13 hotelloperatörer i kamp om cityprojekt

Diligentias prestigeprojekt Klockan 1 fick 13 offerter från olika hotelloperatörer. Scandic lämnade det bästa budet och under hösten 2011 ska Scandic Stockholm slå upp portarna med 400 rum. Fastigheten som ligger i korsningen Vasagatan/Kungsgatan i Stockholm skulle först användas som kontorsyta. Scandic hyr nu 15000 kvm på ett 20-årskontrakt.

Diligentia gör om Klockan på Vasagatan till storhotell med Scandic. Uthyrningsmarknaden på kontorssidan blev för tuff för Diligentias prestigeprojekt Klockan 1 i hörnet Vasagatan/Kungsgatan, ett stenkast från Centralstationen i Stockholm. De tänkta hyresgästerna valde istället nybyggnadsprojekten Waterfront och Kungsbrohuset framför ombyggnadsprojektet Klockan. I våras ändrade Diligentia strategi när det gäller husets användning och undersökte istället möjligheten att fylla fastigheten med ett hotell – och det blev succé.

– Vi skickade ut en förfrågan till 26 möjliga operatörer och 13 återkom med en offert. Det var ett väldigt bra intresse, säger Markus Pfister, fastighetschef på Diligentia, till Fastighetsvärlden.

Det var Scandic som lämnade det bästa budet och hösten 2011 ska Scandic Stockholm slå upp portarna med 400 rum. Diligentia räknar med att ge Scandic tillträde 1 juli 2011. För Diligentia innebär ett hotell att investeringskostnaden stiger med 10–15 procent.

– Man brukar räkna att ett hotellrum kostar cirka en miljon kronor. De förberedande ingrepp vi gjort i fastigheten specifikt för kontor har varit marginella.

Scandic har tecknat ett 20-årigt hyresavtal om 15000 kvadratmeter. Pfister säger att hyresnivån för hotellet är bättre än för kontor, och att nivån inte styrs särskilt mycket av rumsbeläggningen.

– Många talar om överetableringar när det gäller hotell. Det är säkert sant, men i rätt läge och med rätt produkt är det nog inga problem. När det gäller Vasagatan finns det säkert plats för ytterligare hotell, från Sheraton till Clarion Sign vid Norra Bantorget.

Hans Åke Pettersson (HåP) och Ralf Andersson har varit rådgivare till Diligentia.
Fastighetsvärlden Idag 2009-10-20

Fler Nyheter från förstasidan

”Vi måste göra mycket bättre än hittills”

Tidigare toppolitiker som nu har tung roll inom fastighetsbranschen.

Catena tar in 1,6 miljarder via nyemission

Möjliggör fortsatt genomförande av bolagets projekt men skapar även möjlighet att utnyttja förvärvsmöjligheter som kan dyka upp.

Affär för hela 3 miljarder i CBD pausad

Stor nybyggd fastighet med ett av världens mest kända varumärken som hyresgäst. FV berättar det senaste.

FV avslöjar: Så högt blev rekordpriset vid Stureplan

Läs även om andra affärer med rekordhöga kvadratmeterpriser.

”De redan höga riskerna har ökat ytterligare”

Finansinspektionen i ny rapport. I ett speciellt stresstest av fastighetsbolagen framgår att refinansieringsrisken är förhöjd.

Grönt ljus för SBB:s stora detaljplan

Mark- och miljööverdomstolen meddelar beslut.

Topptrio skapar nytt rådgivningsbolag

Läs om personerna som finns med bakom.

Logistea når 4,6 miljarder

Genomför ett förvärv för nästan 300 miljoner kronor.

Stureplansaffär klar – känd duo slår till igen

Det kan röra sig om en ny rekordaffär prismässigt, enligt FV:s kännedom.

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Topplista

Klart: Ny Mäktigaste

Tronskifte i toppen. Hela omröstningen 50 Mäktigaste 2022 nu redovisad.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Bilder: Så kan AL bygga ut Söderhallarna

Så kan Medborgarplatsen utvecklas framöver.

Tillbaka till förstasidan