Landbyska verket 8 och 9. Foto: Jonas Malmström

Affären helt klar: ”Landbyska verket passar vår profil väl”

Nu är affären med fastigheterna Landbyska verket 8 och 9 klar, de säljs av Midroc till Humlegården. Här berättar Humlegårdens vd Anneli Jansson om den stora affären.

Annons

Under onsdagen signades storaffären vid Stureplan i Stockholm – där Landbyska verket 8 och 9 byter ägare från Midroc till Humlegården. En affär Fastighetsvärlden kunde berätta om redan i tisdags.

Nu berättar Anneli Jansson, vd på Humlegården om affären, som efter exlusivitet endast tog fyra veckor till signing och tillträde.

– Landbyska verket passar väl in i vår profil och vi kommer att se på kvarteret som helhet, där vi inkluderar alla våra fastigheter runt Engelbrektsplan. Det finns stora möjligheter att skapa ett utbyte mellan fastigheterna och på så vis stärka kunderbjudandet. Här kan vi ta ett helhetsgrepp om en central plats som vi tror kan nyttjas på ett bättre sätt, i ett sällsynt bra läge alldeles intill en av Stockholms största parker, säger Anneli Jansson.

Behöver ni vikta upp i city efter stora satsningar i tullnära områden eller strax utanför de senaste åren?

– Det är sällan det dyker upp den här typen av möjlighet i city. Och här fick vi dessutom chans att stärka ett av våra befintliga kluster. Vår utgångspunkt är att fånga affärsmöjligheter i attraktiva lägen när de uppstår. Det här var en unik möjlighet och en fastighet som vi sneglat på sedan jag började arbeta på Humlegården.

Vilka planer har ni för Landbyska Verken-byggnaderna?

– Vi ser en möjlighet att lyfta platsen och skapa ett samspel mellan fastigheterna vi äger vid Engelbrektsplan. Det är vårt främsta fokus i det här läget. Men eftersom vi är en aktiv förvaltare så ser vi alltid potential. Vi vill ju utveckla både kontorslokalerna och platserna tillsammans med våra hyresgäster. Här har vi en jättefin möjlighet till det. Närheten till citys gröna lunga, Humlegården, är också fantastiskt. Just närheten till Humlegården och kopplingen till våra övriga fastigheter har lett till att affären internt har gått under projektnamnet Gröna triangeln.

Ingen av parterna kommunicerar köpeskillingen, men marknaden har surrat av rykten kring 170.000 upp till 200.000 per kvm. Kan inte du guida den lite mer?

– Att köpa något som är unikt och attraktivt kostar pengar, men så länge man tycker det är värt priset och har möjligheten så är det bäst att slå till. För vår del är den här affären också en viktig del i ett större sammanhang. Vi är jätteglada över förvärvet och det stora intresset kring försäljningen bekräftar platsens attraktivitet.

Hur aktiva har ni varit vid övriga köpmöjligheter som givits de senaste två åren?

– Vi har varit intresserade av flera fastigheter som varit ute till försäljning. Det finns en stor efterfråga på attraktiva kontorsfastigheter i Stockholm.

Vad summerar totalbeståndet till för värde efter den här affären?

– Vid halvårsskiftet landade vi på 26,2 miljarder, och efter det har vi ju förvärvat både två fastigheter på Gärdet, ett hotell på Kungsholmen samt nu även dessa. Vi har samtidigt sett en fortsatt värdeuppgång för attraktiva kontorslägen i Stockholm. Men siffran får vi tyvärr vänta med tills årsrapporten släpps. Jag kan dock säga jag verkligen ser fram emot att få berätta hur mycket vi har växt de senaste tre åren.

Hur ser era investeringsplaner ut de närmaste två åren? Vad ligger högst prioriterat?

– Vi har siktet inställt på tillväxt och vill växa lönsamt. Både genom förvärv, projekt och utveckling av den befintliga affären.  Vi vill både stärka de marknader där vi redan finns men söker även andra lägen i Storstockholm, med närhet till spårbunden kollektivtrafik. När det gäller projektutveckling har vi flera satsningar på gång: Origo i Solna strand i kvarteret Stenhöga, Norra station i kvarteret Härden och inte minst Hagalund. Vi söker även aktivt efter nya möjligheter. Ett exempel är de markanvisningar vi fått anvisade i Hammarby sjöstad.

Advokatfirman Törngren Magnell har varit köparens juridiska ombud.

Humlegården och Midroc har kommit överens med säljaren om att inte offentliggöra köpeskillingen och det underliggande fastighetsvärdet i försäljningen. Nivåer kring 2 miljarder kronor har tidigare nämnts.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Svensk megasuccé mitt i London

Genomför årets största uthyrning i West End när tidigare varuhus konverteras till högklassiga kontor.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan