Persontoppen

Lockades av vackra byggnader

Sophia Mattsson-Linnala

Mjukt

Ålder: 50 år.

Familj:
Särbo, två söner.

Bor:
Lägenhet på Kungsholmen.

Fritid:
Socialt umgänge, träning, reser mycket.

Nya bolaget

Rikshem:  Äger fastigheter för 34 miljarder kronor. Dessa är fördelade på cirka 26 000 bostäder. Bolaget är representerat över hela landet från Helsingborg till Luleå. Ägs av Fjärde AP-fonden och AMF.

Tufft

Fler fastighetsbolag på börsen:
Troligen inte i år.

Hur ser räntan ut om ett år:
På samma nivå som i dag.

Transaktionsvolymen 2016:
Den kommer att öka.

Hon är utbildad ekonom men visste tidigt att det var fastigheter hon skulle ägna sig åt. Det som lockade in henne i branschen från början var känslan av arkitektoniskt drivna, gamla kulturhus och inte minst deras kakelugnar. Efter utbildningen var det inledningsvis kommersiella fastigheter som gällde. Först på Skanska Fastigheter och därefter på Riksbyggens kommersiella förvaltning. Detta var under den senare delen av 1980-talet.

Det var dock inte fastighetskraschen som kom att leda in Sophia Mattsson-Linnala i allmännyttan.

– Jag såg ett spännande jobb på Svenska Bostäder där jag fick möjlighet att arbeta på ett bolag som har flera av de vackra innerstadsfastigheterna i sitt bestånd. Efter en tid så insåg jag att arbeta med bostäder är fantastiskt givande.

Därefter följde en tid som egen företagare med inriktning på finansiell rådgivning. Den första kunden var Botkyrkabyggen där hon började som inhyrd konsult och slutade som VD. Sedan följde Sollentunahem där visioner om nya projekt snart byttes mot att reda ut en prekär ekonomisk situation. Därefter väntade Sabo och Förvaltaren i Sundbyberg och dess lokalbolag.

Hon började dock se en framtid bortom allmännyttan och i Huge, ett bolag med relativt stort inslag av samhällsfastigheter, såg hon en chans att bredda sin kompetens.

– Det som lockade med Rikshem var att jag nu får möjlighet att jobba över hela landet och med helt andra verktyg, exempelvis möjlighet att bygga bostadsrätter. Dessutom får jag tillgång till helt andra finansiella muskler än jag haft under tidigare uppdrag i allmännyttan, säger Sophia Mattsson-Linnala.

Hennes första insats som ny VD blir att efter den turbulenta tid som varit kommunicera till såväl personal som tidigare affärspartners att bolagets målsättning står fast. Det är fortsatt expansion och utveckling av fastighetsportföljen genom förvärv och projektveckling som gäller.
TEXT: Jörgen Wiberg

Har ditt bolag gjort någon nyrekrytering som ni är stolta över och som branschen borde få kännedom om? Eller har du kanske själv börjat på ett nytt jobb?

Mejla gärna information till personnytt@fastighetsvarlden.se

Fler på nya jobb

Tillbaka till förstasidan