Bildextra: Vasakronan i mål med satsning på 2 miljarder

Vasakronans satsning om nära 2 miljarder kronor på Sergelgatan är nu nästan i mål. 87 procent är uthyrt. Lokalytan som berörs är 15.500 kvm. Nu drar bolaget på allvar även igång uthyrningsarbetet för Hötorgsskrapa 2 som för ett tag sedan tomställdes och har totalrenoverats. Dessutom har Sergelterrassen öppnat med en rejäl fest.

Klara hyresgäster i nedre våningsplanen:

Kontor:
Hemnet (1.400 kvm)
Business Wellness Group (1.900 kvm)
Sergelkonferensen (1.200 kvm)

Butik/Övrigt:
Urban Outfitters (800 kvm)
Normal (600 kvm, t-baneplan)
Paradox Museum (1000 kvm, t-baneplan)
Arkivet (400 kvm)
RC Chocolat
Designtorget
Didriksons
Soyokaze

Restaurang:
Italienskan
Hötorgets kvarterskrog
Bastard Burger

Kvar sedan tidigare:
Fitness 24 seven

Visa faktaruta

Området runt Sergelgatan hade under decennier tappat i attraktionskraft när Vasakronan för några år sedan tog det stora investeringsbeslutet. Utvecklingen av kvarteret är en fortsättning på den satsning som bolaget redan gjort i Sergelhusen som under de senaste åren fått ett rejält lyft.

Investeringen på nästan 2 miljarder kronor avser gatuplanet, en våning upp och ytorna under mark.

– Tack vare de satsningar som vi själva. men även andra som Stockholm stad och AMF Fastigheter, har gjort i Sergelstan de senaste åren, har området utvecklats till ett premiumläge. Sergelgatan är en del i den satsningen. Målet har varit att göra området mer öppet och mer attraktivt, en plats för alla, och jag tycker vi är på god väg, säger Anna Nordin, chef Stockholm vid Vasakronan.

Gaturummet mellan Hötorgshus 1 och 2 har byggts ihop med ett högt glasatrium. Här kommer tunnelbaneuppgången numera upp inomhus och här finns gemensam reception med ingång till de båda höghusen.

Även mellan Hötorgshus 3 och 4 har Vasakronan skapat en gemensam lobby. Den lobbyn nås från tre gator.

På det andra våningsplanen, som är gemensamt för de fyra höghusen, fanns det tidigare butikslokaler – som blev allt svårare att hyra ut. Där har Vasakronan nu istället skapat kontorslokaler, konferensverksamhet och restauranger. Nästan alla ytor där fullt uthyrda till bland annat Hemnet och Business Wellness group samt för den egna nya konferensverksamheten om 1.200 kvm.

Nya Sergelkonferensen är på totalt 1.200 kvm. Wester + Elsner Arkitekter har varit ansvariga arkitekter för konferensen och även för Sergelterrassen.

I gatuplanet har det blivit helt nya butiker (se faktarutan bredvid).

– Efterfrågan har varit god trots pandemi och andra osäkerhetsfaktorer och i nuläget är nära 90 procent av lokalerna i projektet uthyrda. Det som återstår är bland annat en mindre butikslokal längs Sergelgatan, säger Anna Nordin.

I norra delen av komplexet, i hörnet av Hötorget, hyrde Vasakronan tidigt i första etappen ut till Bockholmengruppen som idag driver två restauranger, Hötorgets kvarterskrog och Italienskan.

– Nu arbetar vi med att hyra ut de återstående restaurangytorna i den södra delen, med ingång från Mäster Samuelsgatan. Då kommer vi ha ett bra och attraktivt matutbud i kvarteret, säger Anna Nordin.

Vasakronan äger Hötorgshus 1–4 medan Hötorgshus 5, på andra sidan Mäster Samuelsgatan, mot Sergels torg, ägs av AMF Fastigheter.

2015 öppnade Vasakronan Sergelterassen på försök efter att den varit stängd sedan 1970-talet på grund av stök, kriminalitet och vandalism. Satsningen blev snabbt uppskattad. Nu har tillgängligheten förbättrats rejält genom en hiss från lobbyn mellan Hötorgshus 1 och 2 samt en trappa direkt från höghus 1. Från lobbyn mellan de båda andra höghusen nås terrassen numera via en trappa. Sedan tidigare finns en trappa från Sveavägen och en från Mäster Samuelsgatan.

Dj-duon Rebecca och Fiona (bestående av Rebecca Scheja och Fiona FitzPatrick) underhöll.

På torsdagskvällen återinvigdes Sergelterrassen efter en omfattande renovering med ett terrassmingel med många hundra närvarande, bland andra flera profiler inom fastighetsbranschen. Rebecca och Fiona medverkade som dj:s.

Vasakronans Stockholmschef Anna Nordin i Smart & Klart-lokaler i Hötorgshus 2, med inredning ”Edge”.

Vid sidan av satsningarna i de lägre våningsplanen satsar Vasakronan även cirka 340 miljoner kronor i Hötorgsskrapa 2, där tre fjärdedelar av den summan hittills investerats. Det projektet ska vara klart i september i år men redan nu är två plan uthyrda till två olika aktörer. Under tidig torsdagskväll visades Hötorgshus 2 och den splitternya Sergelkonferensen, som öppnar den 29 maj, för bland annat tenant rep:are.

Projektet i Hötorgshus 2 möjliggjordes efter att den stora hyresgästen Wise Group i slutet av 2019 bestämt sig för att flytta till Svea Livgarde på Östermalm, en annan av Vasakronans fastigheter. Efter ett tag bestämde sig Vasakronan för att renovera hela höghuset i linje med sina koncept Nyckelfärdigt (allt utom möbler på plats) och Smart & klart som görs i två varianter där hyresgästerna kan göra val av inredning som man inte kan i andra byggnader där konceptet finns. De kan välja mellan ”Elegant” – med sobra färger, eller ”Edge” – som är lite mer utmanande med mer färg.

– Smart & klart är ett koncept som vi lanserade 2014. Redan då såg vi att kraven på enkelhet och flexibiliet började komma. Idag har vi ett 70-tal enheter i beståndet. Det är en etablerad och viktig komponent i vårt totalerbjudande och vi ser att efterfrågan ökar, säger Anna Nordin.

– Det finns också en viktig hållbarhetsaspekt inbyggd i Smart & klart. Att inte behöva lokalanpassa varje gång en hyresgäst flyttar in och ut ger både ekonomiska och miljömässiga vinster.

Men allt är inte klart ännu, bland annat ska två nya offentliga konstverk tillföras, ”Citybina flyttar in” av Johan Paalzow och ”Baby” av Hanna Hansdotter.

Den förstnämnda består av olika färgstarka skulpturer i skiftande storlekar gjutna i miljövänlig plast, honungsdroppar i återvunnet glas och andra delar i aluminium samt brons. Den placeras i lobbyn mellan Hötorgshus 3-4

”Baby” en fem meter hög spegelblank skulptur, inspirerad av skyskrapan och den mänskliga kroppen. Den är gjord av återvunnen aluminium från fasaden på Hötorgshus 2 och blir placerad i det glasade rummet mellan Hötorgshus 1–2. Konstverken ska vara på plats 25 maj.

Bilder från Sergelterrassen:

Det var nästan fullpackat när Sergelterrassen säsongsöppnade under torsdagskvällen.
Vasakronan hade tur med vädret…
De närvarande bjöds på en helkväll.
Hötorgsterrassen återöppnade som test 2015 efter att ha varit stängd i nästan 35 år.
Jan Broman, som bland annat skapat succén Fotografiska, har hjälpt Vasakronan i arbetet hur Sergelstan ska utvecklas på ett attraktivt sätt.

Två nya lobby och nya butiker:

Lobby 1, mellan Hötorgsskrapa ett och två. Här har Vasakronan byggt in det tidigare öppna området med ett glasatrium. Här finns entré till tunnelbanan, hiss till terrassen och ingångar till kontoren i de båda skarporna.
I hörnet vid Hötorget fanns tidigare en H&M-butik i två plan. Det var en historisk sådan varifrån namnet Mauritz kom.
Urban Outfitters ska öppna butik på Sergelgatan.
I lobby 2 har Vasakronan bland annat byggt en trappa upp till takterrassen.

Bilder från Sergelkonferensen:

Vasakronan har skapat en konferensyta om 1.177 kvm som per längs Sveavägen, alltså på ”baksidan” av det andra våningsplanet i alla bolagets Hötorgshus.
Wester + Elsner Arkitekter ligger bakom konferensanläggningens utseende.
Sergelkonferensen öppnar 29 maj.
Totalt finns det 14 mötesrum i olika storlekar.
Det finns 100 sittplatser i loungemiljö utanför mötesrummen.

Bilder från Smart & Klart i Hötorgshus 2:

Pentryt i Smart & Klart på våningsplan 7. Vasakronans tanke är att samtliga våningsplan i Hötorgshus 2 ska erbjudas enligt konceptet Smart & Klart. Här inredning a lá ”Edge”.
Motsvarande utrymme men med inredningen ”Elegant”. Hyresgäster kan välja mellan ”Elegant”, med sobra färger och ”Edge” med mer markerade färger.
Kontorsarbetsmiljö. Vasakronan räknar med cirka 50 arbetsplatser per våningsplan.
Utsikten är väldigt bra, även från våning 7.
Vasakronan har hittills hyrt ut två våningsplan i Hötorgshus 2.
Bolaget färdigställer våningsplanen i takt med efterfrågan.
Utsikten från en toaletterna…

… och så här såg det ut förr:

1961: Flygbild över Hötorgscity mot norr, i förgrunden det blivande Sergels torg. Foto: Oscar Bladh
1963: Uteservering på takterrassen i Hötorgscity. Plantering med tulpaner. Vy åt NO över Sergelgatan mot tredje Hötorgshuset. Foto: Ingemar Gram/Stockholmskällan
1959: Hötorgscity. Butiken Twilfits skyltfönster med terrassen ovanpå och Konserthuset i fonden. Foto: Ragnhild Haarstad/Stockholmskällan
1961. Hötorget mot Hötorgshusen, det femte under byggnad. Foto: Ingemar Gram/Stockholmskällan.
1960: Gångbro över Sergelgatan mot kv. Putten, mellan första och andra hötorgshusen. Foto: Herbert Lidgren/Stockholmskällan

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Tillbaka till förstasidan