Fem nya 08-kontorsutmanare

Nya kontorsområden utmanar i Stockholmsområdet. Andra laddar för nystart för att bli attraktiva. Fem områden presenterades från scenen på FV:s seminarium Stockholmsmarknaden.

Johan Thomsson, vd Kista limitless, som ägs av de stora fastighetsägarna i Kista, inledde. Han kallade Kista för Europas främsta ICT-kluster:

– Stadsdelen lever på gamla lagrar. Kista behöver förnyas. Stadsdelen är byggd med den gamla tidens ideal. Många upplever det som en otrygg plats och det finns en negativ mediabild.

– Det finns långa stänga fasader och många öde parkeringsplatserna. Vi måste få liv där och det finns många projekt som är på gång. Vi pratar om 20 miljarder i investeringar, bland annat 8000 nya bostäder. Vi jobbar i nuet med en långsiktig stadsplanering. Vi ska genomföra platsaktiveringar och event.

Johan Zachrisson, chef affärsutveckling Fabege, berättade om  Stockholm South Business District, alltså bolagets megasatsning i Flemingsberg.

– Vi ska bygga nästa regionala stadskärna, och vi delar kommunens vision. Vi har inte så många begränsningar för vad vi kan göra där, sa Zachrisson.

Bolagets, som framgångsrikt utvecklat Arenastaden i Solna (som tidigare var ett bortglömt lättindustriområde) har fått en smått flygande start på sitt arbete för att utveckla Flemingsberg. För några månader sedan togs spadtaget för Dramatens och Operans etablering. Kort dessförinnan tecknade Fabege kontrakt med Alfa Lavals nya huvudkontor.

– Det finns boende, arbetade och studenter i närområdet. Det finns utmärka förutsättningar för att skapa något intressant där.

Fredrik Bergenstråhle, vd Skanska Fastigheter Stockholm, pratade om kontorskomplexet Stockholm New i Sjöstaden, nära Gullmarsplan, som ska innehålla 100.000 kvm när det är klart och som hunnit ungefär halvvägs. Höghusklenoden Sthlm 01 är klar sedan två – med en skybar 102 meter upp i luften. Nu har bolaget påbörjat nästa projekt.

– Sthlm 02 kommer ha en egen tunnelbanestation och för efterföljande 05 och 06 har vi precis köpt marken för. Vi vill skapa en plast där man vill vara. Vi jobbar mycket kring hållbarhet, säger Fredrik Bergenstråhle.

Ett nyckeltal för Skanska är att bolaget skapa totalt 1500 cykelplatser totalt i sin del av området.

Andreas Jaeger, affärsutvecklare Atrium Ljungberg, talade till programpunkten ”Pånyttfödelse i Slakthusområdet”.

Slakthusområdet är 110 år gammalt och nu ska det transformeras. Vår vision är att skapa hela Stockholms mötesplats för mat, kultur och upplevelser.

Flera ikoniska byggnader finns i det bestånd som Atrium Ljungberg för några år sedan förvärvade från Stockholms stad i en jätteaffär.

Det är speciellt i de byggnaderna som vi kommer att manifestera hela vår ambition, säger

Atrium Ljungbergs totala investering är 9 miljarder kronor.

Micael Averborg, affärsutvecklingschef Vectura, pratade om Hagastaden och bolagets projekt Forskaren som med sin runa och utåtbuktande form blir ett av områdets nya landmärken, mellan Norra Tornen och Nya Karolinska Sjukhuset.

– Det är ett fantastiskt område, med tre akademier nära och ett världsledande sjukhus. Vi skapar förutsättningar för att mötas och bidra till att skapa intresse. Vårt mål är att bidra till att någon får Nobelpriset i medicin.

– Vi har fortfarande vakanser i byggnaden och vi säger nej varje vecka till hyresgäster, vi vill ha hyresgäster som är rätt för vår vision.

Vectura har även en byggrätt om 20.000 kvm i den västra delen av Hagastaden.

Johan Zachrisson, chef affärsutveckling Fabege.
Fredrik Bergenstråhle, vd Skanska Fastigheter Stockholm.
Andreas Jaeger, affärsutvecklare Atrium Ljungberg.
Micael Averborg, affärsutvecklingschef Vectura.

Missa inte! Cash is King

Den 30 november är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Cash is King. Det äger rum på Grand Hotel i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Topptrio skapar nytt rådgivningsbolag

Läs om personerna som finns med bakom.

Logistea når 4,6 miljarder

Genomför ett förvärv för nästan 300 miljoner kronor.

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Topplista

Klart: Ny Mäktigaste

Tronskifte i toppen. Hela omröstningen 50 Mäktigaste 2022 nu redovisad.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Fabege på knock med The Mauler

Hyr ut 2.400 kvm för större satsning.

16 nya butiker till Arlanda

Utbyggnad med 11.000 kvm. FV listar butikerna som öppnar i nya Marknadsplatsen.

Lättnadsrally timmen efter räntebeskedet

Kurserna för flera fastighetsbolag drog iväg rejält efter att Riksbanken lämnat sitt nya besked om styrräntans nivå. Vad hade man fruktat egentligen?

Riksbanken höjer räntan med 0,75

Många fastighetsägare nervösa. Riksbanken ger prognos för i början av 2023.

Skiften i toppen hos Vasakronan i Stockholm

Två nya toppositioner utsedda.

Skanska säljer för 600 mkr till sitt egna nya bolag

60.000 kr/kvm för nyutvecklad kontorsfastighet i centralt läge.

NREP in i Tyskland

Fokus på bostäder och logistik. Läs om det första förvärvet.

Tillbaka till förstasidan