50.000 kvm kontor försvinner i Nacka Strand

Carlyle vill skapa 1.500 bostäder – ”Ja” i utskott. I januari 2012 slog Carlyle till och förvärvade hela Nacka Strand från Vasakronan för 2,95 miljarder kronor i en off market-affär. Idén bakom köpet var att omvandla delar av kontorslokalerna till bostäder. Det arbetat inleddes redan vid tillträdet och nu är planerna nära att realiseras. Under juni väntas planprogrammet antas av kommunstyrelsen. Kommunstyrelsens stadsutvecklingsutskott sade ja till planerna den 8 maj.

Fastighetsvärlden kan berätta att Carlyle planerar att konvertera de två stora kontorshusen närmast vattnet till bostäder. Det innebär att totalt cirka 50.000 kvm uthyrningsbara lokaler kommer att försvinna från området och ersättas med cirka 450 bostäder. Går allt enligt plan kan arbetet inledas under 2015.

Genom förtätningar i området vill Carlyle och Nacka kommun dessutom skapa ytterligare cirka 100.000 kvm bostäder genom nyproduktion.

– Det krävs kanske 3.000 boende i området för att det ska bli en fungerande stadsdel som kan erbjuda all den närservice som boende vill ha, säger Thomas Lindström, VD vid The Carlyle Group Norden, till Fastighetsvärlden.

Det handlar nästan uteslutande om bostadsrätter men det kan även bli aktuellt med samhällsfastigheter som äldreboende och skola.

I förvärvet från Vasakronan ingick 20.000 kvm bostäder. Även efter konverteringen kommer bolaget att äga stora volymer kommersiella lokaler i området, cirka 120.000 kvm.

Nacka Strand har alltid brottats med höga kontorsvakanser även om stora bolag under kortare tid har haft sitt huvudkontor här, som till exempel Telia, Ericsson och Apoteket.

Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande Nacka (M):

– Många kontorslokaler har stått tomma länge. Det kommer att bli ett alldeles fantastiskt bostadsområde. Förhoppningsvis kommer det att bli uppgångar från den planerade tunnelbanestationen även på Nacka Strandsidan och det kommer att bidra till en ökad attraktivitet, både när det gäller bostäder och lokaler, säger Gerdau till Fastighetsvärlden.

Gerdau hoppas även att Värmdöleden ska däckas över eller hamna i en tunnel under en sträcka på 500 m till 2 km för att bättre knyta ihop kommunens olika delar.

Fastighetsvärlden Idag 2014-06-02

Att omvandla två stora kontorshus (inringade) till bostäder är ett av projektets syften. De gula volymerna ovanpå de befintliga byggnaderna illustrerar en princip som projektet har som utgångspunkt, inte ett tänkt slutresultat. Utformning och utbredning ska bearbetas ytterligare. Illustration: Nacka kommun.
Att omvandla två stora kontorshus (inringade) till bostäder är ett av projektets syften. De gula volymerna ovanpå de befintliga byggnaderna illustrerar en princip som projektet har som utgångspunkt, inte ett tänkt slutresultat. Utformning och utbredning ska bearbetas ytterligare. Illustration: Nacka kommun.
Vy från vattnet. I fonden syns kontorshuset vid Augustendalsvägen som föreslås bli bostäder. Till höger om "Gud Fader på himmelsbågen" skymtar kajen och bergbanan. Bild: Nacka kommun.
Vy från vattnet. I fonden syns kontorshuset vid Augustendalsvägen som föreslås bli bostäder. Till höger om ”Gud Fader på himmelsbågen” skymtar kajen och bergbanan. Bild: Nacka kommun.

 

 

Fler Nyheter från förstasidan

Köper vid Östermalmstorg i unik affär som kan trenda

Välkänd aktör köper precis vid Östermalmstorg i en något udda affär.

Tollemark blickar framåt

Oron inför MoS: ”Det kanske inte kommer någon…”

Balder når 20 procent i Entra

Rutger Arnhult: ”Nu ser det så klart ut som om Castellum måste höja budet på Entra”.

Lista: 19 största i CBD

FV listar de största kontorsuthyrningarna sedan 2010.

Bildextra: Byggstartar 16.000 kvm på spekulation

”Vi har ett antal diskussioner med potentiella hyresgäster”.

Storuthyrning om 7.600 kvm nära Stureplan

Tecknar nytt hyresavtal med 62 miljoner kronor i årshyra.

Öppnar för att sälja palatsbyggnad vid Odenplan

Uppsagt hyresavtal kan leda till att fastigheten avyttras.

Redo hyra ut 7.800 kvm på Vasagatan

Stort ombyggnadsarbete snart klart. Anrikt hus vid Centralstationen i Stockholm öppnas upp. Se flera illustrationer.

85 procent tomt hos Scandic

Förhandlat fram massor av miljoner i hyresreduktion.

Galjaden redo för nya förvärv efter miljardförsäljningen

Martin Hansson om framtiden och en orörlig fastighetsbransch.

Deppig prognos för kontorsbehov

Framtidsexpert ger sin syn. ”Fastighetsbolagen duckar”.

Uniqlo tecknar kontrakt för tredje svensk butik

Den japanska stora modekedjan tar ytterligare ett steg in på den svenska marknaden.

C&W och JLL bryter med Trump

Rådgivningsjättarna sätter ner foten.

Kryddigt köp för 768 miljoner

Förvärvar fastighet med 45.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan