Bild: Fastighetsvärlden

AFA miljardsäljer till Union på Kungsholmen

Fastighetsvärlden kan berätta att AFA Fastigheter har sålt fastigheten Smultronet 6 på Kungsholmen i Stockholm till tyska Union Investment. Pangea var rådgivare till köparen.
FV summerar att AFA Fastigheter har sålt för hela 5,5 miljarder på drygt två år. Samtidigt har Unionen gjort flera stora förvärv.

Det handlar om fastigheten på Fleminggatan 41 där HSB har sitt huvudkontor. Köpeskillingen är hemlig men Fastighetsvärlden bedömer priset till uppemot miljarden med tanke på de prisnivåer som FV observerat i närområdet.

Fastigheten Smultronet 6 innehåller 11.500 kvm lokaler, varav HSB hyr 85 procent.

AFA Fastigheter förvärvade fastigheten från HSB våren 2013. FV bedömde då priset till cirka 500 miljoner kronor, läs mer här. Så AFA Fastigheter har alltså gjort en riktigt bra affär. Fastigheten genomgick vid tidpunkten för den affären en större renovering och HSB fick bland annat yteffektivare lokaler.

Fastighetsvärlden konstaterar att tyska Union varit på kraftfull offensiv i Stockholmsområdet de senaste tre åren. Bolaget har i Arenastaden köpt tre fastigheter från Fabege (Vattenfallshuset, Siemenshuset och Svenska Spelhuset) för totalt drygt 4,6 miljarder kronor. 2017 köpte Union en fastighet från Mengus på Vasagatan i city (SthlmHUB).

Mengus sålde för övrigt för ett år sedan en fastighet, Härolden 44 på Fleminggatan 3–9 (till Barings), för ett kvadratmeterpris som då var nytt prisrekord utanför CBD.

Det är AFA Fastigheters andra större försäljning på kort tid. I april avyttrade bolaget den stora Skjutsgossen 12 på Södermalm till Blackstone och Scius Partners. FV bedömde då priset till drygt 2 miljarder kronor, läs mer här.

En månad dessförinnan såldes AFA Fastigheter fastigheten Barnängen 6 på östra Södermalm till amerikanska Angelo Gordon i en affär om 550–600 miljoner kronor, läs mer här. I början av 2019 avyttrade AFA Fastigheter även på Ösermalm. Då såldes bostadsfastigheten Batteriet 2 till Lars Edman för 580 miljoner, läs mer här.

I maj 2018 avyttrade AFA Fastigheter kontorsfastigheterna Svea Artilleri 10 & 11 vid Stadio till Genesta. FV bedömde då priset till 700–750 miljoner kronor. I april 2017 sålde AFA Fastigheter tre fastigheter i Södra Värtan till Oscar Properties för 700 miljoner kronor, läs mer här.

Fastighetsvärlden summerar därmed att AFA Fastigheter avyttrat för cirka 5,5 miljarder kronor på drygt två år via sex affärer. I den summeringen finns flera affärer där Fastighetsvärlden har bedömt fastighetsvärdet vid respektive transaktion.

Vid årsskiftet var AFA Fastigheters bestånd värderat till 36 miljarder kronor. AFA:s allokering till fastigheter var 17 procent.

– Vi har legat högt, kanske allra högst av institutionerna. Vi har visserligen ett brett spann vi kan röra oss inom, men nu bestämde vi oss för att sälja, säger Tomas Ingemarsson, chef vid AFA Fastigheter, till Fastighetsvärlden.

De fyra försäljningarna i år summerar drygt 4 miljarder kronor, och de två senaste och största har ägt rum off market efter att AFA Fastigheter kontaktats av intresserade köpare, i båda fallen utländska sådana.

– Vi blir ofta uppvaktade av köpare, många har varit intresserade. Speciellt de utländska investerarna verkar extra taggade. Jag är inte överraskad över prisnivåerna men de har varit en bit över våra värderingar, kanske inte tvåsiffrigt men strax därunder.

Ingemarsson berättar för Fastighetsvärlden att det nu inte är aktuell med några ytterligare större försäljningar.

– Nej, det blir antagligen lugnt ett tag, kanske något mindre.

Trots försäljningarna under de senaste åren har bolagets fastighetsvärde i det närmaste legat kvar, till följd av värdeuppgångar. Allokeringen har drivits på tack vare värdeuppgång och förstärkts när AFA:s aktieportfölj har utvecklats sämre.

Fler Nyheter från förstasidan

Grand Hôtel sålt

Priset: ca 3,6 miljarder, motsvarande 125.000 kr/kvm. En av de största styckeaffärerna någonsin.

Genesta miljardköper landmärke från Castellum

Ankarhyresgästen flyttar ut. 66 procent vakant.

Tar plats i Oscars styrelse

Entreprenör tar plats i det omstartade bolagets styrelse.

Esteas snabbväxare köper igen – nått totalt 2,3 miljarder

Fortsätter att bygga bestånd genom ett flertal affärer.

Balder och Skanska satsar vid ny playa i syd

Erik Selin: ”Vi ser stora utvecklingsmöjligheter och vi har fått ett trevligt och professionellt bemötande.”

Catella uppmärksammar märklig finansieringseffekt

Kan både strypa utlåning och innebära räntehöjningar

Skola hyr i tidigare Swedbankhus

Köptes som möjligt bostadsprojekt men fortsätter att locka lokalhyresgäster. Hyr ut inom tullarna i Stockholm.

Anders Lago lämnar HSB – tidigare S-topp kan ersätta

Flera föreningar står bakom en nominering till efterträdare. Valberedningen förestår dock en annan person.

Nyfosa vill busa för miljarder utomlands

Gått ihop med partner. Målet är 7 miljarder inom fem, år. ”Vi har en pipeline med affärer som vi utvärderar”.

JLL rekryterar fyra

Värvar från C&W, Croisette och Savills.

Öppnar flaggskeppsbutik vid Sergels torg

FV berättar om två uthyrningar direkt vid Sergels torg.

Newsec värvar två från Savills

Planerar att fortsätta växa teamet ytterligare under året.

Köper för 300 mkr i Alvik

Nära tunnelbanan. 1,6 miljoner kronor per lägenhet.

SBB i mål med köp för 9 mdr – årets största affär klar

Tagit kontroll över 97 procent. FV berättar om beståndet och att delar kan komma att säljas.

Tillbaka till förstasidan