Så ska Sturekvarteren lyftas – läs om ADIA:s planer

Se flera skisser nedan – Växer från 65.000 kvm till närmare 90.000 kvm – Hela klart 2023.  Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), som ytterst kontrolleras av president Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan, köpte Sturegallerian 2006 efter en tuff budgivning. Sedan dess har bolaget inte investerat många kronor i fastighetsutveckling. I februari 2014 berättade dock Fastighetsvärlden att bolaget smider stora planer, inte bara för gallerian utan för hela kvarteret Sperlingens Backe – där ADIA äger merparten av fastigheterna (läs den artikeln här).

Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) meddelar nu att man vill utveckla Sturekvarteret (Sperlingens Backe 27, 55 och 56) med målet att skapa en levande mittpunkt där Sturekvarteret blir den givna mötesplatsen i centrala Stockholm för både arbete och nöje.

Tillsammans med Vasakronan, den andra stora fastighetsägaren inom Sturekvarteret, är ambitionen att öppna upp kvarteret ytterligare och dela dess historiska värde med alla besökare, både lokala och internationella.

Huvuddrag i programförslaget:

  • Strukturen kommer att öppnas upp genom att skapa passager som kopplar samman restaurerade befintliga och nya innertorg genom hela kvarteret. Landmärken som exempelvis Marmorhallarna, Sturecompagniet och Sturebadet kommer därmed att bli mer tillgängliga för besökare. Förslaget innefattar att vissa av kvarterets inre byggnader kommer att höjas. Nya och existerande butiker och restauranger skapar ett utökat och levande kvarter för handel, nöje, möten och upplevelser.

– Vårt mål är högt ställt. Vi vill skapa en mötesplats, inte en sådan där man bestämmer sig för att träffas, utan dit man går för att man vet att alla redan är där, Pascal Duhamel, Head of European Real Estate ADIA, till Fastighetsvärlden.

  • Glastak kommer att byggas över Marmorhallarna och det centrala innertorget för att öka insläppet av dagsljus genomgående i kvarteret. Ingången till marmorhallarna kommer att bli restaurerad till sin originalstorlek och denna valvport kommer att leda in till det restaurerade innertorget med en ny ingång till tunnelbanan.

– Marmorhallarna tillhör bland det första som vi kommer att börja med, säger Pascal Duhamel.

  • Ett helt nytt undre plan kommer att förbättra tillgängligheten från alla delar av kvarteret till tunnelbanan. Det undre planet kommer även ha ett brett utbud av caféer och en mathall. ADIA uppger för Fastighetsvärlden att man skissar på att butiks- och restaurangytan ska öka med 10.000 kvm, från dagens 16.000 kvm till 26.000 kvm.

– Att knyta ihop Sturegallerian direkt med tunnelbanehallen är en vision som vi haft länge. Vi kommer att komplettera med många butiker, men det är svårt att säga i nuläget hur många det kommer att bli, säger Pascal Duhamel.

  • Ett nytt hotell kommer att byggas på Humlegårdsgatan och inkluderar en grönskande innergård. Hotellets lobby kommer att vara öppen för alla besökare, inte bara hotellets gäster. ADIA uppger för Fastighetsvärlden att man planerar för ett hotell med 100–130 rum där det idag delvis är kontorslokaler.

– Det kommer att bli ett boutiquehotell med spets. Hur många stjärnor och liknande får vi återkomma till. Vi är ännu inte i några diskussioner med operatörer, säger Pascal Duhamel.

  • Nya kontor kommer att byggas med ingång från Grev Turegatan. De moderna kontoren kommer att tillgodose en mängd olika behov och attrahera en blandning av olika hyresgäster. ADIA uppger för Fastighetsvärlden att kontorsytan ska öka från dagens 36.000 kvm till 48.000 kvm när projektet står klart.
  • Ett nytt bostadshus på Humlegårdsgatan kommer att bidra till ett levande kvarter, även efter arbetsdagen är slut. Därmed skulle ADIA:s bostadsandel i kvarteret öka från dagens 1.900 kvm till 3.700 kvm.

ADIA:s vision är att fotgängare ska sättas högst i gatuhierarkin och föreslår därför att Grev Turegatan görs om till gågata. Bolaget vill även arbeta tillsammans med Stockholms Stad för att minska trafiken på Birger Jarlsgatan och göra mer rum för cyklister och fotgängare, samtidigt som vi skapar mer utrymme till torget kring Svampen. Detta skulle även skapa utrymme för ytterligare uteserveringar och caféer längs med Birger Jarlsgatan.

Pascal Duhamel, Head of European Real Estate ADIA, kommenterar:

– Vi tar nu de första stegen mot ett nytt och uppdaterat Sturekvarter som vi hoppas kommer att göra stockholmarna stolta. Vår vision är att bevara den historiska integritet och arkitektoniska skönhet som ett av Stockholms mest uppskattade landmärken besitter, samtidigt som vi säkerställer att kvarteret också möter förväntningar och krav från dess besökare – både nu och i framtiden. Vi ser fram emot att utveckla detta förslag tillsammans med invånarna i Stockholm, Stockholms Stad samt alla övriga berörda parter.

Fastighetsvärlden: ADIA förvärvade fastigheterna i november 2006. Då ingick delvis även framjobbade planer från säljaren Diligentia. Hur kommer det sig att det har tagit så lång tid innan ni tagit beslutet att investera?

– Vi har jobbat med Stockholm stad en längre tid. Det är ett stort projekt och sådana tar alltid tid. Det är först nu som vi känner att vi är redo att presentera våra planer. I tre år har vi jobbat intensivt. Det har ju dessutom kommit en finanskrasch emellan som påverkat, Pascal Duhamel.

Har konkurrens från andra handelsplatser i Stockholm, till exempel AMF:s planer för Gallerian drivit på beslutet?

– En handelsplats behöver ständigt uppdateras och det måste investeras löpande.

Ni äger ju flera stora handelsfastigheter runt om i världen , bland annat Europa, och har ett stort nätverk. Kan Stockholmarna förvänta sig några nya butikskedjor som idag inte finns här?

– Ja, det är möjligt. Vi äger ett antal större köpcentrum själva och några i JV. Vi har bland annat del i stora Liverpool One och ett annan stort köpcentrum i England. Vi är dessutom hälftenägare, tillsammans med Unibail-Rodamco, i Paris. Desstom äger vi 40 fastigheter längs den främsta shoppinggatan i Lyon. Så vi får se vad som kan komma ur det. Det är ännu för tidigt för att prata om hyresgäster.

Hur stor investering är detta för ADIA?

– Det berättar vi inte, men det är en betydande investering. Fastigheten är idag den tredje mest värdefulla fastigheten i Europa för ADIA och den positionen lär stärkas genom de kommande investeringarna, säger Pascal Duhamel.

ADIA räknar med att sätta igång bygget 2017 när alla tillstånd är klara. Efter två etapper hoppas bolaget att det nya Sturekvarteret kommer att stå klart 2023.

Totalt ska dagens uthyrningsbara lokaler om 65.000 kvm utökas till nästan 90.000 kvm, enligt förslaget.

Sturekvarteret har genomgått betydande förändringar flera gånger under de senaste 100 åren och dess nuvarande utseende är i stor utsträckning ett resultat av många renoveringar, varav flera genomförts under 1980-talet. För att bättre kunna förstå den ursprungliga visionen för kvarteret, samt för att säkerställa att kvarterets historiska attribut behålls och respekteras, har bolaget arbetat i nära samarbete med Stockholms Stad och Nyréns byggnadsantikvarier.

Sturekvarteren är ADIA:s enda fastighetsinvestering i Sverige. Prislappen vid köpet i november 2006 var drygt 4 miljarder kronor.

Fastighetsvärlden Idag 2015-06-03

Marmorhallarna ska fyllas med liv och innehåll.
Marmorhallarna ska fyllas med liv och innehåll. Illustration: Sweco Architects.
Ny ingång till marmorhallen.
Ny ingång till marmorhallen. Illustration: Sweco Arcitects.
Ingång Grev Turegatan. Illustration: Sweco.
Ingång Grev Turegatan. Illustration: Sweco Architects.
ADIA planerar för ett boutiquehotell med 100–130 rum. Illustration: Sweco Architects.
ADIA planerar för ett boutiquehotell med 100–130 rum. Illustration: Sweco Architects.
Det ska bli mer av det mesta när det nya Sturekvarteret står klart 2023. Mer kontorslokaler, mer shoppingyta och fler bostäder – och ett hotell. Illustration: Sweco Architects.
Det ska bli mer av det mesta när det nya Sturekvarteret står klart 2023. Mer kontorslokaler, mer shoppingyta och fler bostäder – och ett hotell. Illustration: Sweco Architects.
Så här ska innertorget runt Sturebadet bli. Illustration: Sweco Architects.
Så här ska innertorget runt Sturebadet bli. Illustration: Sweco Architects.

Fler Nyheter från förstasidan

Emilshus går till sängs för 422 mkr – med Ikea på köpet

Niam avyttrar 75.000 kvm lokaler.

SOJ: ”Priset är sekundärt”

Sven-Olof Johansson om den omtalade kontorsoron: ”Vi fortsätter se toppnoteringar i priserna för fastigheter och i synnerhet kontorsfastigheter i Stockholm”.

Så blir hyran i ”nya” Rosenbad

Nu är ett nytt hyresavtal klart. FV berättar detaljerna. Men högst oklart vem som kommer att flytta in.

Elbristen het fråga på Bostadsdagen Göteborg

”10.000 jobb på spel”.

Trafikverket hyr i nytt projekt

Tidigare hyrt ut till hotell i det centrala projektet.

Adam & Albin öppnar sin största någonsin – hos AL

Läs om den nya satsningen och se på en flygbild var den nya satsningen hamnar. 13 meters takhöjd.

Eva Hamilton lämnar Fastator

Slutar efter drygt ett år. Styrelseordförande Björn Rosengren motiverar för Fastighetsvärlden.

De skapar Novier – ny stor fastighetsrådgivare

Bolagen går samman och får 100 anställda och breddar därigenom sin rådgivningskompetens till flera områden.

Dubblar på Kungsgatan – hyr ytterligare 2.000 kvm

Segmentet ökar explosionsartat efter sommaren.

Börskandidat gör nytt större förvärv

Köper för 600 miljoner kronor kort efter förvärvet för 500 miljoner.

Lista: 25 nya butiker till Westfield MoS under pandemin

Omsättning av butiker har ökat. Läs om vilka varumärken som tillkommit.

Hyr ut hela 6.000 kvm kontorslokaler

Bygger om tidigare handelslokaler till moderna kontorsytor.

Han drar till fjällen

Efter mer än 25 år med bolagsbyggen inom finans och fastighet och 15 år efter starten av det framgångsrika fastighetsbolaget har han nu funnit en ny, friare utmaning.

Bostadsaffär om 300 miljoner i Kalmar

”Hoppas på fler liknande förvärv”.

Tillbaka till förstasidan