Porträtt

Bryter ny mark

Han kan fastigheter och han kan börsen. Det har gjort honom förmögen. Nu återstår att se om han är rätt man att ge även andra rikedom.

Det kanske är något med luften på Bjärehalvön? Eller hur ska man förklara att landsänden med endast någon procent av Sveriges befolkning  nu förser börslistan med ytterligare en affärsglad entreprenör med fastigheter som specialitet.

Rutger Arnhult är just i dagarna aktuell med att göra om ett gammalt medicinteknikföretag till ett fastighetsbolag. Biolight ska bli Corem Property Group. Det handlar om att ta bakvägen in på börsen. Han apporterar in fastigheter, blir ny storägare med 45 procent av aktierna och knoppar sedan av den befintliga verksamheten till de tidigare ägarna av Biolight. Arnhult kommer att bli störste ägare och VD i bolaget. Näst störst ägare blir Balder, vars ägare Erik Selin gjorde en liknande entré på börsen för ett par år sedan.

Trots det givna samtalsämnet börjar vi istället att prata om något helt annat när vi träffas för intervjun – kvinnokläder! Förklaringen till det är att han genom bolag äger nära åtta procent av modeföretaget Odd Molly, vars aktie stigit med raketfart den senaste tiden. Han har tjänat storkovan men tänker hålla fast vid sitt innehav då han tror starkt på bolaget. Det är den andra fullträffen på börsen. Den första kom för några år sedan då han förmerade sitt kapital genom ett stort ägande i Lensway. Företaget blev uppköpt av det på Torontobörsen noterade Coastel Contacts. Betalningen erlades till största delen i aktier och han har sedan dess successivt ökat ägandet i Coastel.

– Jag tackar nej till åtminstone 9 av 10 föreslagna projekt som vill ha med mig som investerare. Men ibland har något verkat intressant. Utöver de redan nämnda bolagen tror han idag mycket på ett bolag som heter Vytal Diagnostic och sysslar med fosterdiag-nostik. Genom bolag äger han 25 procent.

– De andra verksamheterna tillför nytt kunnande. Det är kul att lära sig nya saker och jag får en känsla för industriverksamhet, vad som driver affärerna. Det ger oss en bredd i vårt tänkande som vi inte haft om vi enbart suttit med våra fastigheter. Jag har till exempel lärt mig oerhört mycket om logistik via Lensway som jag följde på nära håll, kunskap som jag kan ta med mig in i fastighetsbolaget.

Två andra företag som han har ett stort delägande i är Modern Living och Stockholm Interactive (25 procent i vardera företaget) Det förstnämnda producerar specialdesignade småhus och det andra är en reklam- och webbyrå.

Men Rutger har inte hållit sig för fin för att även göra småaffärer. Samtidigt med sina studier renoverade han bostadsrättslägenheter tillsammans med en kompis. De köpte renoveringsobjekt, fixade till dem och sålde vidare med hyfsad vinst.

Hans affärssinne kan säkert delvis förklaras av att han är småföretagarson och tidigt lärde sig mycket om hur man sköter ett företag. Vid femton års ålder började han att göra egna affärer i liten skala och när han var 18 startade han en liten redovisningsbyrå och kunde tjäna egna pengar.

Att föräldrarna är arkitekter har han också haft nytta av flera gånger. Det har gett en god kunskap om form och design, och även en känsla för möjligheterna med olika byggnader. I kombination med ett ekonomiskt sinne har det gett god utdelning.

Hans viljestyrka är omvittnad och kanske har den utvecklats av hans stora seglingsintresse. När familjen flyttade från Bjärred till Bjärehalvön när han var i tonåren gavs  goda förutsättningar att odla det intresset, bland annat på idrottsgymnasiet i Ängelholm.

Föräldrarna bor kvar på den natursköna halvön och själv har han numera en gedigen sommarbostad i Båstad.

Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden #10/2007.

Fler Porträtt

Porträtt

Tydlig framtidstro

Vecturas vd Joel Ambré om att bolaget måste bli större, det nya landmärket och om att bidra till Sveriges konkurrenskraft.

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Tillbaka till förstasidan