Samhällsfastigheter

Affär kring nytt polishus i Malmö kan falla

Långtgående planer på ett nytt polishus i Vintrie, Malmö, kan stoppas. Det efter ett beslut i kommunfullmäktige. För fastigheten skulle Specialfastigheter ha betalat strax över 50 miljoner kronor.

För Polismyndigheten handlar det om ett 15-årigt hyresavtal, vilket regeringen har sagt ja till.

Efter långtgående planer på ett nytt polishus i Vintrie gick Moderaterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet samman på torsdagens kommunfullmäktigesammanträde och yrkade på en återremiss av fastighetsförsäljningen, vilken är avgörande för etableringen av polishuset. Därmed kan planerna för ett nytt polishus i Malmö stoppas.

Det har funnits en majoritet för förslaget att sälja fastigheten och därför blev beslutet överraskande, efter att Sverigedemokraterna ändrade sig på sittande möte och ställde sig bakom förslaget om återremiss tillsammans med Moderaterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Moderaterna och Vänsterpartiet vill att fastigheten upplåts med tomträtt.

– En ohelig allians har tillsammans bestämt att opportunism går före stöd till polisen för att förstärka polisnärvaron och ökad trygghet för Malmöborna. Det är i mitt tycke en skev prioritering. Vi lever i en tid där brottsbekämpning står högt upp på mångas dagordning, men uppenbarligen inte allas. I stället för ökad trygghet för Malmöborna riskerar det nu att bli minskad lokal polisnärvaro i Malmö, säger Andreas Schönström (S) kommunalråd med ansvar för teknik och service.

– Det är beklagligt att de fyra partierna i elfte timmen plötsligt väljer att stoppa planerna för en så viktig samhällsfunktion. Deras agerande skapar osäkerhet kring polisens närvaro i Malmö, och det är olyckligt, säger Stefana Hoti (MP), kommunalråd med ansvar för stadsbyggnad.

– Malmöborna borde kunna lita på att deras folkvalda kommunpolitiker, oavsett partifärg, stöttar Malmöpolisens arbete och tillkomsten av ett nytt polishus i vår stad. I kommunfullmäktige valde oppositionen i stället den raka motsatsen där billiga politiska poäng nu riskerar att bli ett politiskt självmål på Malmöbornas bekostnad. Ett nytt polishus hade stärkt polisnärvaron och det trygghetsskapande arbetet i Malmö. Vi ser därför mycket allvarligt på att detta nu riskerar att utebli, säger Roko Kursar (L) kommunstyrelsens förste vice ordförande.

För fastigheten skulle Specialfastigheter Sverige AB ha betalat strax över 50 miljoner kronor, enligt förslaget till kommunfullmäktige. För Polismyndigheten handlar det om ett 15-årigt hyresavtal, vilket regeringen har sagt ja till. Antalet arbetstillfällen uppskattas till cirka 500.

Fler Nyheter från förstasidan

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Så blir utsiktsvåningen – ”Blir en kassako”

Ola Sernekes kalkyl för 100 miljoner kronor per år.  230 meter upp. Nya innovationen. Jämför med Burj Khalifa.

Lista: Priserna för att åka upp i världens högsta

Fastighetsvärlden listar 25 världskända skyskrapors utsiktsplatser.

Karlatornet nära sin högsta höjd – stål i toppen

Endast ett våningsplan från taklagsfest. Ny strategi högst upp. Läs även om försäljningsläget och framtiden.

Säljer bostäder för 605 mkr – hela 8% under värdering

Stor bostadsaffär med tio fastigheter i Stockholmsområdet.

Tillbaka till förstasidan