30 miljoner kronor i hyresrabatter hos Higab

Sedan utbrottet av covid-19 har Higab arbetat aktivt för att stötta hyresgäster som har påverkats av pandemin. Hittills har 30 miljoner kronor beviljats i hyresrabatter av det kommunala Göteborgsbolaget.

Annons

– Alla har fått möjlighet till anstånd med hyran, rabatter har beviljats, kvartalshyror har ändrats till månadshyror, omsättningshyror har omvandlats till bashyror och i vissa fall har hyresgäster fått hjälp med att komma ur sina avtal i förtid. Även ärenden till inkasso har stoppats och ingen dröjsmålsränta har debiterats. Vid en eventuell hyreshöjning tar vi självklart hänsyn till rådande situation och erbjuder ofta ett startdatum för ny hyra längre fram i tid och en trappa där hyreshöjningen sker stegvis under flera år, säger Per-Henrik Hartmann, vd på Higab.

I nuläget har 170 avtal om tillfälliga hyresrabatter tecknats. Det har resulterat i 30 miljoner kronor i hyreslättnader. Ena hälften kommer från Higab och andra hälften kommer från statens stödpaket som annonserades i våras. Higab har också gett sammanlagt 6 miljoner kronor i anstånd räntefritt.

– Insatserna från Higab har inte bara handlat om det ekonomiska, utan det har också funnits en lösningsorienterad syn på öppettider. För oss har det varit värdefullt, säger Martin Sörensson på Salut i Stora Saluhallen.

Enligt Higabs ägardirektiv ska bolagets verksamhet finansieras helt genom hyresintäkter, som bland annat ska täcka underhållet för de drygt 300 husen i beståndet. Alla hyresgäster inom Göteborgs Stad ska också behandlas lika.

– Vi använder de verktyg vi kan för att hjälpa, som hyresrabatter och anstånd. Att ta bort hyrorna helt för exempelvis alla våra hyresgäster på teatrar, konserthus och idrottsarenor skulle innebära en intäktsförlust på cirka 100 miljoner kronor på ett år. Det skulle påverka Göteborgs Stads budget märkbart och är ett beslut som endast kan fattas av kommunfullmäktige, säger Per-Henrik Hartmann.

– Higabs ekonomiska resultat har stor påverkan på staden och är en viktig ekonomisk tillgång för alla göteborgare. Den här diskussionen gäller för hela staden och inte bara Higab. Jag tycker att politiken kan ta tydligare initiativ och hålla diskussionen levande om vilka möjligheter som finns att ytterligare kunna stötta föreningar, kulturen och andra organisationer då många verksamheter har drabbats hårt av pandemin – inte minst ekonomiskt, säger Daniel Bernmar (V), kommunalråd och 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Fler Nyheter från förstasidan

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Kontrollbalansräkning träffar Oscar Properties hårt

Likvidation av bolaget kan bli nästa steg.

Räknar med att sälja för mer än 30 miljarder

FV berättar hur planerna ser ut.

Välkänd arkitektfirma i konkurs

”En direkt konsekvens av vad som händer i branschen.”

JM säljer till Bonnier för 410 mkr

Överraskande affär. Tomas Hermansson berättar för FV om framtidsplanerna.

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Tillbaka till förstasidan