Bild: Fastighetsvärlden

AFA miljardsäljer till Union på Kungsholmen

Fastighetsvärlden kan berätta att AFA Fastigheter har sålt fastigheten Smultronet 6 på Kungsholmen i Stockholm till tyska Union Investment. Pangea var rådgivare till köparen.
FV summerar att AFA Fastigheter har sålt för hela 5,5 miljarder på drygt två år. Samtidigt har Unionen gjort flera stora förvärv.

Det handlar om fastigheten på Fleminggatan 41 där HSB har sitt huvudkontor. Köpeskillingen är hemlig men Fastighetsvärlden bedömer priset till uppemot miljarden med tanke på de prisnivåer som FV observerat i närområdet.

Fastigheten Smultronet 6 innehåller 11.500 kvm lokaler, varav HSB hyr 85 procent.

AFA Fastigheter förvärvade fastigheten från HSB våren 2013. FV bedömde då priset till cirka 500 miljoner kronor, läs mer här. Så AFA Fastigheter har alltså gjort en riktigt bra affär. Fastigheten genomgick vid tidpunkten för den affären en större renovering och HSB fick bland annat yteffektivare lokaler.

Fastighetsvärlden konstaterar att tyska Union varit på kraftfull offensiv i Stockholmsområdet de senaste tre åren. Bolaget har i Arenastaden köpt tre fastigheter från Fabege (Vattenfallshuset, Siemenshuset och Svenska Spelhuset) för totalt drygt 4,6 miljarder kronor. 2017 köpte Union en fastighet från Mengus på Vasagatan i city (SthlmHUB).

Mengus sålde för övrigt för ett år sedan en fastighet, Härolden 44 på Fleminggatan 3–9 (till Barings), för ett kvadratmeterpris som då var nytt prisrekord utanför CBD.

Det är AFA Fastigheters andra större försäljning på kort tid. I april avyttrade bolaget den stora Skjutsgossen 12 på Södermalm till Blackstone och Scius Partners. FV bedömde då priset till drygt 2 miljarder kronor, läs mer här.

En månad dessförinnan såldes AFA Fastigheter fastigheten Barnängen 6 på östra Södermalm till amerikanska Angelo Gordon i en affär om 550–600 miljoner kronor, läs mer här. I början av 2019 avyttrade AFA Fastigheter även på Ösermalm. Då såldes bostadsfastigheten Batteriet 2 till Lars Edman för 580 miljoner, läs mer här.

I maj 2018 avyttrade AFA Fastigheter kontorsfastigheterna Svea Artilleri 10 & 11 vid Stadio till Genesta. FV bedömde då priset till 700–750 miljoner kronor. I april 2017 sålde AFA Fastigheter tre fastigheter i Södra Värtan till Oscar Properties för 700 miljoner kronor, läs mer här.

Fastighetsvärlden summerar därmed att AFA Fastigheter avyttrat för cirka 5,5 miljarder kronor på drygt två år via sex affärer. I den summeringen finns flera affärer där Fastighetsvärlden har bedömt fastighetsvärdet vid respektive transaktion.

Vid årsskiftet var AFA Fastigheters bestånd värderat till 36 miljarder kronor. AFA:s allokering till fastigheter var 17 procent.

– Vi har legat högt, kanske allra högst av institutionerna. Vi har visserligen ett brett spann vi kan röra oss inom, men nu bestämde vi oss för att sälja, säger Tomas Ingemarsson, chef vid AFA Fastigheter, till Fastighetsvärlden.

De fyra försäljningarna i år summerar drygt 4 miljarder kronor, och de två senaste och största har ägt rum off market efter att AFA Fastigheter kontaktats av intresserade köpare, i båda fallen utländska sådana.

– Vi blir ofta uppvaktade av köpare, många har varit intresserade. Speciellt de utländska investerarna verkar extra taggade. Jag är inte överraskad över prisnivåerna men de har varit en bit över våra värderingar, kanske inte tvåsiffrigt men strax därunder.

Ingemarsson berättar för Fastighetsvärlden att det nu inte är aktuell med några ytterligare större försäljningar.

– Nej, det blir antagligen lugnt ett tag, kanske något mindre.

Trots försäljningarna under de senaste åren har bolagets fastighetsvärde i det närmaste legat kvar, till följd av värdeuppgångar. Allokeringen har drivits på tack vare värdeuppgång och förstärkts när AFA:s aktieportfölj har utvecklats sämre.

Fler Nyheter från förstasidan

Transaktionschef lämnar rådgivningsbolag

Har arbetat på bolaget i elva år. Rollen blir vakant tills vidare.

Säljer handel för 140 mkr

Hyresvärde på över nio miljoner. Mitt i stan.

Affärsanalys

När guldstaden stöps om

Glänser mer än någonsin förr. Bente Sköld på Savills analyserar affär i norr.

Newsec vässar digitala erbjudandet över hela Norden

Gör stor organisationsförändring och utser ny vd för Newsec Property Asset Management Sweden

Revisorn om Oscar P: Osäker om överlevnad

Oscar Properties har, efter kraftig försening, nu publicerat sin årsredovisning. Ingemar Rindstig och kollegorna på EY skriver en 4 sidor lång revisionsberättelse.

SBB närmar sig 5 mdr i försäljningar – gör ny affär

Batljan: ”Hög efterfrågan på våra kassaflödesfastigheter”.

Här vill Stockholms stad överdäcka

Fyra platser pekas ut.

Utvecklar för 1,85 miljarder kronor i Danderyd

Förstärker Danderyds sjukhus med ny byggnad med helikopterplatta.

Kl 23.00: Oscar presenterar siffrorna för Q1

Läs om hur få bostäder som sålts och om hur kraftigt personalstyrkan bantats. OP berättar även att man snabbt vill sälja en fastighet.

Erik Selin: ”Oerhört förvånad”

Balders storägare och vd kommenterar misstankarna för Fastighetsvärlden.

Expert på EBM: "Många får guldfeber när det hettar till"

Expert på insiderbrott berättar för FV.

Skanska vill bygga 30.000 kvm centralt

Vill kopiera succén från centrala Malmö.

Niam slår till och köper nästan tusen bostäder

Säljaren minskar överraskande på beståndet.

Tillbaka till förstasidan