Akademiska Hus blockuthyr 170 lägenheter

Akademiska Hus har ingått ett avtal med Stiftelsen Västmanlands-Dala nations studentbostäder för den pågående byggnationen i Rosendal. Avtalet innebär att stiftelsen blockförhyr 170 lägenheter med plats för 350 studenter och forskarstuderande. Akademiska Hus bygger bostäderna i den nya stadsdelen för att stärka Uppsalas attraktivitet som studentstad.

Annons

I september 2022 påbörjade Akademiska Hus bygget av de nya bostäderna som ska ge studenter och forskarstuderande ett campusnära boende i Rosendal med anslutning till Ångströmlaboratoriet och Biomedicinskt centrum. Bostäderna, som fått namnet Aquila, består av 13 000 kvadratmeter nybyggnation fördelade på en högdel om tolv våningar och en lågdel om sex våningar.

– Akademiska Hus har bidragit med tusentals nya studentbostäder runt om i landet för att stärka lärosätenas konkurrenskraft och skapa mer levande campus under dygnets alla timmar. Vi ser fram emot att samarbeta med Västmanlands-Dala nation och Stiftelsen Västmanlands-Dala nations studentbostäder i uthyrningen av våra nya studentbostäder i Uppsala, säger Anna Alsborger, fastighetsdirektör på Akademiska Hus.

Aquila byggs enligt Akademiska Hus studentbostadskoncept, vilket innebär att kvarteret kommer att innehålla en mängd olika typer av lägenheter – allt från klassiska ettor med eget kök till lägenheter där upp till sex personer delar på gemensamma ytor som badrum, kök och vardagsrum. Att dela boende har många fördelar, bland annat främjar det social gemenskap och ger ett minskat klimatavtryck genom att funktioner och ytor samutnyttjas.

– Att ordna bostäder åt medlemmarna är en av nationens viktigaste uppgifter. Med det här tillskottet har vi bostäder för ungefär 1.600 medlemmar, säger Rolf Kroon, skattmästare på Västmanlands-Dala nation och vice ordförande i bostadsstiftelsen.

– Vi är mycket glada över att kunna erbjuda Västmanlands-Dala nations medlemmar bostäder i ett område där behovet är stort. Vår långa erfarenhet av att förvalta studentbostäder gör oss till en bra samarbetspartner. Studenterna får en trygg hyresvärd utan vinstintresse. Allt överskott återinvesteras i verksamheten, säger Peter Wahlbäck, ordförande för Stiftelsen Västmanlands-Dala nations studentbostäder.

Lägenheterna i Aquila förväntas vara klara under det fjärde kvartalet 2024 med planerad tillträdesdag den 1 december 2024. Under hösten 2024 kommer medlemmar av Västmanlands-Dala nation att kunna ställa sig i kö för bostäderna.

Advokatfirman Lindahl har biträtt hyresgästen.

Fler Nyheter från förstasidan

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Lindh Hök lämnar Nyfosa

”Det har varit en obeskrivligt rolig och utmanande resa”. Styrelsen inleder rekryteringsprocess.

JM: Fler sålda och byggstartade

Upp 235 procent i Stockholmsområdet. Läs om övriga marknader.

Tillbaka till förstasidan