Elva miljoner kan ha slussats ut från Östersundshem

Kommunala Östersundshem kan ha blivit överfakturerat med 10,7 miljoner kronor. Det visar den interna utredning som Ernst & Young genomfört på uppdrag av det kommunala bolaget.

Rapporten på närmare 40 sidor visar att tidigare vd:n Daniel Kindberg brutit mot regeln att inte göra affärer med närstående. Dessutom finns det enligt rapporten starka indikationer på att stora summor slussats ut ur bolaget.

– Utifrån utredningen kan vi först och främst konstatera att före detta vd allvarligt har brutit mot ett flertal av de regler vi har att förhålla oss till inom bolaget. Att belägga om detta förfarande är brottsligt är däremot upp till rättsvårdande myndigheter, säger Christer Sundin, tillförordnad vd för Östersundshem, i ett pressmeddelande.

Liksom Ekobrottsmyndighetens misstankar visar Ernst & Youngs utredning att pengar förts ut ur bolaget med hjälp av så kallade ”saltade” fakturor. Östersundshem har enligt revisionsfirman bland annat fått flera felaktiga fakturor från Peab.

Den överskjutande summan har sedan betalats vidare till den bedrägerimisstänkte företagaren i Sollefteå, som i sin tur har slussat vidare pengarna, bland annat till fotbollsklubben ÖFK.

– Enligt EY:s utredningen och Peabs interna granskning är det med största sannolikhet troligt att Östersundshem har blivit överfakturerade på 10,7 miljoner kronor. Detta har vi kunnat konstatera i och med vårt samarbete med Peabs säkerhetsavdelning. De har hela tiden varit mycket behjälpliga i utredningen. Denna överfakturering kommer gärningsmännen att få stå för vid fällande dom, säger Christer Sundin.

I dagsläget räknar alltså EY och Peab med att det rör sig om 10,7 miljoner kronor som slussats ut via Peab. 4,6 miljoner av den summan har gått vidare som sponsring till ÖFK. Resterande 6,1 miljoner kronor verkar inte ha slussats vidare till ÖFK. Var dessa summor tagit vägen har utredarna inte kunnat säkerställa.

– Då uppkommer givetvis frågan var övriga pengar har tagit vägen, men det återstår för andra att utreda, säger Christer Sundin.

Utredningen visar också att Daniel Kindberg har varit aktiv i flera bolag som samtidigt varit underleverantörer till Östersundshem.

Enligt Christer Sundin har det inte framkommit några fel i Östersundshems rutiner, utan det rör sig om enskilda individer som gjort fel.

Fler Nyheter från förstasidan

Jens Engwall: ”Det går bra nu…”

Hemfosa redovisar siffrorna för första halvåret. Vd:n passar även på att hylla en nyckelmedarbetare som inom kort slutar.

Tre Kronor köper för 495 mkr

Bernt-Olof Gustafsson och Michael Johansson motiverar affärerna.

Klart: Bicky Chakraborty vann kamp om hyllat projekt i trä

Har sedan tidigare fler än 35 hotell och äger 21 av hotellfastigheterna.

Toksegt för Bonava i Sverige – men lyft i Ryssland

Vd Joachim Hallengren: ”Jag konstaterar att bostadspriserna i Sverige stabiliserades under kvartalet”.

Ica köper för stor satsning – når hela 150.000 kvm

Följer upp köpet från Kilenkrysset med ett förvärv från NCC.

Heimstaden in i Tyskland

Fler än tio svenska bolag har nu tagit sig in på den tyska fastighetsmarknaden.

Mest lästa – har du koll på vad som hänt?

Förfalskade värderingar, sol-och-vårade tjänstemän, spännande satsningar och rekordaffärer. Första halvåret har bjudit på det mesta.

Diös och NP3 i byte för 600 mkr

Sorterar upp i sina bestånd på Gävlemarknaden

Oscars försäljning ökade igen

Av den pågående produktionen är 89 procent såld. Läs Oscar Engelberts kommentar.

JM:s delår gav börsen glädjefnatt

Lägre resultat men samtidigt något bättre försäljning än väntat. Börsen reagerade häftigt.

Carnegie & Co lyfter värdet med 1,8 miljarder

Visar upp kraftig resultatpåverkan inför kommande rapport.

Vasakronans fastigheter nu värda 134 miljarder

Hyrestillväxten i jämförbart bestånd uppgick till 6 procent.

Lästips för hängmattan

Låt dig inspireras och gnugga geniknölarna. Här är några lästips inför ledigheten.

Tillbaka till förstasidan