Persontoppen

Från styrelsen till VD-stolen

biljana_pMjukt:

Ålder: 42 år.

Familj: Man och tre barn.

Bostad: Bostadsrätt i Stockholms innerstad.

Fritid: Umgås med familjen, resa och ta det lugnt.

Nya bolaget

Kungsleden: Har funnits på börsen sedan 1999. Nu med ett fastighetsbestånd värt 14,3 mdr efter att förra året ha sålt av sina 50 procent av Hemsö till Tredje AP-fonden.

Tufft:

Fler fastighetsbolag på börsen:
”Vi får se om Hemfosa tar sig in.”

Hur ser räntan ut om ett år:
”I princip samma som nu.”

Transaktionsvolymen 2013:
”I nivå med 2012 eller något mer.”

Som vice VD och Head of real estate på East Capital har Biljana Pehrsson varit ansvarig för att i Baltikum bygga upp ett fastighetsinnehav på cirka 2,5 miljarder kronor. Nu lämnar hon bolaget för att istället ersätta Thomas Erséus som VD för Kungsleden, ett bolag vars styrelse hon suttit i sedan 2011.

– Kungsleden är ett välkänt och stabilt fastighetsbolag med både utmaningar och fantastiska möjligheter så det var ett enkelt val att tacka ja, säger hon om sitt nya jobb.

Den största lockelsen med VD-jobbet var att få gå från teori till handling. Som medlem i styrelsen har hon varit delaktig i att ta fram Kungsledens nya strategi som innebär en större fokusering på geografiska marknader och typ av fastigheter.

– Nu ser jag verkligen fram mot att få kavla upp ärmarna och börja genomföra strategin.

En stor del av Pehrssons karriär har kretsat kring handelsfastigheter, bland annat har hon varit VD för Centrumutveckling, och det är en kompetens som hon ser att hon får användning för hos Kungsleden. Handelsfastigheter är nämligen något som i hög grad ingår i bolagets nya strategi som innebär fokus på lager, logistik, kontor och handel.

– Idag är lager och logistik de största segmenten, följt av kontor medan andelen handel är mindre. Där finns det utrymme att växa.

Biljana Pehrsson nämner både möjligheter och utmaningar för Kungsleden framöver och vad gäller utmaningar så är det alltjämt skattemålet, omfattande i värsta fall 2,9 miljarder, som är det mörkaste molnet på Kungsledens himmel.

– Det är svårt att säga när de slutgiltiga utfallen kommer. Det positiva är att vi genom försäljningen av Hemsö har en stark kassa och en reserv att hantera eventuella negativa beslut.

– Vad man inte får glömma är att Kungsleden verksamhet faktiskt går väldigt bra. De senaste fem åren har driftnettot per kvm ökat med 25 procent.

Har ditt bolag gjort någon nyrekrytering som ni är stolta över och som branschen borde få kännedom om? Eller har du kanske själv börjat på ett nytt jobb?

Mejla gärna information till personnytt@fastighetsvarlden.se

Fler på nya jobb

Tillbaka till förstasidan