1.200 kvm rymdverksamheter till nytt bostadshus

Nu är det klart att Isar Aerospace samt delar av nuvarande verksamhet vid Esrange flyttar in i Kirunabostäders Kvarter 1 i Kirunas nya centrumkärna. Förhyrningen summerar 1.200 kvm.

I juni 2021 flyttade de första bostadshyresgästerna in i Kvarter 1 i Kirunas nya centrum. Nu står lokalhyresgästerna på tur att fylla den nya stadskärnan med liv och rörelse, två av dem är rymdverksamheterna Esrange och Isar Aerospace. De två kontorslokalerna i Kvarter 1 kommer innehålla totalt 81 arbetsplatser i en öppen och aktivitetsbaserad planlösning för ett mer flexibelt arbetsklimat.

– Det här är fantastiska etableringar som kommer stärka centrumkärnan. Rymden tillsammans med besöksnäringen är oändliga resurser som Kiruna ska ta med sig hela vägen in i nästa århundrade, säger Stefan Sydberg, ordförande för Kirunabostäder.

Esrange, som ägs och drivs av Swedish Space Corporation, står inför en kraftig expansion då rymdbasen byggs ut för att skjuta upp satelliter med start i början av nästa år. Under 2023 kommer också Europas återanvändningsbara raketprogram Themis börja testas på Esrange. Det nya kontoret i Kiruna är en del av de pågående expansionerna.

– Vi är på god väg att bli först i Europa med dessa tjänster och då behöver vi också fler medarbetare och större lokaler. Att etablera sig i nya Kiruna centrum med ett nytt fräscht kontor är helt rätt för oss med närheten till övrigt näringsliv, kommunen och Rymdcampus, säger Lennart Poromaa, platschef på Esrange.

Isar Aerospace, grundades 2018 och är det mest välfinansierade start up bolaget i den europeiska rymdindustrin. Sedan starten har företaget vuxit till fler än 220 anställda från mer än 40 nationer och bedriver verksamhet i tre europeiska länder och USA. Företaget utvecklar och bygger en uppskjutningsfarkost för transport av små och medelstora satelliter samt satellitkonstellationer till jordens omloppsbana. Isar Aerospace huvudkontor och tillverkning är baserad nära München i Tyskland och dess huvudsakliga testanläggning ligger på Esrange i Kiruna. Här har företaget byggt upp sin testinfrastruktur och gör viktiga tester på väg till den första testflygningen av deras lanseringsfarkost Spectrum som är planerat till slutet av 2022 från Norge. Isar Aerospace driver ett svenskt bolag med verksamhet på Esrange och kontor i Kiruna och är ett växande team av svenska och internationella medarbetare.

De nya kontoren för verksamheterna väntas stå klara för inflyttning 2023. Sedan tidigare är det klart att Sparbanken Nord, Trafikverket, Afry och Handelsbanken flyttar in i Kvarter 1 under 2022.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Hyr ut över 3.000 kvm på Södermalm

Fortsatt högt tryck efter lokaler.

De fem kan vinna priset Bästa uthyrning 2022

Svårt uppdrag för juryn. Många spridda röster.

Realplay

Helheten ger rätt skattelösning

För fastighetsbranschen spelar skattefrågor ofta en stor roll. Om det handlar det senaste avsnittet från Realplay där ”dokumentera” blir ett viktigt råd.

Satsar nära Stureplan

Driver flera välkända krogar. Har nu tecknat kontrakt för ytterligare en lokal.

Tillbaka till förstasidan