Annica Ånäs och Oscar Engelbert. I bakgrunden fastigheten Mejeriet. Fastighetsbild: Nordanö. Montage: Fastighetsvärlden.

AL gör dubbla köp i Uppsala – Oscar en av säljarna

Atrium Ljungberg har tecknat avtal om två förvärv i centrala Uppsala. Från Oscar Engelberts privata bolag Parkgate förvärvas fastigheten Kvarngärdet 33:2, även kallat Mejeriet. AL köper även delar av projektfastigheten Kungsängen 22:2, kallad Ångkvarnen, från Ikano och Besqab. Fastigheterna omfattar totalt 12.000 kvm och förvärvas för totalt 234 miljoner kronor.

Atrium Ljungberg har de senaste åren investerat tung i Uppsala, men då i det externa området Gränby öster om stadskärnan – som bolaget val förvandla till Uppsalas andra statskärna. I centrum har bolaget minskat sitt bestånd efter att 2018 ha sålt Rådhuset till Castellum, läs mer här. Därefter har Atrium Ljungberg i centrala Uppsala endast ägt Forumgallerian som bolaget rustat upp de senaste åren.

Men nu utökar alltså bolaget beståndet.

Fastigheten Kungsängen 22:2 ligger vid Skeppskajen utmed Fyrisån, strax söder om de projekt som Vasakronan och Bonnier driver. Fastigheten uppfördes mellan åren 1902 och 1940 och är för Uppsalaborna mer känd som Ångkvarnen där Lantmännen under 150 år bedrev sin verksamhet. Förvärvet avser tre historiska byggnader inom fastigheten; Silon, Kvarnen och Jästfabriken som alla har ett högt kulturvärde. Efter genomfört projekt kommer de tre byggnaderna att omfatta cirka 9.300 kvadratmeter kontor med publika bottenvåningar. Förvärvet sker genom en bolagsaffär och är villkorat av att detaljplanen för fastigheten vinner laga kraft. Tillträdet är beräknat till första halvåret 2023 och byggnaderna kommer att kunna stå klara för inflytt 2026. Säljare är Besqab och Ikano som fortsätter att utveckla i området. Duon förvärvade fastigheten i slutet av 2015 från Lantmännen, läs mer här.

– Visionen för området är att skapa en levande stadsdel där unika kontor blandas med bostäder och verksamheter såsom restauranger, handel, förskolor och kultur. Byggnaderna har ett fantastiskt läge invid Fyrisån och ska bli en förbindelselänk mellan city och Kungsängen. Karaktären i området kommer att präglas av de gamla industribyggnaderna som bevaras och får nytt liv, säger Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg.

Fastigheten Kvarngärdet 33:2, kallad Mejeriet, uppfördes 1912 och är beläget i centrala Uppsala, norr om Vaksala torg, cirka fem minuters promenad från Uppsala Centralstation och Forumtorget. Som namnet antyder var byggnaden fram till 1997 ett mejeri men byggdes år 2000 om och till för att inrymma kontor. Fastigheten omfattar cirka 2.500 kvadratmeter uthyrbar area och är fullt uthyrd. Förvärvet sker genom en bolagsaffär till ett underliggande fastighetsvärde om 149 miljoner kronor. Tillträde sker 22 december 2020.

Fastigheten Kvarngärdet 33:2 har haft ett gäng ägare under den senaste tiden. Vid millennieskitet ägde JM fastigheten. 2019 sålde SBB fastigheten till Oscar Engelberts privata bolag Parkgate, läs mer här. Priset då var hemligt. Nu har alltså Engelbert sålt fastigheten vidare till Atrium Ljungberg. Oscar Engelbert är som bekant grundare, vd och storägare vid Oscar Properties.

Nordanö har varit säljarens rådgivare i den affären.

Atrium Ljungberg äger sedan tidigare Forumkvarteret i centrala Uppsala som under de senaste åren omvandlats till att bli ett urbant stadskvarter med ett blandat innehåll av moderna kontor, bostäder och handel i gatuplan.

–  Uppsala är ett av våra mest prioriterade områden där vi varit en aktiv fastighetsägare under lång tid. Det är en av Sveriges snabbast växande städer och Uppsala kommun beräknar att staden inom ett antal år kommer att ha ytterligare 140.000 invånare och närmare 70.000 nya arbetsplatser. Med förvärvet av Ångkvarnen och Mejeriet flyttar Atrium Ljungberg fram positionerna i centrala Uppsala och ökar erbjudandet av attraktiva kontor, avslutar Annica Ånäs.

Ångkvarnen i Uppsala. Bild: Besqab

Fler Nyheter från förstasidan

Chocksänkning av räntan att vänta under 2024

Enligt prissättningen på räntemarknaden väntas en chocksänkning av styrräntan 2024 och Europeiska centralbanken väntas ta täten.

Joachim Kuylenstierna lämnar vd-jobbet

Efter granskning: Inga oegentligheter i Fastator. ”För bolagets bästa avgår jag.”

Vann budkamp om hett hotell – premiärköp i Sverige

Rekordstort intresse för fastighet i centrala Stockholm.

Niam slår till med miljardköp i centrala Stockholm

Förvärvar kontorsfastighet. Chockbesked för säljaren.

Nrep anställer sex nya medarbetare

Rekryterat från bland andra Vasakronan, Heimstaden och Unibail Rodamco Westfield.

Förvärvar mitt på Södermalm

Del av rekordaffär som skakade om branschen.

Bilder: Så blir projekt om hela 4 miljarder

Satsar i Stockholms stad. Planerar för 580 bostäder, kontor och hotell. Läs även om ambitionen för 27:e våningen!

Åhléns öppnar nytt i Stockholm – igen

2.500 kvm nytt varuhus. Blir andra öppningen under 2024.

Costco köper i skånskt handelsmecka

Förvärvar projekt om hela 17.000 kvm. Andra etableringen i Sverige.

Ny restaurang utmanar Gondolens vy

Svenska Brasserier fortsätter sin expansion på Södermalm.

Castellum hyr ut hela 4.500 kvm

Option på ett sjätte våningsplan. Fyller upp efter Länsstyrelsen.

Hon tar över som chef över 54 miljarder i city

Blir ansvarig för Vasakronans mest värdefulla bestånd.

Pictet flexar musklerna

Förvärvar ny logistik om nästan 20.000 kvm lokaler.

Tänkt SBB-affär till papperskorgen

Har gått i mål med åtta kommunaffärer, men lyckas inte överallt.

Tillbaka till förstasidan