Elva miljoner kan ha slussats ut från Östersundshem

Kommunala Östersundshem kan ha blivit överfakturerat med 10,7 miljoner kronor. Det visar den interna utredning som Ernst & Young genomfört på uppdrag av det kommunala bolaget.

Rapporten på närmare 40 sidor visar att tidigare vd:n Daniel Kindberg brutit mot regeln att inte göra affärer med närstående. Dessutom finns det enligt rapporten starka indikationer på att stora summor slussats ut ur bolaget.

– Utifrån utredningen kan vi först och främst konstatera att före detta vd allvarligt har brutit mot ett flertal av de regler vi har att förhålla oss till inom bolaget. Att belägga om detta förfarande är brottsligt är däremot upp till rättsvårdande myndigheter, säger Christer Sundin, tillförordnad vd för Östersundshem, i ett pressmeddelande.

Liksom Ekobrottsmyndighetens misstankar visar Ernst & Youngs utredning att pengar förts ut ur bolaget med hjälp av så kallade ”saltade” fakturor. Östersundshem har enligt revisionsfirman bland annat fått flera felaktiga fakturor från Peab.

Den överskjutande summan har sedan betalats vidare till den bedrägerimisstänkte företagaren i Sollefteå, som i sin tur har slussat vidare pengarna, bland annat till fotbollsklubben ÖFK.

– Enligt EY:s utredningen och Peabs interna granskning är det med största sannolikhet troligt att Östersundshem har blivit överfakturerade på 10,7 miljoner kronor. Detta har vi kunnat konstatera i och med vårt samarbete med Peabs säkerhetsavdelning. De har hela tiden varit mycket behjälpliga i utredningen. Denna överfakturering kommer gärningsmännen att få stå för vid fällande dom, säger Christer Sundin.

I dagsläget räknar alltså EY och Peab med att det rör sig om 10,7 miljoner kronor som slussats ut via Peab. 4,6 miljoner av den summan har gått vidare som sponsring till ÖFK. Resterande 6,1 miljoner kronor verkar inte ha slussats vidare till ÖFK. Var dessa summor tagit vägen har utredarna inte kunnat säkerställa.

– Då uppkommer givetvis frågan var övriga pengar har tagit vägen, men det återstår för andra att utreda, säger Christer Sundin.

Utredningen visar också att Daniel Kindberg har varit aktiv i flera bolag som samtidigt varit underleverantörer till Östersundshem.

Enligt Christer Sundin har det inte framkommit några fel i Östersundshems rutiner, utan det rör sig om enskilda individer som gjort fel.

Fler Nyheter från förstasidan

Jättelägenhet längst upp kan säljas för hela 175 miljoner

Rekord kan slås i Göteborg. Även i Stockholm smider mäklaren en kreativ plan.

Stort köpcentrum i Stockholm kan säljas

Total lokalyta är hela 70.000 kvm. Säljaren hoppas på ännu en kanonaffär.

Ny aktör nära köp för över 3 miljarder

Lanserar en ny affärsidé kring bostäder.

Hyr ut 3.300 kvm i Solna United

Skanska fortsätter att hyra ut i storsatsningen vid Solna station.

Balder slår till med fjärde stora projektköpet i 08-området

Erik Selin: ”Vår ambition är att det ska bli en av de mest spännande stadsdelarna i hela regionen.”

Amasten säljer till Fastator och dess dotterbolag

Renodlar mot bostäder genom att sälja fastigheter för en kvarts miljard.

Outlet och lyx regerar

Handeln är sedan flera år under press och förändring. Men det finns segment som fungerar bra, och det är de …

Börsklockan ringde för Aros

Går mot strömmen. Grundaren: ”Det är verkligen en milstolpe.”

Spännande ”hubb” blir landmärke i söderort

Belatchew Arkitekter har tillsammans med Sveafastigheter Bostad vunnit tävlingen om att få bygga ett nytt landmärke i Hagsätra Centrum. De …

Agora säljer del av svans

Bolaget har signalerat för försäljningar länge. Nu är det klart med avyttringar på tre orter. Fler försäljningar väntar.

Bygger Nordens högsta kontorshus på spekulation

36 våningar och 144 meter högt. Se flera bilder.

Flera hyresgäster på gång till stort bankhus

”Bättre vind i seglen än man haft på flera år.”

Uppgifter om bristande marksanering i Spånga

Nytillträdde koncernchefen: ”Vi tar det här på största allvar.”

Tillbaka till förstasidan