Fem nya 08-kontorsutmanare

Nya kontorsområden utmanar i Stockholmsområdet. Andra laddar för nystart för att bli attraktiva. Fem områden presenterades från scenen på FV:s seminarium Stockholmsmarknaden.

Johan Thomsson, vd Kista limitless, som ägs av de stora fastighetsägarna i Kista, inledde. Han kallade Kista för Europas främsta ICT-kluster:

– Stadsdelen lever på gamla lagrar. Kista behöver förnyas. Stadsdelen är byggd med den gamla tidens ideal. Många upplever det som en otrygg plats och det finns en negativ mediabild.

– Det finns långa stänga fasader och många öde parkeringsplatserna. Vi måste få liv där och det finns många projekt som är på gång. Vi pratar om 20 miljarder i investeringar, bland annat 8000 nya bostäder. Vi jobbar i nuet med en långsiktig stadsplanering. Vi ska genomföra platsaktiveringar och event.

Johan Zachrisson, chef affärsutveckling Fabege, berättade om  Stockholm South Business District, alltså bolagets megasatsning i Flemingsberg.

– Vi ska bygga nästa regionala stadskärna, och vi delar kommunens vision. Vi har inte så många begränsningar för vad vi kan göra där, sa Zachrisson.

Bolagets, som framgångsrikt utvecklat Arenastaden i Solna (som tidigare var ett bortglömt lättindustriområde) har fått en smått flygande start på sitt arbete för att utveckla Flemingsberg. För några månader sedan togs spadtaget för Dramatens och Operans etablering. Kort dessförinnan tecknade Fabege kontrakt med Alfa Lavals nya huvudkontor.

– Det finns boende, arbetade och studenter i närområdet. Det finns utmärka förutsättningar för att skapa något intressant där.

Fredrik Bergenstråhle, vd Skanska Fastigheter Stockholm, pratade om kontorskomplexet Stockholm New i Sjöstaden, nära Gullmarsplan, som ska innehålla 100.000 kvm när det är klart och som hunnit ungefär halvvägs. Höghusklenoden Sthlm 01 är klar sedan två – med en skybar 102 meter upp i luften. Nu har bolaget påbörjat nästa projekt.

– Sthlm 02 kommer ha en egen tunnelbanestation och för efterföljande 05 och 06 har vi precis köpt marken för. Vi vill skapa en plast där man vill vara. Vi jobbar mycket kring hållbarhet, säger Fredrik Bergenstråhle.

Ett nyckeltal för Skanska är att bolaget skapa totalt 1500 cykelplatser totalt i sin del av området.

Andreas Jaeger, affärsutvecklare Atrium Ljungberg, talade till programpunkten ”Pånyttfödelse i Slakthusområdet”.

Slakthusområdet är 110 år gammalt och nu ska det transformeras. Vår vision är att skapa hela Stockholms mötesplats för mat, kultur och upplevelser.

Flera ikoniska byggnader finns i det bestånd som Atrium Ljungberg för några år sedan förvärvade från Stockholms stad i en jätteaffär.

Det är speciellt i de byggnaderna som vi kommer att manifestera hela vår ambition, säger

Atrium Ljungbergs totala investering är 9 miljarder kronor.

Micael Averborg, affärsutvecklingschef Vectura, pratade om Hagastaden och bolagets projekt Forskaren som med sin runa och utåtbuktande form blir ett av områdets nya landmärken, mellan Norra Tornen och Nya Karolinska Sjukhuset.

– Det är ett fantastiskt område, med tre akademier nära och ett världsledande sjukhus. Vi skapar förutsättningar för att mötas och bidra till att skapa intresse. Vårt mål är att bidra till att någon får Nobelpriset i medicin.

– Vi har fortfarande vakanser i byggnaden och vi säger nej varje vecka till hyresgäster, vi vill ha hyresgäster som är rätt för vår vision.

Vectura har även en byggrätt om 20.000 kvm i den västra delen av Hagastaden.

Johan Zachrisson, chef affärsutveckling Fabege.
Fredrik Bergenstråhle, vd Skanska Fastigheter Stockholm.
Andreas Jaeger, affärsutvecklare Atrium Ljungberg.
Micael Averborg, affärsutvecklingschef Vectura.

Fler Nyheter från förstasidan

Almedalen

Höjdpunkter Almedalen 2022

FV listar ett 90-tal höjdpunkter för fastighets- och byggbranschen.

Lista: Så många från bolagen åker till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

SBB rusade – steg med 18%

Uppåt på börsen under fredagen.

Randviken säljer för 490 mkr

23.000 kvm och hyresintäkter på 26,4 mkr/år.

SBB ökar säljtakten – avyttrar för hela 860 mkr

Avyttrar fyra fastigheter till två aktörer,

Hon blir ny vd för 67-miljarderbolag

Välkänd person blir vd för bolag med 28.000 bostäder.

Vill stoppa kriminella i fastighetsbanschen

Affärer ska kunna stoppas. Morgan Johansson: ”Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten”.

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Hoppar av skolköp från Sisab

”Försvårar för planeringen av finansieringen”.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Wonna I de Jong förvärvar stort på Östermalm

Miljardaffär med stor fastighet.

Miljardköper igen efter nya hotläget – Balderbolag säljer

Har ägt sedan 2014. Fastighetsvärdet upp 167 procent på åtta år.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Tillbaka till förstasidan