21 miljardaffärer hittills

Transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden uppgår till nästan 20 miljarder euro under första halvåret 2019, vilket är 11 procent lägre än motsvarande period förra året. Volymen i Sverige har dock ökat markant och marknaden för logistikfastigheter är hetare ön någonsin, visar siffror från Pangea Property Partners.

De största fastighetstransaktionerna i Norden under första halvåret av 2019:

  1. Elo och Varmas sammanslagning av köpcentrumen Jumbo och Flamingo i Finland (EUR 0,6 miljarder)
  2. Lilium och Castellums bytesaffär med 26 fastigheter i Linköping och Sundsvall (SEK 5,2 miljarder)
  3. DNB Livs förvärv av DNB Banks huvudkontor i Oslo från Samhällsbyggnadsbolaget (NOK 4,5 miljarder)
  4. Blackstones förvärv av 30 lager- och logistikfastigheter i Sverige från Corem (SEK 4,2 miljarder)
  5. Allianz och CBRE GIPs förvärv av åtta logistikfastigheter i Sverige och Danmark från en fond etablerad av Ness, Risan & Partners (SEK 4,0 miljarder)
Visa faktaruta

– Den kommersiella fastighetsmarknaden fortsätter att vara väldigt stark och attrahera kapital. Det gäller framförallt den svenska marknaden där vi har sett hela 21 miljardaffärer redan under 2019, vilket är exceptionellt många. Vi förväntar oss att den höga transaktionsaktiviteten håller i sig och att transaktionsvolymen för hela 2019 kommer att landa över 40 miljarder euro i Norden, vilket i så fall blir femte året i rad, säger Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

Transaktionsvolymen i Sverige uppgår till 8,3 miljarder euro (87 miljarder kronor) under det första halvåret 2019, vilket är en ökning med 11 procent från förra året. Det är dessutom den näst högsta volymen någonsin för årets sex första månader, konstaterar Pangea. (Läs Fastighetsvärldens lista över årets hittills 20 största transaktioner i Sverige här).

I övriga Norden uppgår transaktionsvolymen till 4,0 miljarder euro i Norge, 3,7 miljarder euro i Finland och 3,6 miljarder euro i Danmark, vilket är en minskning för samtliga länder jämfört med första halvåret 2018. Antalet affärer ligger kvar på ungefär samma nivå.

Den nordiska marknaden fortsätter att vara attraktiv för internationella investerare som nettoköper nordiska fastigheter för 2,7 miljarder euro under första halvåret 2019. Andelen utländska köpare står för 32 procent av volymen medan andelen utländska säljare står för 18 procent.

Sett till olika segment var kontor den största sektorn under första halvåret 2019 och stod för 29 procent av volymen, följt av bostäder som stod för 21 procent. Handel stod för hela 17 procent av volymen, trots fortsatt fokus på pressade hyresgäster. Andelen affärer med logistikfastigheter ökade till 17 procent, från 11 procent under förra året.

– Logistik har aldrig varit så hett som just nu, både sett till prisbild och mängden affärer. Sektorn drivs framförallt av internationella investerare som vill göra stora portföljförvärv, säger Bård Bjølgerud, VD och partner på Pangea Property Partners.

Han kommenterar även rådgivningsbolagets uppdragsbank:

– Vi har dessutom pågående uppdrag för ett värde om cirka 7–9 miljarder kronor som kan gå i mål den närmaste tiden, varav ett flertal intressanta både köp- och säljmandat i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Transaktionschef lämnar rådgivningsbolag

Har arbetat på bolaget i elva år. Rollen blir vakant tills vidare.

Säljer handel för 140 mkr

Hyresvärde på över nio miljoner. Mitt i stan.

Affärsanalys

När guldstaden stöps om

Glänser mer än någonsin förr. Bente Sköld på Savills analyserar affär i norr.

Newsec vässar digitala erbjudandet över hela Norden

Gör stor organisationsförändring och utser ny vd för Newsec Property Asset Management Sweden

Revisorn om Oscar P: Osäker om överlevnad

Oscar Properties har, efter kraftig försening, nu publicerat sin årsredovisning. Ingemar Rindstig och kollegorna på EY skriver en 4 sidor lång revisionsberättelse.

SBB närmar sig 5 mdr i försäljningar – gör ny affär

Batljan: ”Hög efterfrågan på våra kassaflödesfastigheter”.

Här vill Stockholms stad överdäcka

Fyra platser pekas ut.

Utvecklar för 1,85 miljarder kronor i Danderyd

Förstärker Danderyds sjukhus med ny byggnad med helikopterplatta.

Kl 23.00: Oscar presenterar siffrorna för Q1

Läs om hur få bostäder som sålts och om hur kraftigt personalstyrkan bantats. OP berättar även att man snabbt vill sälja en fastighet.

Erik Selin: ”Oerhört förvånad”

Balders storägare och vd kommenterar misstankarna för Fastighetsvärlden.

Expert på EBM: "Många får guldfeber när det hettar till"

Expert på insiderbrott berättar för FV.

Skanska vill bygga 30.000 kvm centralt

Vill kopiera succén från centrala Malmö.

Niam slår till och köper nästan tusen bostäder

Säljaren minskar överraskande på beståndet.

Tillbaka till förstasidan