Persontoppen

”Det gäller att våga utveckla”

steinbuchel_toppenHåkan Steinbüchel

Mjukt

Ålder: 54.
Familj: Fru och två sönder.
Bostad: Radhus i Nyköping.
Fritid: Snickrar på fritidshuset, åker ut med båten och spelar en hel del tennis.

Nya bolaget

Specialfastigheter: Statligt fastighetsbolag med bland annat Försvaret och Rikspolisstyrelsen som hyresgäster. Balansomslutningen ligger nära 18 miljarder kronor.

Tufft

Fler fast. bolag på börsen 2013:
”Nej.”

Hur ser räntan ut om ett år:
”i Stort sett oförändrad.”

Transaktionsvolymen 2013: 
”Svagt uppåt.”

 

Försäljningsprocessen av statliga Vasallen har lagts på is men avvecklingsuppdraget kvarstår. Håkan Steinbüchel, bolagets tidigare VD, ville ha större utmaningar och tog klivet över till Specialfastigheter, där Peter Karlström nyligen lämnat VD-stolen för att gå till Henry Ståhls Fastigheter.

– Det är ett spännande bolag med samma ägarbild som Vasallen. Men det här är inget avvecklingsuppdrag utan det gäller att driva verksamheten effektivt framåt och våga utveckla, säger Håkan Steinbüchel.

Specialfastigheter är som Vasallen ett statligt bolag som förvaltas genom Finansdepartementet. Bolaget äger och förvaltar fastigheter åt statliga verksamheter och de största hyresgästerna är Kriminalvården, Rikspolisstyrelsen, Statens institutionsstyrelse och Försvarsmakten.

– Det största projekt vi har på bordet just nu är det nya högkvarteret för Säpo. Det är en väldigt stor investering.

Behovet av statliga lokaler inom Specialfastigheter kommer inte minska men om det innebär att fler fastigheter ska byggas eller om det främst är effektivisering av befintliga byggnader som står på agendan, det är Steinbüchel vag om.

– Vi jobbar tillsammans med våra kunder för att säkerställa att vi har effektiva verksamhetsbyggnader. Det gäller att båda utveckla det befintliga beståndet samtidigt som det kan bli aktuellt med både förvärv och avveckling av sådant som inte passar i portföljen.

Om Vasallen läggs ned, innebär det att de fastigheter som avvecklas går direkt ut på den privata marknaden?

– Det är en fråga som Vasallens nya vd borde svara på. Men tills vidare fortsätter Vasallen att utveckla det bestånd man har.

Steinbüchel går parallellt med Specialfastigheters avgående vd, Peter Karlström, under en månad och efter fem dagar på nya jobbet känns det som att han hittat rätt.

– Det en stor personlig utmaning och det känns kul och inspirerande att vara här.

Har ditt bolag gjort någon nyrekrytering som ni är stolta över och som branschen borde få kännedom om? Eller har du kanske själv börjat på ett nytt jobb?

Mejla gärna information till personnytt@fastighetsvarlden.se

Fler på nya jobb

Tillbaka till förstasidan