Affären den tredje största under 2000-talet

Transaktionen mellan Heimstaden Bostad och Akelius är den tredje största i Sverige under 2000-talet, enligt Fastighetsvärldens statistik.

Utifrån värdena i Akelius halvårsrapport stod de svenska fastigheterna för 39 procent. När Heimstaden nu delar upp den totala förvärvspengen så står den svenska delen för 36 procent.

Det motsvarar drygt 33 miljarder kronor, vilket ger en tredjeplats i Fastighetsvärldens statistik över de största fastighetsaffärerna i Sverige under 2000-talet.

De 5 största transaktionerna i Sverige under 2000-talet:

# Affär År mdr kr
1. AP Fastigheter köper Vasakronan
En av de större affärerna i Europa. Dålig konjunktur och endast ett annat skarpt bud. Skillnaden är, enligt FV, 3,5 miljarder kronor, motsvarande värdet av de fyra Hötorgsskraporna i affären. AP Fastigheter har vid förvärvstillfället ett fastighetsvärde om 46,1 miljarder. AP Fastigheter tog därefter namnet Vasakronan. Läs mer här.
2008 41,1
2. SBB förvärvar Hemfosa
Snabbväxande och relativt nystartade SBB, med Ilija Batljan som grundade, vd och storägare lägger ett bud på samhällsfastighetsspecialisten Hemfosa. Förutom den svenska delen fanns stora värden i övriga Norden, vilket gör affären till den största fastighetsaffären i Norden. Läs mer här.
2019 39,8
3. Heimstaden Bostad förvärvar Akelius
I beståndet finns 5.934 bostäder i Stockholmsområdet och 4.104 bostäder i Malmö. Genom affären avyttrar Akelius hela sitt svenska bestånd. I transaktionen säljer bolaget även hela sitt bestånd i Tyskland och Danmark för ett totalt underliggande fastighetsvärde om 92,5 miljarder kronor. Läs mer här.
2021 33,3
4. Corem förvärvar Klövern
Den 29 mars 2021 la Corem ett bud på det fyra gånger större Klövern. Efter tio veckor var övertagandet klart. I fastighetsvärdet som FV använder har Rutger Arhults och hans brors tidigare andelar räknats bort. Siffran anger, liksom i de övriga affärerna i listan, det fastighetsvärde som finns i Sverige. Läs mer här.
2021 29,3
5. Castellum köper Norrporten
En planerad börsnotering genskjuts av Castellum som på olika sätt försökt förvärva Norrporten under 2,5 år. FV avslöjar i februari 2015 att ägarna AP2 och AP6 planerar för en notering. Genom köpet kommer Castellum över centrala kontorsfastigheter i elva orter. 4 miljarder av värdet finns i Köpenhamn. Läs mer här.
2016 26,0

 

Fler Nyheter från förstasidan

Köper nytt för 63.000 kr/kvm i Vallentuna

Fortfarande en stark bostadsmarknad. Ser möjligheten för högre hyror efter den nya överenskommelsen.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Hon tar över efter Urban Edenström

Urban Edenström blir arbetande styrelseordförande.

Hyr ut 3.300 kvm till F-kassan

”Norra Sveriges mest flödesrika knutpunkt ”.

Bildextra: Så blev 11.000 kvm – i trä

Träd planterades när Sveriges största kontor i sitt slag invigdes.

Expanderar i Hagastaden genom köp för 2,3 miljarder

Industricentralen har nu klart med köpare för sin 21.000 kvm stora kontorspjäs i Hagastaden. Köparen finns sedan tidigare väl representerad i området.

Vann kamp om ny tingsrätt

Nästan 7.000 kvm lokaler. Läs även vem som tappar en stor hyresgäst – igen.

Blixtaffär: Nytt HK säljs för 2,4 mdr – oväntad köpare

Var tänkt för att bli byggbolagets nya huvudkontor. Utvecklingen i omvärlden påverkat. Fastigheten ligger vid tullgränsen i Stockholm.

Plan för ny centralstation presenterad

Stor stationsbyggnad med kontor ingår i planen.

Nytt avtal med mediajätten – hela 16.000 kvm

FV avslöjar. Signerat ett nytt och stort hyresavtal.

Förvaltaren byter namn – tillsammans med ägaren

”Behåller allt som är bra”.

Vissa priser gått upp 30 procent

Skenande byggmaterialpriser hotar nya bostäder. Vill undanta allmännyttan från LOU.

Duo redo för snabb miljardförsäljning

Ytterligare en stor transaktion att vänta på Kungsholmen.

Selin i miljard-jv i norr

Läs om planerna.

Tillbaka till förstasidan