50.000 kvm kontor försvinner i Nacka Strand

Carlyle vill skapa 1.500 bostäder – ”Ja” i utskott. I januari 2012 slog Carlyle till och förvärvade hela Nacka Strand från Vasakronan för 2,95 miljarder kronor i en off market-affär. Idén bakom köpet var att omvandla delar av kontorslokalerna till bostäder. Det arbetat inleddes redan vid tillträdet och nu är planerna nära att realiseras. Under juni väntas planprogrammet antas av kommunstyrelsen. Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott sade ja till planerna den 8 maj.

Fastighetsvärlden kan berätta att Carlyle planerar att konvertera de två stora kontorshusen närmast vattnet till bostäder. Det innebär att totalt cirka 50.000 kvm uthyrningsbara lokaler kommer att försvinna från området och ersättas med cirka 450 bostäder. Går allt enligt plan kan arbetet inledas under 2015.

Genom förtätningar i området vill Carlyle och Nacka kommun dessutom skapa ytterligare cirka 100.000 kvm bostäder genom nyproduktion.

– Det krävs kanske 3.000 boende i området för att det ska bli en fungerande stadsdel som kan erbjuda all den närservice som boende vill ha, säger Thomas Lindström, VD vid The Carlyle Group Norden, till Fastighetsvärlden.

Det handlar nästan uteslutande om bostadsrätter men det kan även bli aktuellt med samhällsfastigheter som äldreboende och skola.

I förvärvet från Vasakronan ingick 20.000 kvm bostäder. Även efter konverteringen kommer bolaget att äga stora volymer kommersiella lokaler i området, cirka 120.000 kvm.

Nacka Strand har alltid brottats med höga kontorsvakanser även om stora bolag under kortare tid har haft sitt huvudkontor här, som till exempel Telia, Ericsson och Apoteket.

Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande Nacka (M):

– Många kontorslokaler har stått tomma länge. Det kommer att bli ett alldeles fantastiskt bostadsområde. Förhoppningsvis kommer det att bli uppgångar från den planerade tunnelbanestationen även på Nacka Strandsidan och det kommer att bidra till en ökad attraktivitet, både när det gäller bostäder och lokaler, säger Gerdau till Fastighetsvärlden.

Gerdau hoppas även att Värmdöleden ska däckas över eller hamna i en tunnel under en sträcka på 500 m till 2 km för att bättre knyta ihop kommunens olika delar.

Fastighetsvärlden Idag 2014-06-02

Att omvandla två stora kontorshus (inringade) till bostäder är ett av projektets syften. De gula volymerna ovanpå de befintliga byggnaderna illustrerar en princip som projektet har som utgångspunkt, inte ett tänkt slutresultat. Utformning och utbredning ska bearbetas ytterligare. Illustration: Nacka kommun.
Att omvandla två stora kontorshus (inringade) till bostäder är ett av projektets syften. De gula volymerna ovanpå de befintliga byggnaderna illustrerar en princip som projektet har som utgångspunkt, inte ett tänkt slutresultat. Utformning och utbredning ska bearbetas ytterligare. Illustration: Nacka kommun.
Vy från vattnet. I fonden syns kontorshuset vid Augustendalsvägen som föreslås bli bostäder. Till höger om "Gud Fader på himmelsbågen" skymtar kajen och bergbanan. Bild: Nacka kommun.
Vy från vattnet. I fonden syns kontorshuset vid Augustendalsvägen som föreslås bli bostäder. Till höger om ”Gud Fader på himmelsbågen” skymtar kajen och bergbanan. Bild: Nacka kommun.

 

 

Fler Nyheter från förstasidan

Storvinst: Säljer del av Tre Kronor för hela en miljard

25 fastigheter ingår i affären. FV berättar om vinsten.

50 Mäktigaste 2021
50 Mäktigaste

50 Mäktigaste: Klart – han blir Årets rookie 2021

För 16:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast. Nya namn publiceras via nedräkning, varje vardag, klockan 11.11.

Slättö och SIBS i första affären på väg till 10 miljarder

Johan Karlsson: ”Nu höjer vi ambitionsnivån ytterligare”. FV berättar var sex av projekten finns.

Förvärvar för 1,5 miljarder i Täby och Huddinge

Nytt bolag bildat. Känd aktör är största ägare bakom det nya.

Emilshus går till sängs för 422 mkr – med Ikea på köpet

Niam avyttrar 75.000 kvm lokaler.

SOJ: ”Priset är sekundärt”

Sven-Olof Johansson om den omtalade kontorsoron: ”Vi fortsätter se toppnoteringar i priserna för fastigheter och i synnerhet kontorsfastigheter i Stockholm”.

Så blir hyran i ”nya” Rosenbad

Nu är ett nytt hyresavtal klart. FV berättar detaljerna. Men högst oklart vem som kommer att flytta in.

Elbristen het fråga på Bostadsdagen Göteborg

”10.000 jobb på spel”.

Trafikverket hyr i nytt projekt

Tidigare hyrt ut till hotell i det centrala projektet.

Adam & Albin öppnar sin största någonsin – hos AL

Läs om den nya satsningen och se på en flygbild var den nya satsningen hamnar. 13 meters takhöjd.

Eva Hamilton lämnar Fastator

Slutar efter drygt ett år. Styrelseordförande Björn Rosengren motiverar för Fastighetsvärlden.

De skapar Novier – ny stor fastighetsrådgivare

Bolagen går samman och får 100 anställda och breddar därigenom sin rådgivningskompetens till flera områden.

Dubblar på Kungsgatan – hyr ytterligare 2.000 kvm

Segmentet ökar explosionsartat efter sommaren.

Börskandidat gör nytt större förvärv

Köper för 600 miljoner kronor kort efter förvärvet för 500 miljoner.

Tillbaka till förstasidan