Persontoppen

Han ska ta Byggvesta till nästa nivå

Fredrik_arpe_toppenFredrik Arpe

Mjukt

Ålder: 43 år.
Familj: Gift och tre barn i tonårsåldern.
Bostad: Villa i Uppsala.
Fritid: Familjen, fritidshuset i Dalarna och innebandy på motionsnivå.

Nya bolaget

Byggvesta: Grundades 1951 och ägs idag av Stellar Holding i Seattle, USA. Bygger och förvaltar bostäder och  ska de kommande 4 till 5 åren tredubbla sin balansomslutning.

Tufft

Fler fast. bolag på börsen 2013:
”Något fler.”

Hur ser räntan ut om ett år:
”Något högre”

Transaktionsvolymen 2013: 
”Något lägre.”

 

Efter 12 år inom NCC, senast som regionchef för Boende i Stockholm, väljer Fredrik Arpe att gå vidare. Han tar över VD-posten på Byggvesta där han ersätter Gunnar Nordfeldt som byggt upp bolaget och som nu tar ett steg tillbaka och framöver ska jobba med strategiska frågor som ledamot och delägare i styrelsen.

Men Arpe är inte satt att förvalta Nordfeldts arv utan har fått tydliga mål från styrelsen.

– Uppdraget är att ta bolaget till nästa nivå. Sedan 2005 har Byggvesta producerat cirka 1 700 bostäder, målet nu är att realisera byggandet av 4 000–5 000 bostäder under de kommande fem åren, säger Arpe.

Det motsvarar en ökning av balansomslutning från dagens 2 miljarder kronor till 5–6.

Varför drar ni igång den här tillväxtspurten just nu? 

– Det är inget som har skett över en natt. Vår byggrättsportfölj är basen och den är välfylld, sedan har bolaget byggt upp ett bra track record och bolaget har kommunernas förtroende.

Byggvestas affärsidé är att bygga, äga och förvalta hyres-lägenheter i tillväxtregioner, och då främst i storstadsom-rådena. De nya tillväxtmålen påverkar inte den inriktningen.

– Vi ser att det finns mycket kvar att göra på de marknader där vi är i dag vilket inte bara är storstadsregionerna. Vi har också fastigheter i bland annat Västerås och Linköping. Sen känns också vårt samarbete med AFA sjukförsäkringsbolag genom det gemsensamt ägda fastighetsbolaget Grön Bostad mycket stimulerande och spännande.

– Jag ser stora möjligheter att i samarbete med AFA skapa nya finansieringsformer som kan gagna vår tillväxt.

Vad var det som lockade med jobbet på Byggvesta?

– Min karriär har varit delad i två delar, den första ägnade jag mig åt förvaltning och den andra åt bostadsutveckling. På Byggvesta får jag chansen att kombinera de två kompetenserna. Sedan var det förstås möjligheten att få ta det yttersta ansvaret, jag brinner för att göra skillnad.

Har ditt bolag gjort någon nyrekrytering som ni är stolta över och som branschen borde få kännedom om? Eller har du kanske själv börjat på ett nytt jobb?

Mejla gärna information till personnytt@fastighetsvarlden.se

Fler på nya jobb

Tillbaka till förstasidan