Persontoppen

Blir Erik Paulssons högra hand

Han är hos många fortfarande ihågkommen för att ha lyckats fylla upp en tomställd, större industrifastighet i Bastuträsk genom ett flertal uthyrningar. Därefter har det fortsatt på den vägen för Gustaf Hermelin, att gärna köpa ”problemfastigheter” för att fixa till dessa och hyra ut. Tidigt kom han i kontakt med Erik Paulsson och Hermelin har fått många utmaningar därifrån.

Men det var inte självklart att Gustaf Hermelin skulle hamna i fastighetsbranschen, utan det är faktiskt en olycka som förde honom dit. I olycka på motorcykeln under en VM-tävling i trial skadade han ryggen vilket medförde att möjligheten till VM-guld försvann och även ambitionen att bli storbonde.

De senaste 10 åren har Gustaf Hermelin varit VD för börsnoterade Klövern som under dessa år expanderat sitt fastighetsbestånd från ett värde om 1,9 miljarder kronor till 14,2 miljarder kronor. Men nu väntar en annan utmaning.

– Det känns som ett bra läge att göra något nytt.

Under andra kvartalet 2012 ska han tillträda VD-stolen i likaledes börsnoterade Brinova som sett till fastighetsvärde är ett mycket mindre bolag. Men något ”nedköp” vill han inte kalla det.

– Nej absolut inte. Det blir en spännande utmaning och Brinova är så mycket mer än ett fastighetsbolag.

Brinova är i första hand Erik Paulssons maktbolag med ägar- intressen i bland annat Fabege (där Gustafs bror Christian är VD), Wihlborgs, Klövern, Diös och Platzer.

Gustaf Hermelin är personligen den tionde största aktieägaren i Klövern, med 2,2 miljoner aktier, och dessa har han ingen plan på att sälja.

– Nej så lätt klipper man inte navelsträngen. Jag tänker behålla min aktiepost och hoppas att den tillsammans med Brinovas andel räcker till en plats i styrelsen.

Hermelin räknar med att arbeta tätt tillsammans med Erik Paulssons son, Svante.

Har ditt bolag gjort någon nyrekrytering som ni är stolta över och som branschen borde få kännedom om? Eller har du kanske själv börjat på ett nytt jobb?

Mejla gärna information till personnytt@fastighetsvarlden.se

Fler på nya jobb