Persontoppen

DTZ:s nya chef för research

Egentligen var tanken att bli arkitekt men Karin Witalis nådde inte de höga 5,0 som krävdes för utbildningen. Istället började hon på lantmäteri, varifrån hon hört att det var möjligt att senare ta sig in på arkitektur. Så blev dock inte fallet, utan Witalis fastnade för ämnet.

– Det var kul med fastighetsekonomi och juridiken. Det blev mer och mer intressant och när man hade tagit examen fick man jobb, berättar Witalis.

Witalis började på Sveriges Fastighetsägareförbund när utbildningen var klar och efter det har hon arbetat för ett flertal bolag. Bland annat jobbade hon för Jones Lang LaSalle i tre år och det sista året tillbringades i London. Därefter tog hon en an- nan tjänst – även den i London – hos holländska ING.

– Jag lärde mig mycket i England. Där finns det mycket mera fastighetsdata tillgänglig, främst genom IPD, och därför jobbar man mera med analys och mindre med datainsamling. Vilka sektorer ska man satsa på? Vilken strategi ska man ha för att nå en viss avkastning?

Ytterligare en skillnad var hur man ser på fastigheter som tillgångsslag. Många investerare arbetar inte specifikt inom fastigheter utan investerar i flera olika tillgångsslag.

– De vill kunna jämföra fastigheter väldigt tydligt med aktier och obligationer och se mer siffror och analyser. Fastigheter ses inte riktigt lika isolerat utan är jämförbart med annat.

Karin Witalis arbetade i tre år hos ING innan hon flyttade hem och började på CB Richard Ellis. Efter ett år gick hon till en tjänst som investeringsstrateg vid Aberdeen Property Investors, där hon stannade i fyra år. Nu är det dags för nästa utmaning och i början av mars börjar Witalis istället som Researchchef hos DTZ.

– Jag ville tillbaka till consulting. Det är varierande arbetsuppgifter och ett högt tempo och DTZ satsar på research och har ett stort internationellt team.

Har ditt bolag gjort någon nyrekrytering som ni är stolta över och som branschen borde få kännedom om? Eller har du kanske själv börjat på ett nytt jobb?

Mejla gärna information till personnytt@fastighetsvarlden.se

Fler på nya jobb