För en hemlig summa köper Hummlegården Landbyska verket 8 och 9. FOTO: Jonas Malmström

Affären helt klar: ”Landbyska verket passar vår profil väl”

Nu är affären med fastigheterna Landbyska verket 8 och 9 klar, de säljs av Midroc till Humlegården. Här berättar Humlegårdens vd Anneli Jansson om den stora affären.

Under onsdagen signades storaffären vid Stureplan i Stockholm – där Landbyska verket 8 och 9 byter ägare från Midroc till Humlegården. En affär Fastighetsvärlden kunde berätta om redan i tisdags.

Nu berättar Anneli Jansson, vd på Humlegården om affären, som efter exlusivitet endast tog fyra veckor till signing och tillträde.

– Landbyska verket passar väl in i vår profil och vi kommer att se på kvarteret som helhet, där vi inkluderar alla våra fastigheter runt Engelbrektsplan. Det finns stora möjligheter att skapa ett utbyte mellan fastigheterna och på så vis stärka kunderbjudandet. Här kan vi ta ett helhetsgrepp om en central plats som vi tror kan nyttjas på ett bättre sätt, i ett sällsynt bra läge alldeles intill en av Stockholms största parker, säger Anneli Jansson.

Behöver ni vikta upp i city efter stora satsningar i tullnära områden eller strax utanför de senaste åren?

– Det är sällan det dyker upp den här typen av möjlighet i city. Och här fick vi dessutom chans att stärka ett av våra befintliga kluster. Vår utgångspunkt är att fånga affärsmöjligheter i attraktiva lägen när de uppstår. Det här var en unik möjlighet och en fastighet som vi sneglat på sedan jag började arbeta på Humlegården.

Vilka planer har ni för Landbyska Verken-byggnaderna?

– Vi ser en möjlighet att lyfta platsen och skapa ett samspel mellan fastigheterna vi äger vid Engelbrektsplan. Det är vårt främsta fokus i det här läget. Men eftersom vi är en aktiv förvaltare så ser vi alltid potential. Vi vill ju utveckla både kontorslokalerna och platserna tillsammans med våra hyresgäster. Här har vi en jättefin möjlighet till det. Närheten till citys gröna lunga, Humlegården, är också fantastiskt. Just närheten till Humlegården och kopplingen till våra övriga fastigheter har lett till att affären internt har gått under projektnamnet Gröna triangeln.

Ingen av parterna kommunicerar köpeskillingen, men marknaden har surrat av rykten kring 170.000 upp till 200.000 per kvm. Kan inte du guida den lite mer?

– Att köpa något som är unikt och attraktivt kostar pengar, men så länge man tycker det är värt priset och har möjligheten så är det bäst att slå till. För vår del är den här affären också en viktig del i ett större sammanhang. Vi är jätteglada över förvärvet och det stora intresset kring försäljningen bekräftar platsens attraktivitet.

Hur aktiva har ni varit vid övriga köpmöjligheter som givits de senaste två åren?

– Vi har varit intresserade av flera fastigheter som varit ute till försäljning. Det finns en stor efterfråga på attraktiva kontorsfastigheter i Stockholm.

Vad summerar totalbeståndet till för värde efter den här affären?

– Vid halvårsskiftet landade vi på 26,2 miljarder, och efter det har vi ju förvärvat både två fastigheter på Gärdet, ett hotell på Kungsholmen samt nu även dessa. Vi har samtidigt sett en fortsatt värdeuppgång för attraktiva kontorslägen i Stockholm. Men siffran får vi tyvärr vänta med tills årsrapporten släpps. Jag kan dock säga jag verkligen ser fram emot att få berätta hur mycket vi har växt de senaste tre åren.

Hur ser era investeringsplaner ut de närmaste två åren? Vad ligger högst prioriterat?

– Vi har siktet inställt på tillväxt och vill växa lönsamt. Både genom förvärv, projekt och utveckling av den befintliga affären.  Vi vill både stärka de marknader där vi redan finns men söker även andra lägen i Storstockholm, med närhet till spårbunden kollektivtrafik. När det gäller projektutveckling har vi flera satsningar på gång: Origo i Solna strand i kvarteret Stenhöga, Norra station i kvarteret Härden och inte minst Hagalund. Vi söker även aktivt efter nya möjligheter. Ett exempel är de markanvisningar vi fått anvisade i Hammarby sjöstad.

Advokatfirman Törngren Magnell har varit köparens juridiska ombud.

Humlegården och Midroc har kommit överens med säljaren om att inte offentliggöra köpeskillingen och det underliggande fastighetsvärdet i försäljningen. Nivåer kring 2 miljarder kronor har tidigare nämnts.

Fler Nyheter från förstasidan

Brand på Birger Jarlsgatan

FV berättar om fastigheten och fastighetsägaren.

Serendipity säljer – och satsar även själva

Superentreprenörerna säljer – men väljer även att satsa själva.

Porträtt

Offensivt, kaxigt och rosa

Croisettes vd Per Svensson vill snabbt framåt. Antalet anställda har fördubblats årligen och nu siktar han mot börsen.

Hamburgerkedjans galna rekordresa under året

”Tror det är världsrekord i antal öppningar”. FV summarar kvadratmeter-totalen.

"Bättre förutsättningar för mig på annat håll”

Även Ylva Sarby Westman lämnar Castellum. Motiverar i FV-intervju.

Arnhult: Skrattretande dumheter

”Vill inte distraheras av sådana märkliga uttalanden”.

Lista: Efterfrågan på coworking har exploderat

”Kommer att äta upp allt centralt”. FV kartlägger framtiden för coworking och de största aktörerna i huvudstaden i dag.

Efter dramat: Köper omtalad konkursfastighet

FV berättar om detaljerna och priset.

Köper 600 bostäder med vattenutsikt – sista innehavet

Till projektet i södra Stockholmsområdet hör en solcellspark och en batteripark.

Kvartett vill göra om område inom tullarna

Mindre storskaligt, men ändå större. TV-hus kan rivas. FV berättar om planerna.

Arnhults pussel för att få ihop en ledningsgrupp

14 personer från två bolag bland urvalet. FV listar namnen. Nya vd:n om tidspressen.

Slår till på Wingårdhs projekt

Fastigheterna håller hög hållbarhetsprofil.

Kallenvret: ”De är båda drömrekryteringar för oss”

CBRE rekryterar till capital markets.

Bilder: Hufvudstaden tillför 22.000 kvm nytt

Stort projekt i hjärtat av rikets näst största stad. Bolagets största projekt under 2000-talet.

Tillbaka till förstasidan