Persontoppen

Med blick för struktur

Han har drivit flera av Stockholms största byggprojekt. Nu går han vidare till ett av de största internationella konsultbolagen.

Johan Billing

Mjukt

Ålder: 54 år.
Familj: Gift, två barn.
Bor: Sollentuna.
Familj och Fritid: Gift. Två egna barn och tre bonusbarn. Spelar golf, åker skidor. Sommarstuga i Spanien.

Nya bolaget

CBRE: Är världens största företag för kommersiella fastighetstjänster med verksamhet i i över 100 länder världen över.

 

I höst kompletterar CBRE sina tjänster med enheten Building Consultancy. Utsedd att leda verksamheten är Johan Billing. Han växte upp i Nyköping och utbildade sig till väg- och vatteningenjör vid KTH. Den långa karriären inleddes 1991 på Skanska för att via NCC Fastigheter fortsätta till Drott, Fabege, Diligentia och Vasakronan. Han har varit ansvarig för projekt som Jericho 36 och påbyggnaden på kvarteret Jakob Större, The View.

–Svåra och komplicerade lägen i city intresserar mig, säger Billing.
För drygt fyra år sedan blev han sin egen och har då som huvudprojektledare drivit hotellprojekteten At Six och Hobo vid Brunkebergstorg.
Efter något år gick han samman med Christer Skagerlind i Orion Projekt som nu kommer att utgöra grunden i CBRE Building Consultancy.

–Det visade sig att CBRE letat efter en verksamhet som är precis som vår. Det vill säga byggprojektkonsultation från tidiga skeden till fullt genomförande, säger Johan Billing.
Avsikten är att verksamheten ska expandera till 20–25 personer inom 3–5 år.
Det som driver Billing i hans arbete är att få ta fram möjligheterna i fastigheterna, att få vara med från början och avgöra vilka idéer som fungerar.

–En av mina största styrkor är att jag ser strukturen i ett projekt tidigt och har den analytiska blicken. Det krävs också ett stort mått av ödmjukhet i förhandlingar med både beställare och entreprenörer. Inte minst viktig är förmågan att våga fatta beslut, menar Johan Billing.

Med sig in i CBRE tar han projektet Sergelhuset där hans uppdrag består i att samordna fem entreprenader med total projektkostnad om 3,7 miljarder och se till att de blir klara i tid och att slutprodukten håller måttet kvalitetsmässigt och ekonomiskt.

Har ditt bolag gjort någon nyrekrytering som ni är stolta över och som branschen borde få kännedom om? Eller har du kanske själv börjat på ett nytt jobb?

Mejla gärna information till personnytt@fastighetsvarlden.se

Fler på nya jobb

Tillbaka till förstasidan