Elva miljoner kan ha slussats ut från Östersundshem

Kommunala Östersundshem kan ha blivit överfakturerat med 10,7 miljoner kronor. Det visar den interna utredning som Ernst & Young genomfört på uppdrag av det kommunala bolaget.

Rapporten på närmare 40 sidor visar att tidigare vd:n Daniel Kindberg brutit mot regeln att inte göra affärer med närstående. Dessutom finns det enligt rapporten starka indikationer på att stora summor slussats ut ur bolaget.

– Utifrån utredningen kan vi först och främst konstatera att före detta vd allvarligt har brutit mot ett flertal av de regler vi har att förhålla oss till inom bolaget. Att belägga om detta förfarande är brottsligt är däremot upp till rättsvårdande myndigheter, säger Christer Sundin, tillförordnad vd för Östersundshem, i ett pressmeddelande.

Liksom Ekobrottsmyndighetens misstankar visar Ernst & Youngs utredning att pengar förts ut ur bolaget med hjälp av så kallade ”saltade” fakturor. Östersundshem har enligt revisionsfirman bland annat fått flera felaktiga fakturor från Peab.

Den överskjutande summan har sedan betalats vidare till den bedrägerimisstänkte företagaren i Sollefteå, som i sin tur har slussat vidare pengarna, bland annat till fotbollsklubben ÖFK.

– Enligt EY:s utredningen och Peabs interna granskning är det med största sannolikhet troligt att Östersundshem har blivit överfakturerade på 10,7 miljoner kronor. Detta har vi kunnat konstatera i och med vårt samarbete med Peabs säkerhetsavdelning. De har hela tiden varit mycket behjälpliga i utredningen. Denna överfakturering kommer gärningsmännen att få stå för vid fällande dom, säger Christer Sundin.

I dagsläget räknar alltså EY och Peab med att det rör sig om 10,7 miljoner kronor som slussats ut via Peab. 4,6 miljoner av den summan har gått vidare som sponsring till ÖFK. Resterande 6,1 miljoner kronor verkar inte ha slussats vidare till ÖFK. Var dessa summor tagit vägen har utredarna inte kunnat säkerställa.

– Då uppkommer givetvis frågan var övriga pengar har tagit vägen, men det återstår för andra att utreda, säger Christer Sundin.

Utredningen visar också att Daniel Kindberg har varit aktiv i flera bolag som samtidigt varit underleverantörer till Östersundshem.

Enligt Christer Sundin har det inte framkommit några fel i Östersundshems rutiner, utan det rör sig om enskilda individer som gjort fel.

Fler Nyheter från förstasidan

Intea satsar stort i Gävle

Castellum tappar stor hyresgäst. Smått bortglömt centralt område utvecklas.

Nordier rekryterar tre

Värvar från Unibail-Rodamco, JLL och Castellum.

Datscha knäckt svår kod

Hett segment blir än mer transparent.

Vasakronan lockar & Other Stories till Göteborg

Hyr ut i klassiskt hus.

Ger branschen bakläxa och öppnar för nya marknader

Vasakronans vd Fredrik Wirdenius i en stor intervju om lärdomarna från rekordaffären, de spännande utmaningarna och om hur branschen förändras snabbt.

Geely väljer Newsec

Igång med jättesatsning i Göteborg som omfattar cirka 130.000 kvm lokaler.

Centralposthuset kan få kommersiellt innehåll

20.000 kvadratmeter blir ledigt när regeringskansliet flyttar ut.

Han blir ny Sverigechef för Cushman & Wakefield

Agneta Jacobssons efterträdare utsedd.

Överklagar om Nobel Center – och kritiserar Lundberg

”De olägenheter som Lundbergs gör gällande är inte betydande, utan ryms mycket väl inom ramen för vad Lundbergs får tåla”, skriver staden.

Stenvalvet förvärvar för knappt en miljard kronor från kommun

Förvärvar ett bestånd om 45.000 kvm lokaler.

Finansmannen: "Jag ser mörka tider framför mig"

Med flera vältajmade fastighetbolagsbyggen bakom sig, där han gjort mycket lönsamma exits, varnar fastighets- och finansmannen nu för svåra tider.

Öppnar flaggskeppsbutik på Kungsgatan

Brittisk klädkedja öppnar sin första svenska flaggskeppsbutik på Kungsgatan i Stockholm.

Casha hem på 4:e rummet

Takterrasser med parkinslag har blivit oerhört populära – och det har visat sig vara en lysande investering.

En av Catellas allra främsta lämnar efter 14 år i spets

Var pionjär och dominerade marknaden. Listar sina tre mest minnesvärda affärer.

Tillbaka till förstasidan