1,8 gånger mer köpcentrumyta i Sverige

Hälften av all sällanköpshandel i Stockholm sker i köpcentrum. Att Sverige har mer köpcentrumyta per invånare än många andra länder är en känt sedan tidigare – och expansionen går fortsatt snabbt. I en rapport från Jones Lang LaSalle framgår att Sverige har 450 kvm köpcentrumyta per tusen invånare, att jämföra med 250 kvm i snitt för Västeuropa. Det finns nu alltså 1,8 gånger mer köpcentrumyta per person i Sverige.

I rapporten motiveras den höga siffran för Sverige med att gatuhandeln är lågutvecklad och att det tuffa klimatet gynnar galleriorn-a. Av de 24 länderna i undersökningen placerar sig Sverige på fjärde plats. Pyttelandet Luxemburg är överlägsen etta och strax före Sverige placerar sig även Irland och Nederländerna. JLL konstaterar även att byggaktiviteten när det gäller köpcentrumytor är hög i Sverige även för de kommande åren.

JLL konstaterar även att 50 procent av all sällanköpshandel i Stockholm sker i köpcentrum. Rikssnittet är 32 procent.

Enligt den nyligen utkomna retail-rapporten från Jones Lang LaSalle fortsätter Sverige att ligga i täten vad gäller den ekonomiska utvecklingen bland Europas länder. Enligt de senaste prognoserna från Oxford Economics kommer detaljhandeln att växa 2,6 procent per år under perioden 2014 till 2017 i Sverige, vilket är lägre sett över de senaste tio åren men avsevärt högre jämfört med prognoser för västra Europa.

Ekonomisk stabilitet och gynnsam tillväxt, med ökad konsumtion som följd, lockar nya aktörer att etablera sig i Sverige. Några aktuella exempel är Apple, Sephora och brittiska leksakskedjan Hamley’s som alla gjorde entré på svenska marknaden under 2012

Många handlare söker sig i högre grad till attraktiva lägen, mycket till följd av den ökade internethandeln som sätter press på de fysiska butikerna, konstaterar JLL. Behovet av att exponera sitt sortiment på A-lägen i högt befolkade områden har ökat kraftigt, inte bara i Sverige utan även på andra europeiska marknader. Därför har också hyrorna ökat mer i A-lägen än i B-lägen.

Majoriteten av de shoppingcenter som nyligen öppnat, eller väntas göra det inom kort handlar om vidareutvecklingar och utbyggnader av befintliga etableringar. Några helt nya gallerior värda att nämnas är nyöppnade Emporia i utkanten av Malmö, som med sina 200 butiker på totalt 68.000 kvadratmeter hör till de största i landet. Hösten 2015 öppnas även det som kommer att bli Skandinaviens allra största; Mall of Scandinavia i anslutning till nationalarenan Friends Arena i Solna.

Den starka positionen för svensk retail märks även på transaktionsvolymerna för retailfastigheter. Under 2012 var volymen 50 procent högre än de fyra senaste åren. 80 procent av andra halvårets affärer 2012 involverade internationella aktörer, som lockas av Sveriges stabila ekonomi och bevisligen likvida marknad. 2012 låg Sverige trea i Europa vad gäller volymer på fastighetsaffärer inom retail, efter Storbritannien och Tyskland, enligt statistik från Jones Lang LaSalle. Anmärkningsvärt då Sveriges befolkning på 9,6 miljoner är att anses som relativt liten.

Fastighetsvärlden Idag 2013-04-16

Fler Nyheter från förstasidan

Rik privatfamilj vill köpa

Letar efter volymer om minst 1.000 lägenheter. Berättar för FV.

Fyllt upp nytt miljardköp i city

Fastigheten mitt i centrala Stockholm är nu fullt uthyrd.

Klart med ny vd i Castellum

Han ska leda bolaget genom den problemfyllda tiden. ”Jag tackar för förtroendet”.

Sur bankrapport: Priser ska ner 15 procent

Ny rapport belyser bland annat kommersiella fastigheter.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2023

Två månader in på året summerar de 20 största uthyrningarna till totalt cirka 57.000 kvm

Trianon har fyllt vågade fyndköpet Entré

Säljaren gjorde dunderförlust och avyttrade med stora vakanser.

Tappar attraktiv byggrätt för 13.000 kvm kontor

FV berättar vad som ligger bakom.

Storbolag vill banta bort hela 4.500 kvm

Ytterligare en stor hyresgäst vill minska sin kontorsyta.

Nytt avsnitt: Podcasten om bankkrisens påverkan

Fjärde avsnittet ute nu. Om bland annat bankkrisen, kontorshyresmarknaden och Fastpartners omsvängning.

SHF tillskjuts en miljard och Lennart Sten lämnar vd-stolen

Läs om förändringarna. Ny vd utsedd. ”Kommer att uppstå intressanta förvärvsmöjligheter”.

Folksam hyr ut 4.500 kvm kontor

Tecknat ett av årets största hyresavtal.

Stor enkät: Bästa framtidsläget utsett

92 experter har satt betyg på 28 kontorsområden i Stockholmsområdet.

Hyr 2.000 kvm på Birger Jarlsgatan

Samlokaliserar från två kontor.

Dyster profetia från Sven-Olof Johansson

Förvånad över att krisen inte har varit mer uppenbar tidigare.

Tillbaka till förstasidan