Bild: Fastighetsvärlden

AFA miljardsäljer till Union på Kungsholmen

Fastighetsvärlden kan berätta att AFA Fastigheter har sålt fastigheten Smultronet 6 på Kungsholmen i Stockholm till tyska Union Investment. Pangea var rådgivare till köparen.
FV summerar att AFA Fastigheter har sålt för hela 5,5 miljarder på drygt två år. Samtidigt har Unionen gjort flera stora förvärv.

Det handlar om fastigheten på Fleminggatan 41 där HSB har sitt huvudkontor. Köpeskillingen är hemlig men Fastighetsvärlden bedömer priset till uppemot miljarden med tanke på de prisnivåer som FV observerat i närområdet.

Fastigheten Smultronet 6 innehåller 11.500 kvm lokaler, varav HSB hyr 85 procent.

AFA Fastigheter förvärvade fastigheten från HSB våren 2013. FV bedömde då priset till cirka 500 miljoner kronor, läs mer här. Så AFA Fastigheter har alltså gjort en riktigt bra affär. Fastigheten genomgick vid tidpunkten för den affären en större renovering och HSB fick bland annat yteffektivare lokaler.

Fastighetsvärlden konstaterar att tyska Union varit på kraftfull offensiv i Stockholmsområdet de senaste tre åren. Bolaget har i Arenastaden köpt tre fastigheter från Fabege (Vattenfallshuset, Siemenshuset och Svenska Spelhuset) för totalt drygt 4,6 miljarder kronor. 2017 köpte Union en fastighet från Mengus på Vasagatan i city (SthlmHUB).

Mengus sålde för övrigt för ett år sedan en fastighet, Härolden 44 på Fleminggatan 3–9 (till Barings), för ett kvadratmeterpris som då var nytt prisrekord utanför CBD.

Det är AFA Fastigheters andra större försäljning på kort tid. I april avyttrade bolaget den stora Skjutsgossen 12 på Södermalm till Blackstone och Scius Partners. FV bedömde då priset till drygt 2 miljarder kronor, läs mer här.

En månad dessförinnan såldes AFA Fastigheter fastigheten Barnängen 6 på östra Södermalm till amerikanska Angelo Gordon i en affär om 550–550 miljoner kronor, läs mer här. I början av 2019 avyttrade AFA Fastigheter även på Ösermalm. Då såldes bostadsfastigheten Batteriet 2 till Lars Edman för 580 miljoner, läs mer här.

I maj 2018 avyttrade AFA Fastigheter kontorsfastigheterna Svea Artilleri 10 & 11 vid Stadio till Genesta. FV bedömde då priset till 700–750 miljoner kronor. I april 2017 sålde AFA Fastigheter tre fastigheter i Södra Värtan till Oscar Properties för 700 miljoner kronor, läs mer här.

Fastighetsvärlden summerar därmed att AFA Fastigheter avyttrat för cirka 5,5 miljarder kronor på drygt två år via sex affärer. I den summeringen finns flera affärer där Fastighetsvärlden har bedömt fastighetsvärdet vid respektive transaktion.

Vid årsskiftet var AFA Fastigheters bestånd värderat till 36 miljarder kronor. AFA:s allokering till fastigheter var 17 procent.

– Vi har legat högt, kanske allra högst av institutionerna. Vi har visserligen ett brett spann vi kan röra oss inom, men nu bestämde vi oss för att sälja, säger Tomas Ingemarsson, chef vid AFA Fastigheter, till Fastighetsvärlden.

De fyra försäljningarna i år summerar drygt 4 miljarder kronor, och de två senaste och största har ägt rum off market efter att AFA Fastigheter kontaktats av intresserade köpare, i båda fallen utländska sådana.

– Vi blir ofta uppvaktade av köpare, många har varit intresserade. Speciellt de utländska investerarna verkar extra taggade. Jag är inte överraskad över prisnivåerna men de har varit en bit över våra värderingar, kanske inte tvåsiffrigt men strax därunder.

Ingemarsson berättar för Fastighetsvärlden att det nu inte är aktuell med några ytterligare större försäljningar.

– Nej, det blir antagligen lugnt ett tag, kanske något mindre.

Trots försäljningarna under de senaste åren har bolagets fastighetsvärde i det närmaste legat kvar, till följd av värdeuppgångar. Allokeringen har drivits på tack vare värdeuppgång och förstärkts när AFA:s aktieportfölj har utvecklats sämre.

Fler Nyheter från förstasidan

Nu gör Sagax första köpen på sin nya marknad i Europa

Börsens mest internationella fastighetsbolag, av de stora bolagen, gör som utlovat nu sina första investeringar på en ny marknad.

Serneke förhandlar om stor försäljning

För exklusiva förhandlingar avseende Karltornet med internationella aktör.

Svarta månader för byggare

Handlar ofta om försyndelser som gjorts för flera år sedan.

McDonalds stängt hela 15 centrala restauranger

Lämnar ytterligare ett läge som länge ansetts som ett av de bästa.

Topplista

Topplista: 23 kommunerna som ökat mest

I den här listan vidgar vi vyerna och redovisar de kommuner vars befolkning vuxit snabbast de senaste 50 åren.

NP3:s nya drag: Vill köpa i Västerås, Örebro och Karlstad

Andreas Nelvig resonerar kring nya orter söderut, men det kan redan ha blivit för dyrt.

Skanska fyller upp chefspost efter tappet till konkurrenten NCC

Efterträder kollega som värvats till konkurrenten NCC.

Gamla Arkitekturskolan såld

Akademiska Hus har funnit köpare åt det som ibland har kallats ”Stockholms fulaste hus”, och säljer även annan fastighet till samma köpare.

AL säljer ”dolda” bostäder för över miljarden

Avyttrar bestånd med 417 hyreslägenheter i Stockholm. Gör en riktigt bra affär, men har kvar ”problemfastighet” i närområdet.

Skoglund ser tydlig förbättring för JM i Stockholm

Ökad försäljning under andra kvartalet. Vd:n blickar in i framtiden på marknaden som fått rejält med stryk under två år.

Mest lästa första halvåret – har du koll på vad som hänt?

Fortsatt superstark utveckling för sajten. Se vilka nyheter som lästes allra mest under första halvåret.

Humana säljer 37 fastigheter

Stor affär med samhällsfastigheter. Affär för nästan en halv miljard kronor.

Jätten nu nära 150 miljarder – ökar nyuthyrning med 76%

Avgående vd Fredrik Wirdenius berättar om hur Vasakronan mår och lägger extra krut på uthyrningsläget.

Vasakronan hyr ut till KPMG

Fyller upp nytt landmärke om totalt 60.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan