Persontoppen

Med hjärta för bostäder

Efter en lång karriär som projektledare och affärsutvecklare ska hon nu hjälpa den norska bostadsjätten att erövra Sverige.

Britta Blaxhult

Ålder: 56 år.
Bor: Bostadsrätt på Södermalm i Stockholm.
Familj: Man och tre söner.  

Fritid: Träning av olika slag. Fritidshus i Småland. Biodling (nytt projekt).

Nya bolaget

Selvaag Bolig: Bolaget är börsnoterat sedan 2012 och bygger vidare på Selvaags 70-åriga historia och har byggt mer än 55 000 bostäder. Selvaag grundades av Olav Selvaag 1948.

 

Född och uppvuxen i en prästfamilj i Småland var en yrkesbana i fastighetsbranschen långt ifrån en självklarhet. Det som lockade henne att börja läsa lantmäteri på KTH var snarast en längtan efter det friluftsliv hon såg framför sig när hon beväpnad med avvägningsinstrument skulle staka ut tomtgränser i skog och mark. Men karriären skulle komma att ta en annan väg. I samband med examensarbetet fick hon ett tips om att fastighetskontoret i Stockholm sökte traineer. Under sina tio år där så fick bland annat förmånen att ansvara för arkitekttävlingen som anordnades för att ta fram en ny stadion till sommar-OS i Stockholm 2004. Efter tio år på Stockholms stad följde sex år på NCC Property Development.

– Jag är en projektmänniska som tycker om att se resultat av det jag gör. Jag tycker också att samhällsbyggande är spännande och viktigt, säger Britta Blaxhult.

Egentligen är det bostäder som ligger henne varmast om hjärtat vilket är logiskt ur ett samhällsbyggnadsperspektiv för, som hon uttrycker det, ”alla bor” och det är i den sektorn möjligheten till påverkan är störst. Så när Veidekke Bostad hörde av sig behövdes det inte någon lång betänketid. Därifrån lockades hon vidare till Einar Mattsson. Nu tillträder hon som vd för Selvaag Boligs svenska verksamhet.

– Jag hade egentligen inte tänkt lämna Einar Mattsson men erbjudandet var så intressant att jag inte kunde tacka nej, säger Britta Blaxhult.

Den norska bostadsmarknaden har inte alls varit lika reglerad som den svenska. Norrmännen har därför haft betydligt större möjligheter att utveckla bostaden ur ett konsumentperspektiv snarare än den subventionsdrivna svenska marknaden haft. Det är kunskaper som Britta Blaxhult ser fram emot att ta till sig i sin nya roll.

Har ditt bolag gjort någon nyrekrytering som ni är stolta över och som branschen borde få kännedom om? Eller har du kanske själv börjat på ett nytt jobb?

Mejla gärna information till personnytt@fastighetsvarlden.se

Fler på nya jobb

Tillbaka till förstasidan