Montage: Fastighetsvärlden / Foto: Maria Groth

Klart: Baldertopparna omhäktade ytterligare 14 dagar

De båda Baldertopparna har suttit frihetsberövade i häktet – ett stenkast från Balders huvudkontor i Göteborg – i 17 dagar. Nu kan FV berätta att åklagarens begärs en omhäktning har godtagits av de misstänkta. Därmed blir det ingen häktningsförhandling under fredagen. Det innebär att duon kan frihetsberövas ytterligare två veckor. Det har även tillkommit en brottsanklagelse mot en av medarbetarna – som även den förnekas.

De båda misstänkta nekar fortfarande till brottsmisstankarna.

Fastighetsvärlden kunde för några dagar sedan berätta att det då fanns totalt elva personer som var indragna i härvan som gäller insiderbrott, läs mer här. Den siffran gäller fortfarande under fredagsmorgonen.

Åklagaren Pontus Hamilton berättar för Fastighetsvärlden vid lunchtid under torsdagen att han planerade att begära att duon omhäktas.

Förhandlingen var tänkt att ske vid en häktningsdomstol under fredagen där en domaren skulle besluta om att duon ska sitta häktade ytterligare 14 dagar.

Under torsdagskvällen kom dock besked från respektive försvarsadvokat om att de misstänkta godtar åklagarens begäran, ett godtagande kom tidig kväll och det andra klockan 22.14.

Därmed behövs inte häktningsförhandlingen som skulle ägt rum vid Stockholms tingsrätt, med åklagaren på plats i Stockholm och de båda misstänka skulle medverka på länk från Göteborg.

Därmed kan Baldertopparna frihetsberövas som längst till den 26 juni. Då behövs eventuell en ny förhandling där åklagaren får presentera sina skäl. Åklagaren kan även välja att när som helst släppa duon från häktet, även om misstanken om brott kvarstår.

Duon, finanschef Markus Hansson och CFO:n Magnus Björndahl, är på sannolika skäl misstänka gör grovt insiderbrott. Vilket värdepapper det gäller är inte officiellt, men det handlar inte om Balderaktien, mer troligen Collector – där Balder är storägare. Där handlar det om brottsmisstanke i slutet av januari

Det har nu även tillkommit brottsmisstankar mot Hansson om insiderbrott som enligt åklagaren ägt rum i slutet av april. Hansssons advokat säger till FV att Hansson förnekar brott även där.

Åklagaren har flera gånger för FV upprepat att det inte finns några misstankar mot Balders vd och storägare, Erik Selin.

Erik Selin sa följande till Fastighetsvärlden efter att duon anhållits den 28 maj:

– Skulle det visa sig att de gjort något fel så skulle jag bli ledsen och besviken. Det skulle vara sorgligt på alla sätt, inte minst att bli sviken. Men det är viktigt att komma ihåg att de är oskyldiga tills motsatsen är bevisad. I slutändan har jag väldigt svårt att tro att de medvetet gjort något fel.

Fler Nyheter från förstasidan

JM tillträder byggrätt för nytt HK – för 190 miljoner

FV avslöjade planerna för fem år sedan. Nu är det dags för byggstart.

Vill sälja portfölj med nio fastigheter

Läs om säljaren och vilka fastigheter som berörs.

”Kontor kommer att behövas mer än någonsin”

Fabeges Stefan Dahlbo om framtiden.

Buden på Gasklockan – vilka har råd med projektet?

Budtiden har gått ut. FV berättar om vad som händer de kommande månaderna.

CA tvingas göra halt vid Gasverkstomten

Vd Johan Damne berättar för FV vad som hänt.

Vill sälja och lämna – kanske går skapa byggrätter

Ytterligare en större affär mitt på Kungsholmen kan vänta.

Mannheimer Swartling flyttar till NCC:s nya

Hyr de tre översta våningarna i spektakulärt projekt.

Fiaskot: Inte ett enda bud på miljardcentrum

Fastighetsvärlden berättar varför den tänkta storaffären faller. Har fått kalla handen från investerarna. Säljaren förlänger tidsfristen med hela ett år.

Tidigare folkhemsjätten planerar fler nedläggningar

Tiden har sprungit i kapp kedjan som överlevt sig själv – krympt med 75 procent sedan storhetstiden.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Idag platserna 23–25

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

Långläsning: Så överlevde Wallenstam krisen

I den nyutgivna boken ”Mot alla odds” berättar Hans Wallenstam om en av de mest dramatiska perioderna i Sveriges moderna historia – 90-talskrisen. FV bjuder på ett smakprov ur boken, där läsaren kastas in mitt i stormens öga.

McDonalds stänger ytterligare tre centrala

Har stängt 22 restauranger i stadskärnor på fem år. Det visar Fastighetsvärldens kartläggning.

Max-ar expansionen

McDonalds konkurrent berättar för FV om framtidsplanerna. Läs vad kedjan söker.

Film: Så blir nya satsningen i Hagastaden

”Internationell känsla”. Inkluderar: coworking, restaurang och takbar.

Tillbaka till förstasidan