1.200 kvm rymdverksamheter till nytt bostadshus

Nu är det klart att Isar Aerospace samt delar av nuvarande verksamhet vid Esrange flyttar in i Kirunabostäders Kvarter 1 i Kirunas nya centrumkärna. Förhyrningen summerar 1.200 kvm.

I juni 2021 flyttade de första bostadshyresgästerna in i Kvarter 1 i Kirunas nya centrum. Nu står lokalhyresgästerna på tur att fylla den nya stadskärnan med liv och rörelse, två av dem är rymdverksamheterna Esrange och Isar Aerospace. De två kontorslokalerna i Kvarter 1 kommer innehålla totalt 81 arbetsplatser i en öppen och aktivitetsbaserad planlösning för ett mer flexibelt arbetsklimat.

– Det här är fantastiska etableringar som kommer stärka centrumkärnan. Rymden tillsammans med besöksnäringen är oändliga resurser som Kiruna ska ta med sig hela vägen in i nästa århundrade, säger Stefan Sydberg, ordförande för Kirunabostäder.

Esrange, som ägs och drivs av Swedish Space Corporation, står inför en kraftig expansion då rymdbasen byggs ut för att skjuta upp satelliter med start i början av nästa år. Under 2023 kommer också Europas återanvändningsbara raketprogram Themis börja testas på Esrange. Det nya kontoret i Kiruna är en del av de pågående expansionerna.

– Vi är på god väg att bli först i Europa med dessa tjänster och då behöver vi också fler medarbetare och större lokaler. Att etablera sig i nya Kiruna centrum med ett nytt fräscht kontor är helt rätt för oss med närheten till övrigt näringsliv, kommunen och Rymdcampus, säger Lennart Poromaa, platschef på Esrange.

Isar Aerospace, grundades 2018 och är det mest välfinansierade start up bolaget i den europeiska rymdindustrin. Sedan starten har företaget vuxit till fler än 220 anställda från mer än 40 nationer och bedriver verksamhet i tre europeiska länder och USA. Företaget utvecklar och bygger en uppskjutningsfarkost för transport av små och medelstora satelliter samt satellitkonstellationer till jordens omloppsbana. Isar Aerospace huvudkontor och tillverkning är baserad nära München i Tyskland och dess huvudsakliga testanläggning ligger på Esrange i Kiruna. Här har företaget byggt upp sin testinfrastruktur och gör viktiga tester på väg till den första testflygningen av deras lanseringsfarkost Spectrum som är planerat till slutet av 2022 från Norge. Isar Aerospace driver ett svenskt bolag med verksamhet på Esrange och kontor i Kiruna och är ett växande team av svenska och internationella medarbetare.

De nya kontoren för verksamheterna väntas stå klara för inflyttning 2023. Sedan tidigare är det klart att Sparbanken Nord, Trafikverket, Afry och Handelsbanken flyttar in i Kvarter 1 under 2022.

Fler Nyheter från förstasidan

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Newsecs spaning – Max Barclays tre favoriter

Anser att svenska kontor fått oförtjänt dåligt rykte. Dock orolig för Sveriges rykte.

Kvintett startar nytt bolag – efter försäljningen till SBB

Läs om vilka som finns med bakom bolaget.

Bildextra: Nya Albano – hela 5 miljarder senare

Från farligt, osäkert och smått bortglömt till något som ska bidra till att lyfta hela huvudstadsregionen.

Tillbaka till förstasidan