Elva miljoner kan ha slussats ut från Östersundshem

Kommunala Östersundshem kan ha blivit överfakturerat med 10,7 miljoner kronor. Det visar den interna utredning som Ernst & Young genomfört på uppdrag av det kommunala bolaget.

Rapporten på närmare 40 sidor visar att tidigare vd:n Daniel Kindberg brutit mot regeln att inte göra affärer med närstående. Dessutom finns det enligt rapporten starka indikationer på att stora summor slussats ut ur bolaget.

– Utifrån utredningen kan vi först och främst konstatera att före detta vd allvarligt har brutit mot ett flertal av de regler vi har att förhålla oss till inom bolaget. Att belägga om detta förfarande är brottsligt är däremot upp till rättsvårdande myndigheter, säger Christer Sundin, tillförordnad vd för Östersundshem, i ett pressmeddelande.

Liksom Ekobrottsmyndighetens misstankar visar Ernst & Youngs utredning att pengar förts ut ur bolaget med hjälp av så kallade ”saltade” fakturor. Östersundshem har enligt revisionsfirman bland annat fått flera felaktiga fakturor från Peab.

Den överskjutande summan har sedan betalats vidare till den bedrägerimisstänkte företagaren i Sollefteå, som i sin tur har slussat vidare pengarna, bland annat till fotbollsklubben ÖFK.

– Enligt EY:s utredningen och Peabs interna granskning är det med största sannolikhet troligt att Östersundshem har blivit överfakturerade på 10,7 miljoner kronor. Detta har vi kunnat konstatera i och med vårt samarbete med Peabs säkerhetsavdelning. De har hela tiden varit mycket behjälpliga i utredningen. Denna överfakturering kommer gärningsmännen att få stå för vid fällande dom, säger Christer Sundin.

I dagsläget räknar alltså EY och Peab med att det rör sig om 10,7 miljoner kronor som slussats ut via Peab. 4,6 miljoner av den summan har gått vidare som sponsring till ÖFK. Resterande 6,1 miljoner kronor verkar inte ha slussats vidare till ÖFK. Var dessa summor tagit vägen har utredarna inte kunnat säkerställa.

– Då uppkommer givetvis frågan var övriga pengar har tagit vägen, men det återstår för andra att utreda, säger Christer Sundin.

Utredningen visar också att Daniel Kindberg har varit aktiv i flera bolag som samtidigt varit underleverantörer till Östersundshem.

Enligt Christer Sundin har det inte framkommit några fel i Östersundshems rutiner, utan det rör sig om enskilda individer som gjort fel.

Fler Nyheter från förstasidan

FV Quiz

FV Quiz: Nördtest (Medel)

Låt dig utmanas när det gäller fastighetsbeteckningar i centrala Stockholm.

Logicenters hyr ut 12.000 kvm till Thomas Cook

Nu startar Logicenter sitt första projekt i Skåne – och hälften är redan uthyrt.

Wallenstam utökar nära Avenyn

Köper för nästan 400 miljoner kronor.

Endast en procent vakans hos Hufvudstaden

Omförhandlingar för kontorslokaler innebar 43 procent högre hyror.

NCC byggstartar 30.000 kvm kontor på spekulation

Satsar i ett område i Stockholm där det saknas moderna kontorslokaler.

Eastnine köper för 1,3 mdr

Ny kontorspark med Telia och Danske Bank som hyresgäster.

Akelius nära sälja för 6 mdr

För diskussioner med köpare i affärer som gäller nästan 3.000 bostäder.

Brittisk investerare siktar på nya förvärv i Sverige

Gjorde första köpet i Norden för nära miljarden 2016.

God substanstillväxt hos Klövern

Vd Rutger Arnhult spår miljardvinst på Manhattan och kommenterar även satsningen på coworking.

Kuststaden köper i inlandet

Förvärvar ett betydande bostadsbestånd i Tranås som därmed blir bolagets fjärde delmarknad.

Stor statlig myndighet på glid

Har suttit på samma ställe i 20 år – letar nu aktivt efter alternativ

Hon blir ny vd på MKB

Ersätter Terje Johansson.

Humlegården satsar på brf-projekt

Ännu en bit i pusslet med byggrätterna i Hagastaden är lagd. Humlegården gör en ovanlig satsning genom utveckling av bostäder.

Tillbaka till förstasidan