50.000 kvm kontor försvinner i Nacka Strand

Carlyle vill skapa 1.500 bostäder – ”Ja” i utskott. I januari 2012 slog Carlyle till och förvärvade hela Nacka Strand från Vasakronan för 2,95 miljarder kronor i en off market-affär. Idén bakom köpet var att omvandla delar av kontorslokalerna till bostäder. Det arbetat inleddes redan vid tillträdet och nu är planerna nära att realiseras. Under juni väntas planprogrammet antas av kommunstyrelsen. Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott sade ja till planerna den 8 maj.

Fastighetsvärlden kan berätta att Carlyle planerar att konvertera de två stora kontorshusen närmast vattnet till bostäder. Det innebär att totalt cirka 50.000 kvm uthyrningsbara lokaler kommer att försvinna från området och ersättas med cirka 450 bostäder. Går allt enligt plan kan arbetet inledas under 2015.

Genom förtätningar i området vill Carlyle och Nacka kommun dessutom skapa ytterligare cirka 100.000 kvm bostäder genom nyproduktion.

– Det krävs kanske 3.000 boende i området för att det ska bli en fungerande stadsdel som kan erbjuda all den närservice som boende vill ha, säger Thomas Lindström, VD vid The Carlyle Group Norden, till Fastighetsvärlden.

Det handlar nästan uteslutande om bostadsrätter men det kan även bli aktuellt med samhällsfastigheter som äldreboende och skola.

I förvärvet från Vasakronan ingick 20.000 kvm bostäder. Även efter konverteringen kommer bolaget att äga stora volymer kommersiella lokaler i området, cirka 120.000 kvm.

Nacka Strand har alltid brottats med höga kontorsvakanser även om stora bolag under kortare tid har haft sitt huvudkontor här, som till exempel Telia, Ericsson och Apoteket.

Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande Nacka (M):

– Många kontorslokaler har stått tomma länge. Det kommer att bli ett alldeles fantastiskt bostadsområde. Förhoppningsvis kommer det att bli uppgångar från den planerade tunnelbanestationen även på Nacka Strandsidan och det kommer att bidra till en ökad attraktivitet, både när det gäller bostäder och lokaler, säger Gerdau till Fastighetsvärlden.

Gerdau hoppas även att Värmdöleden ska däckas över eller hamna i en tunnel under en sträcka på 500 m till 2 km för att bättre knyta ihop kommunens olika delar.

Fastighetsvärlden Idag 2014-06-02

Att omvandla två stora kontorshus (inringade) till bostäder är ett av projektets syften. De gula volymerna ovanpå de befintliga byggnaderna illustrerar en princip som projektet har som utgångspunkt, inte ett tänkt slutresultat. Utformning och utbredning ska bearbetas ytterligare. Illustration: Nacka kommun.
Att omvandla två stora kontorshus (inringade) till bostäder är ett av projektets syften. De gula volymerna ovanpå de befintliga byggnaderna illustrerar en princip som projektet har som utgångspunkt, inte ett tänkt slutresultat. Utformning och utbredning ska bearbetas ytterligare. Illustration: Nacka kommun.
Vy från vattnet. I fonden syns kontorshuset vid Augustendalsvägen som föreslås bli bostäder. Till höger om "Gud Fader på himmelsbågen" skymtar kajen och bergbanan. Bild: Nacka kommun.
Vy från vattnet. I fonden syns kontorshuset vid Augustendalsvägen som föreslås bli bostäder. Till höger om ”Gud Fader på himmelsbågen” skymtar kajen och bergbanan. Bild: Nacka kommun.

 

 

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Så blir utsiktsvåningen – ”Blir en kassako”

Ola Sernekes kalkyl för 100 miljoner kronor per år.  230 meter upp. Nya innovationen. Jämför med Burj Khalifa.

Lista: Priserna för att åka upp i världens högsta

Fastighetsvärlden listar 25 världskända skyskrapors utsiktsplatser.

Tillbaka till förstasidan