att parterna ”inlett ett fördjupat samarbete” avseende en framtida flytt av högskolans verksamheter till Slakthusområdet. Då talades det om 25.000 kvm. Det efter att SHH 2019 berättat i FV att man söker nya lokaler och en samlokalisering – gärna i Slakthusområdet.

Stockholms konstnärliga högskola, SKH, är en statlig högskola som idag är lokaliserad på fem olika adresser på Östermalm. Högskolan omfattar en unik och mångfaldig utbildnings- och forskningsverksamhet inom cirkus, dans, danspedagogik, film, media, opera, scenkonst och skådespeleri. SKH har cirka 500 studenter samt 250 medarbetare och doktorander som nu alla kommer samlas under ett gemensamt tak med syfte att skapa en attraktiv utbildnings- och forskningsmiljö, där olika discipliner kan inspireras av varandra och utvecklas.

– Vi är så glada att hälsa SKH välkomna till Slakthusområdet. Etableringen av högskolan är helt i linje med visionen för området och målsättningen för nya Slakthusområdet. Genom att blanda utbildning, arbetsplatser, bostäder och kultur skapar vi en attraktiv stadsdel med goda förutsättningar för samverkan mellan akademi och näringsliv, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.

– Med det här avtalet kommer vi ännu närmare vår framtidsvision om en byggnad där all vår utbildning och forskning kan utvecklas vidare tillsammans och skapa spännande samarbeten inom SKH och samverkan med det omgivande samhället. Vi ser med glädje på att Atrium Ljungberg väljer att satsa på att bygga en konstnärlig högskola, inte minst i det dynamiska och kreativa Slakthusområdet, säger Paula Crabtree, rektor för Stockholms konstnärliga högskola.

SKH:s verksamhet kommer att omfatta drygt 20.000 kvm LOA. Därtill skapas närmare 6.000 kvm LOA externa kontorslokaler högst upp i huset och en restaurang om drygt 300 kvm LOA i bottenvåningen. Investeringen bedöms uppgå till drygt 2 miljarder kronor och hyresavtalet, med en avtalstid om 20 år, är godkänt av regeringen. Hyresavtalet förutsätter bland annat ingående av exploateringsavtal och att detaljplanen vinner laga kraft. Även slutligt hyresvärde är kopplat till villkor i avtalet, varför det fastställs i ett senare skede. Ambitionen är att certifiera byggnaden enligt Breeam Excellent och uppnå energiklass A.

Atrium Ljungberg fokuserar på utveckling av stora sam­manhängande områden och skapar attraktiva stadsmiljöer med ett rikt och blandat innehåll. Bolaget äger redan ett flertal fastigheter där skolverksamhet bedrivs. Som exempel kan nämnas Campus Sickla med ett flertal gymnasieskolor, Nod i Kista med universitet, gymnasium och kontor integrerat i samma byggnad, samt BAS Barkarby, där Järfälla kommuns teoretiska gymnasieutbildningar, kultur- och idrottsanläggning integreras med aktörer inom näringslivet.

Illustration: 3XN/Atrium Ljungberg

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan