Persontoppen

”Ett vassare Folksam växer fram”

lars_johnsson_webbLars Johnsson

Mjukt

Ålder: 53 år.
Familj: Sambo och tre barn, 9, 14 och 16 år gamla.
Fritid: Jag är med familjen och så tränar jag hårt för att komma i  maratonform till senare i år.

Nya bolaget

Folksam Fastigheter: Äger ett bestånd värt cirka 18 miljarder, beläget främst i Storstockholm och Malmöregionen. Står inför en större omorganisation och ska utöka beståndet med 10 miljarder. 

Tufft

Fler fastighetsbolag på börsen:
”Ja, det tror jag.”

Hur ser räntan ut om ett år:
”Något högre än nu.”

Transaktionsvolymen 2015:
”Lite mindre än rekordåret 2014.”

 

Trotjänaren Lars Johnsson lämnar efter 19 år Vasakronan för Folksam Fastigheter. Under tiden inom bolaget har han varit med att ur AP Fastigheter bygga Vasakronan till det marknadsledande bolag som det är i dag.

– Det är väl inte många som har stannat lika länge på ett och samma ställe, även om det varit på olika tjänster. Det har varit en fantastisk resa men nu ska det bli roligt och spännande att jobba i ett nytt bolag, säger Lars Johnsson.

Det Folksam Fastigheter som han kommer att gå till i mars är inte samma bolag som hans föregångare, Torbjörn Wiberg, lämnar. Fastigheter har blivit en allt viktigare del inom Folksam och därför väntar nu en större omorganisation. Folksam Fastigheter lyfts över till Folksam Kapitalförvaltning och ambitionen är att utöka fastighetsbeståndet från dagens 18 miljarder till 28 miljarder de kommande fem åren, en anmärkningsvärd tempoväxling

– Det är väl anledningen till att jag tyckte att det här jobbet kändes spännande, för att det är ett nytt och vassare Folksam som växer fram. Rörelse är alltid spännande och kul.

Johnsson ser också att han har rätt bakgrund för att forma nya Folksam Fastigheter.

– Uppdraget handlar om att utveckla organisationen, att bygga strukturer och att expandera fastighetsportföljen, och det är ju i princip det jag arbetat med under mina år på Vasakronan. Vasakronan har ju alltid varit väldigt aktivt på marknaden och transaktionsvolymen har legat i trakterna på 7 till 8 miljarder årligen.

Med den ökade investeringstakten – är det några nya typer av fastigheter eller marknader ni vill in på?

– Det kan jag inte svara på. Jag måste först tillträda tjänsten och tillsammans med mina medarbetare göra den analysen. Vi kommer att se över gällande investeringsstrategi och löpande arbeta med den. Vad resultatet blir av detta får vi se då.

Fastighetsvärlden Idag        2015-01-29

Har ditt bolag gjort någon nyrekrytering som ni är stolta över och som branschen borde få kännedom om? Eller har du kanske själv börjat på ett nytt jobb?

Mejla gärna information till personnytt@fastighetsvarlden.se

Fler på nya jobb

Tillbaka till förstasidan