Persontoppen

Återvänder ”hem” för nystart

Lennart_Weiss_toppenLennart Weiss

Mjukt

Ålder: 54.
Familj: Fru och utflyttad son.
Bostad: Södermalm i Stockholm och har stuga på södra Gotland.
Fritid: Fiske, fåglar, vandring, golf och huset. ”Och Brynäs förstås”

Nya bolaget

Veidekke: Bildades 1936 och har cirka 6 500 anställda i Norge, Danmark och Sverige. Huvudkontor i Oslo och noterat på börsen där. Omsatte 18 miljarder NOK 2011.

Tufft

Fler fast. bolag på börsen 2013:
”Inte på kort sikt.”

Hur ser räntan ut om ett år:
”Lägre. Bistra tider väntar.”

Transaktionsvolymen 2013:
”Lägre än 2011, minus 10-20%.”

 

2008 lämnade Lennart Weiss byggbolaget Veidekke för att istället bli VD för rådgivningsbolaget NAi Svefa. Nu återvänder han till Veidekke och den
1 december tillträder han sin nya tjänst som Kommersiell direktör, vilket är en ny och delvis skräddarsydd roll inom bolaget. Han kommer även att tillhöra den nya ledningsgrupp som då bildas.

– Jag trivdes väldigt bra senast jag jobbade vid Veidekke. På något sätt är det mitt ”hem” när jag tänker på hur jag vill att ett företag ska drivas och hur en företagskultur ska vara, säger Lennart Weiss.

På Veidekke ska han vara stationerad vid kontoret i Sundbyberg och ha en övergripande roll inom Sverigeverksamheten men även jobba för hela Veidekke-koncernen. Weiss ska mer specifikt arbeta med att utveckla varumärket, fördjupa bolagets samhällskontakter och ”vässa” de övergripande affärsstrategierna.

– Veidekke planerar för en nystart av den svenska verksamheten och det är ett privilegium att få vara med om det. När jag kom till bolaget senast hade man tagit det första bredare steget in på den svenska marknaden, säger Weiss och tänker åter på tiden runt 2002–2004.

Det norska byggbolaget etablerade sig annars i Sverige 1998 men bedrev endast en verksamhet i en mindre skala under de första åren.

Lennart Weiss ser flera utmaningar framöver för Veidekke och resten av branschen.

– Det gäller att anpassa sig till den verklighet som råder på marknaden idag. Att sitta och vänta på positiva politiska beslut funkar inte, för de kommer inte att komma. Det är bara att vänja sig.

Han ser även en annan viktig kamp för att ett bolag ska bli vinnare i framtiden.

– Vi måste kraftsamla om framtidens arbetskraft. Hitta de bästa och lyckas behålla dessa för att ge bolaget rätt strategisk utveckling.

Har ditt bolag gjort någon nyrekrytering som ni är stolta över och som branschen borde få kännedom om? Eller har du kanske själv börjat på ett nytt jobb?

Mejla gärna information till personnytt@fastighetsvarlden.se

Fler på nya jobb

Tillbaka till förstasidan