30 miljoner kronor i hyresrabatter hos Higab

Sedan utbrottet av covid-19 har Higab arbetat aktivt för att stötta hyresgäster som har påverkats av pandemin. Hittills har 30 miljoner kronor beviljats i hyresrabatter av det kommunala Göteborgsbolaget.

– Alla har fått möjlighet till anstånd med hyran, rabatter har beviljats, kvartalshyror har ändrats till månadshyror, omsättningshyror har omvandlats till bashyror och i vissa fall har hyresgäster fått hjälp med att komma ur sina avtal i förtid. Även ärenden till inkasso har stoppats och ingen dröjsmålsränta har debiterats. Vid en eventuell hyreshöjning tar vi självklart hänsyn till rådande situation och erbjuder ofta ett startdatum för ny hyra längre fram i tid och en trappa där hyreshöjningen sker stegvis under flera år, säger Per-Henrik Hartmann, vd på Higab.

I nuläget har 170 avtal om tillfälliga hyresrabatter tecknats. Det har resulterat i 30 miljoner kronor i hyreslättnader. Ena hälften kommer från Higab och andra hälften kommer från statens stödpaket som annonserades i våras. Higab har också gett sammanlagt 6 miljoner kronor i anstånd räntefritt.

– Insatserna från Higab har inte bara handlat om det ekonomiska, utan det har också funnits en lösningsorienterad syn på öppettider. För oss har det varit värdefullt, säger Martin Sörensson på Salut i Stora Saluhallen.

Enligt Higabs ägardirektiv ska bolagets verksamhet finansieras helt genom hyresintäkter, som bland annat ska täcka underhållet för de drygt 300 husen i beståndet. Alla hyresgäster inom Göteborgs Stad ska också behandlas lika.

– Vi använder de verktyg vi kan för att hjälpa, som hyresrabatter och anstånd. Att ta bort hyrorna helt för exempelvis alla våra hyresgäster på teatrar, konserthus och idrottsarenor skulle innebära en intäktsförlust på cirka 100 miljoner kronor på ett år. Det skulle påverka Göteborgs Stads budget märkbart och är ett beslut som endast kan fattas av kommunfullmäktige, säger Per-Henrik Hartmann.

– Higabs ekonomiska resultat har stor påverkan på staden och är en viktig ekonomisk tillgång för alla göteborgare. Den här diskussionen gäller för hela staden och inte bara Higab. Jag tycker att politiken kan ta tydligare initiativ och hålla diskussionen levande om vilka möjligheter som finns att ytterligare kunna stötta föreningar, kulturen och andra organisationer då många verksamheter har drabbats hårt av pandemin – inte minst ekonomiskt, säger Daniel Bernmar (V), kommunalråd och 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Fler Nyheter från förstasidan

Alecta gör stort köp på Söder

Köpeskillingen en bit över en miljard kronor.

Areim köper vid Bromma Blocks

Affär i ett utvecklingsområde där Svenska Hus är en tung aktör.

Bildextra: Spana in Bianca Ingrossos nya kontor

Se det hypade bolagets nya kontorslokaler.

Wallenstam avslutar veckan med miljardaffär

Säljer bostäder på nivån 70.000–75.000 kronor per kvadratmeter.

Daniel Kindberg frias

”Gud va skönt”. Dömdes till tre års fängelse i tingsrätten.

Selin och Arnhult besegrade norska oljemiljardärer

Köper för 13,5 miljarder och bolaget når därmed 78 miljarder. Läs om beståndet.

Nivika kraftigt övertecknad – börshandel inleds idag

Aktier för över 60 miljoner omsatta under första timmarnas handel.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Skanska bygger upp nytt fastighetsbestånd

Introducerar en ny verksamhetsgren för att behålla fastigheter långsiktigt.

Oscar säljer ännu ett tänkt lyxprojekt

Efter 79&Park, Norra Tornen och Primus så skulle detta resulterat i nästan 200 bostäder. FV avslöjar.

Newsec får ny vd – satsar även på övriga Europa

Läs om nya storsatsningen. Nya vd:n berättar för FV.

KlaraBo drog 45 procent i inledande handel

Kursrusning när KlaraBo började att handlas, efter kraftig överteckning i nyemissionen.

Duo säljer för för hela 3 miljarder

Läs om vilka fastigheter som ingår i transaktionen.

Östling och Orthén nya delägare

Når 3,6 miljarder genom nya förvärv.

Tillbaka till förstasidan