Vd Pål Ahlsén berättar om affären i Tyskland.

Akelius säljer 2.800 bostäder i Tyskland för 7 miljarder

Efter att ha gjort flera försäljningar i Sverige avyttrar nu Akelius bostäder i Tyskland för över 7 miljarder kronor. Beståndet var värderat till 6,0 miljarder kronor. Utifrån den egna totala investeringen gör Akelius en vinst på 74 procent, enligt FV:s kännedom.

Akelius säljer 2.839 lägenheter i Tyskland. Köpare är Deutsche Wohnen. Planerat frånträde är i juni 2019. Försäljningspris 685 miljoner euro, motsvarande 7,2 miljarder kronor.

– Intäkterna från försäljningen kommer gå till att minska belåningen. Det är ett steg närmare i projektet förbättrat kreditbetyg från BBB till BBB+, säger Pål Ahlsén, vd och koncernchef.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att det aktuella beståndet vid årsskiftet var värderat till 6,0 miljarder kronor – så Akelius gör en riktigt bra affär vid försäljningen.

1.753 av lägenheterna ligger inom Rhein-Ruhrs storstadsregion, i Köln och Düsseldorf, och 1.086 inom Frankfurt-Rheins storstadsregion, i Frankfurt, Wiesbaden och Mainz. Byggår är mellan 1900 och 2018. Viktat förvärvsår för Akelius är 2012.

Intresset för beståndet var stort. Akelius rådgivare skickade ut en teaser till 237 potentiella investerare.

– Av de initiala buden som vi fick var 15 i paritet med värdering eller en bra bit över, säger Pål Ahlsén till Fastighetsvärlden.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden har Akelius förvärvat de aktuella fastigheterna för totalt 308 miljoner euro. Sedan dess har bolaget investerat 86 miljoner euro i beståndet. Akelius säljer alltså för 74 procent över den egna investeringen.

Luther Rechtsanwaltsgesellschaft mbH, CBRE och Warth & Klein Grant Thornton har varit Akelius rådgivare för transaktionen.

Efter försäljningen äger Akelius fortfarande ett stort bestånd i Tyskland: 4.330 bostäder i Hamburg, 748 bostäder i München och 13.817 bostäder i Berlin. Dessutom äger bolaget fastighetsbestånd i Sverige, Danmark, Frankrike, Storbritannien, Kanada och USA.

Akelius har under de senaste åren även sålt stora bestånd i Sverige, nästan allt utanför Malmö och Stockholm har avyttrats. Fastighetsvärlden har tidigare summerat dessa försäljningar till 20 miljarder kronor.

Akelius har, utöver fokus på förbättrat kreditbetyg, ett fokus på att främst äga fastigheter nära stadskärnan på respektive marknad och endast i de största städerna.

Fler Nyheter från förstasidan

SBB och stor kommun begraver samarbete

Projektet var stort – men kalkylen höll inte måttet.

Oscar kämpar för ändrad användning av Unité

Fick nej till ändrat bygglov – men exploateringskontoret gör tummen upp för bolagets förslag.

Småhuskoncernen satsar åter i Falkenbergs centrum

Gjorde bra affär för 12 år sedan – nu är det dags igen. Precis som då spelar Coop en betydande roll för affärens genomförande.

Porträtt

Tuffa grepp ger nystart

TURNAROUND. Nu har Tomas Carlsson städat i tre kvartal och dragit fram den ena surdegen efter den andra. Nyligen gav styrelsen dessutom aktieägarna en råsop med halverad utdelning. Men han är övertygad om att NCC kommer att bli bättre för var dag som går.

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu förs bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Förberedelser för nyemission i Prime Living

Det krävs kapitaltillskott för att bolaget ska kunna ro i land sina projekt.

Skanska redo att sälja Juvelen

Har hyrt ut två tredjedelar. Hyror på historisk toppnivå.

Sju markanvisningar har lämnats tillbaka

För några år sedan sågs det som otänkbart att återlämna en markanvisning, det skulle innebära dålig relation till kommunen i fråga. Nu har det blivit en överlevnadsfråga.

Amasten köper av sin storägare

Med hjälp av nyemitterade aktier förvärvar Amasten bostäder för över 200 miljoner i Mälardalen.

SBB säljer för 5 miljarder – gör snabbt klipp

Gör vinst på över en halv miljard kronor.

Bildextra: Humlegården redo storsatsa med 70.000 kvm

Planerar för stor satsning mellan Swedbanks huvudkontor och nya Grow.

Continental Apartments färdigsålt – efter tre år

Sista köparen nöjde sig inte med en lägenhet – och lyckades pruta.

Livsmedelskedja hyr 2.800 kvm av Citycon

Fastighetsbolaget fortsätter omdaningen av gallerian.

Sagax utvecklar 50.000 kvm i Veddesta

Kontor, handel och kanske hotell. Nu har ett viktigt steg tagits för satsningen intill den blivande tunnelbanestationen.

Tillbaka till förstasidan