Porträtt

Världen runt!

Urban Edenström föddes i Ronneby i Blekinge 1953. Mamma var hemmafru och pappa lärare. Som många lärarbarn valde han naturvetenskaplig linje på gymnasiet. Framförallt dominerades dock gymnasietiden av idrotten.

– Jag höll på med massor av olika idrotter, berättar Urban Edenström, bland annat bandy, friidrott och orientering.
Med tiden kom orientering att dominera allt mer. Orienteringen bestämde också hans yrkesbana. Efter militärtjänst vid flygvapnet valde han att studera vidare på Lantmäterilinjen på kth.

– Lantmätare höll ju på med kartor, konstaterar Edenström. Som orienterare tyckte jag att kartor var viktigt och intressant.
Intresset för kartor, liksom för orientering, höll inte i sig under kth-studierna. Istället blev Urban Edenström alltmer fascinerad av ekonomi.
Fastighetsekonomi var vid den här tiden en ny möjlighet till specialisering på Lantmäteri.

Professorn i fastighetsekonomi hette Eric Carlegrim. Han lanserade ett finansiellt orienterat sätt att se på fastigheter. Inspirationen kom från forskning vid amerikanska universitet. Vid den här tiden formades en generation av fastighetsekonomer som haft en stor inverkan på branschen: Urban Edenström, Jan Wejdmark, Dag Klerfelt, Agneta Jacobsson, Thomas Ramsälv, Thomas Lindeborg, Mats Wäppling, Jens Engvall, Christina Gustafsson med flera. Den lärare de hade mest att gör med hette Stellan Lundström, nuvarande professorn i fastighetsekonomi.

– Jag tycker att Stellan var mycket inspirerande som lärare säger Urban Edenström
Efter examen fick Edenström arbete på Hufvudstaden. Han tror själv att han var den förste ur den färska yrkesgruppen fastighetsekonomer som anställdes av de privata fastighetsbolagen. Efter två år på Hufvudstaden fick han nytt jobb. Även denna gång spelade idrotten in.
Citadellets vd Henry Klotz hade satt ihop ett rinkbandylag. Han fick nys om den atletiske Edenström och värvade honom till laget. Det medförde att han fick ett erbjudande om jobb från Klotz. Urban Edenström fick arbete som vd-assistent och snart var han både fastighetschef och byggchef i det börsnoterade Citadellet. Han var då ännu inte 30 år.

– Jag blev chef bara av en tillfällighet, berättar Edenström. Det var många som slutade samtidigt i Citadellet, posten blev ledig och jag fanns tillgänglig.
Det var spännande år på Citadellet. Bland de stora investeringar som Urban Edenström deltog i fanns köpet av Berns, bygget av Åhlensvaruhuset på söder och köpet av MEA-varuhuset på Norrmalmstorg. Många projekt innebar omfattande ombyggnader.

– Det var vi som myntade uttrycket ”fastighetsförädling”, minns Edenström. Vi tyckte det hade en vacker klang i motsats till ”ombyggnad”.

Den fullständiga artikeln går att finna i Fastighetsvärlden nummer 12, 2005

Fler Porträtt

Porträtt

Tydlig framtidstro

Vecturas vd Joel Ambré om att bolaget måste bli större, det nya landmärket och om att bidra till Sveriges konkurrenskraft.

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Tillbaka till förstasidan