Persontoppen

Utvecklar framtidens campus

Hon fick fart på bostadsbyggandet i många kommuner efter millennieskiftet. Nu ska hon leda Akademiska Hus campus in i framtiden.

Åsa Henninge

Ålder: 47 år.
Bor: Bostadsrätt i Göteborg.
Familj: Man och sjuårig dotter.

Fritid: Fotbollsintresset och fritidshuset i Haverdal upptar merparten av den lediga tiden.

Nya bolaget

Akademiska Hus: Akademiska Hus är Sveriges näst största ägare med fastigheter för 85,9 miljarder kronor. Ytan omfattar drygt 3,3 miljoner kvadratmeter uthyrningsbar area.

 

Om det är något som präglat Åsa Henninges yrkesliv så är det strävan efter frihet. Tidigt i karriären lockades hon till Skanska Nya Hem som projektutvecklare. Men som anställd nummer 60 059 i den strikt hierarkiska miljön som rådde inom byggbolaget trivdes hon inte alls.

För en fastighetsutvecklare kan tjänsten som analyschef på Svefa tyckas motsägelsefull men Åsa Henninge håller inte med.

– Som konsult får man möjlighet att titta in i alla möjliga verksamheter, det är i allra högsta grad utvecklande och få dagar är den andra lik, säger hon.
Hennes 17 år på Svefa inföll dessutom då kommunernas bostadsbyggande åter började röra på sig efter att gått på sparlåga sedan miljonprogrammets dagar och hon ställdes inför uppdragsgivare med gigantiska utmaningar.
2018 uppvaktades hon av Wästbygg, och att leda ett bolag verksamt inom utveckling av bostads- och samhällsfastigheter kändes rätt. Men tiden på vd-stolen blev kort.

– Jag och koncernchefen var inte gjorda för varandra. Jag trivdes inte i en miljö med en väldigt operativ ägare som hade ett starkt fokus på omsättning medan jag ser utveckling mer långsiktigt, menar Åsa Henninge.
Den nya tjänsten som regionchef på Akademiska Hus bockar av det mesta på hennes önskelista. Det är ett företag med tydliga ägardirektiv där hon får möjlighet att utveckla samhällsfastigheter utifrån ett hållbart och långsiktigt perspektiv.

– Utmaningen framåt handlar om att utveckla attraktiva campus för helt ny generation studenter och forskare. Där kommer det att bli allt viktigare att öka gränssnittet mot staden så att campusutveckling och stadsutveckling utvecklas mot en större grad av symbios.

Har ditt bolag gjort någon nyrekrytering som ni är stolta över och som branschen borde få kännedom om? Eller har du kanske själv börjat på ett nytt jobb?

Mejla gärna information till personnytt@fastighetsvarlden.se

Fler på nya jobb