I januari öppnar Adam Dahlberg och Albin Wessman en stort fine dining-krog på Gustav Adolfs torg, med Axfast som hyresvärd. Det blir en matsal med utsikt över slottet. Samtidigt stänger duon Michelinkrogen Adam/Albin på Rådmansgatan.
Lokalen är på 550 kvm. Fasaden är kulturminnesmärkt, men av restaurang Carousel, som låg här mellan åren 2015 och 2019, återstår ingenting. Lokalen har stått tom i sex år och är helt urblåst efter att hela den aktuella fastigheten totalrenoverats. Ingången flyttas till restaurangens kortsida, med entré från Regeringsgatan 2.
– Vi utformar något i en helt egen kategori som inte liknar något annat i Stockholm och vi siktar kulinariskt på högsta möjliga nivå, säger Adam Dahlberg i ett pressmeddelande.
– Vi skapar vårt livs restaurang utifrån vår passion för matkonsten. Kanske blir det vår sista dans, men vi ser det lika mycket som en början på framtidens gastronomi och krogkultur, säger Albin Wessman.
Vad namnet på den nya restaurangen blir är inte klart ännu, men det blir inte Adam/Albin som på restaurangen pop Rådmansgatan som ska stänga.
Den aktuella fastigheten heter Jakob Mindre 11.
Fastigheten ligger i ett mycket attraktivt område vid Gustaf Adolfs torg nära Operan och med utsikt över Kungliga Slottet och Norrström. Axfast förvärvade fastigheten 2015 från Midroc.
– Den nya restaurangen är den första av tre nyetableringar, av noggrant utvalda aktörer på Stockholms matscen, som öppnar i Axfasts kvarter Jakob Mindre 11. Ett område som nu utvecklas till en levande destination för mat och kultur, säger Mathias Förberg, ansvarig fastighetsutvecklare på Axfast.
Den innehåller totalt 8.000 kvm lokaler. Byggår är 1600. Boston Consulting Group tecknade 2021 hyreskontrakt för kontorslokalerna.
Den 550 kvadratmeter stora lokalen formges av den välrenommerade inredningsstudion Halleröd, som med detta samarbete gör sitt första restaurangprojekt någonsin och ger fysisk form åt visionen om en kulinarisk destination med internationella ambitioner. Inredningsfilosofin och inspirationen hämtas från tjugo- och trettiotalsklas.

– Att designa vår första restaurang har varit en spännande resa, särskilt i en byggnad med så mycket själ och historia. Vi har strävat efter en balans mellan nytt och gammalt, där detaljer, materiella strukturer och hantverksskicklighet förhöjer helheten utan att ta över. Målet är att rummen ska bilda ett naturligt men spännande flöde där varje rum förstärker nästa, säger Christian Halleröd.
Lokalen på Gustav Adolfs torg 20/Regeringsgatan 2 genomgår en total ombyggnation och sammanslagning, där varje kvadratmeter har formats efter restaurangens specifika behov. Med unika förutsättningar skapas en restaurangmiljö i tre nivåer med tillhörande entré, bar, vinkällare, öppet kök och matsal med utsikt mot slottet.
New Property varit fastighetsägarens rådgivare.
