FV-Expert: Landskapsarkitektur

Utflyktsboom i pandemins spår

I samarbete med Archus AB

I takt med att staden förtätas ställs högre krav på parker och gatumiljöer för att svara upp mot att allt fler människor ska samsas på en mindre yta. Vi vill träffas ute och umgås, både i och runt om staden. Det är några av trenderna som Archus spår kommer att påverka morgondagens landskapsarkitektur mycket.

När allt fler städer förtätas samtidigt som utrymme för djur- och växtliv behöver främjas, måste naturliga ekosystem gestaltas i staden och befintliga och nyskapade ekosystemtjänster övervägas. Det blir allt mer aktuellt med innergårdar som bjuder in till både egna och gemensamma aktiviteter, från att laga mat tillsammans till att njuta av en vacker utomhusmiljö. För människor vill träffas spontant utomhus, antingen i parker, i gaturum eller på den gemensamma gården där de bor.

Jag ser också att det finnas en ökad ödmjukhet för befintliga värden och viljan att bevara och återanvända exempelvis vegetation och byggnadsmaterial. Vid exploatering kommer överväganden om det finns något i området eller på tomten som kan återanvändas eller om det finns natur eller vegetation som bidrar med värdefulla ekosystemtjänster som ska sparas bli allt vanligare istället för snabba beslut att riva och schakta bort. Nyttan av ekosystemtjänster och hälsofördelar av träd och grönska generellt är tydliga och vi kommer att se andra prioriteringar i framtiden än hittills mellan till exempel parkeringar och träd i gaturum.

I år har FN:s konvention om barnets rättigheter blivit svensk lag. I lagen finns flera skrivningar som är relevanta för utformningen av utemiljöer. Exempelvis handlar det om att barn har rätt till lek, vila och fritid. Vi ser att barnkonsekvensanalyser efterfrågas i allt fler projekt och att barnens perspektiv behöver finnas med tidigt i planeringen.

I Coronapandemins spår har många upplevt att närheten till promenadstråk och naturmiljöer spelar en allt viktigare roll, både som start för en arbetsdag på hemmakontoret och på fritiden. En daglig promenad runt i närmiljön har hjälpt många att få in en daglig rutin och en känsla av att gå till och från arbetet.

En skogspromenad har också blivit lösningen för många att träffas på ett trevligt och säkert sätt. Park, friluftsområden och naturreservat kring städerna har fått mångt fler besökare. Det nyupptäckta stora intresset för att vandra i naturen har fått en extra skjuts och nu upplever kommuner att det är dags att modernisera och renovera och utveckla områdena.

Vi tror också att ännu fler kommer att använda cykeln som transportmedel i staden. Det går hand i hand med intresset för både hållbarhet och hälsa. När cyklarna blir fler och snabbare ställer det krav på olika typer av cykel- och gångvägar för att skapa en tryggare gatustruktur. Vi kommer att se stråk för olika cykelhastigheter och för gående och rörelsehindrade. Offentliga cykelservicestationer och väderskydd för parkerade cyklar blir också allt vanligare, liksom möjligheten att låna en cykel över dagen.

En annan trend är att klimatförändringar påverkar den gestaltade livsmiljön. Fokus på dagvattenhantering ökar i planeringen. Här behövs nytänkande och mer innovation! Vi märker att flera kommuner är öppna för att testa oprövade lösningar med kanaler och växtytor som tar emot stora vattenmängder. Öppna lösningar där vattnet är synligt i tillexempel dammar och växter som samlar upp och renar dagvatten skapar vackra utomhusmiljöer och blir viktiga våtmarksbiotoper.

Extremare väder med mer nederbörd och längre perioder av torka ställer högre krav på växter och ytbeläggningar, men öppnar också upp för växter som tidigare inte varit aktuella på våra breddgrader. Träd som tidigare varit för känsliga för vårt klimat blir allt vanligare i stadsbilden. Samtidigt är det viktigt att bibehålla vår inhemska flora och fauna. Växternas ekosystemtjänster får också en mer betydande roll för förbättring av luftkvalitén, nedkylande effekt och pollinering i staden.

Morgondagens trender inom landskapsarkitektur;

  • Landskapsarkitekturen integrerats i samhällsbyggandet där såväl sociala som ekologiska frågor får ökad betydelse.
  • Ökad ödmjukhet för befintliga värden och vilja att bevara och återanvända exempelvis vegetation och byggnadsmaterial.
  • Barnkonsekvensanalyser efterfrågas i allt fler projekt.
  • Kommunerna kommer att behöva modernisera och renovera och utveckla sina parker, friluftsområden och naturreservat.
  • Fler stråk för olika cykelhastigheter och för gående och rörelsehindrade.
  • Offentliga cykelservicestationer och väderskydd för parkerade cyklar blir också allt vanligare.
  • Större fokus på vägledande lösningar där möblering och materialbehandling används för att minska konflikter som kan uppstå mellan el-cyklar och alla andra som nyttjar gaturummet.
  • Fokus på dagvattenhantering ökar i planeringen – flera kommuner är öppna för att testa oprövade lösningar.
  • Träd som tidigare varit för känsliga för vårt klimat blir allt vanligare i stadsbilden.
Annons

Fler FV-Expert

FV-Expert: Uthyrning

Personifiering och kvalitet ger Stockholms kontorsmarknad ny medvind

I samarbete med Colliers
Efter ett par tuffa år för kontorsmarknaden ser vi nu en tydlig återhämtning, framför allt i Stockholms centrala lägen. Efterfrågan ...

FV-Expert: Värdering

Nyckeln till träffsäkra beslut och minskad risk

I samarbete med Pattern Geographic

I en föränderlig marknad med ökande osäkerhet är robusta och transparenta värderingar inte längre ett ”nice to have” – de …

FV-Expert: Transaktion

Transaktionsmarknaden har vänt – nu ökar aktiviteten

I samarbete med Novier
Marknaden rör på sig igen. Efter en period av osäkerhet och låga transaktionsvolymer ser vi nu tydliga tecken på att ...

FV-Expert: JURIDIK

Överenskommet fastighetsvärde – siffror med nyanser

I samarbete med AG Advokat

Kommersiella fastighetstransaktioner sker idag nästan uteslutande genom bolagsförsäljningar, där begreppet ”överenskommet fastighetsvärde” har blivit en central men ofta otydlig faktor. För marknaden och värderare innebär detta en utmaning: vad döljer sig bakom siffrorna?

FV-Expert: Energi

Tre smarta och hållbara energitips

I samarbete med E.ON
Krav på hållbarhet och behovet av effektiva energilösningar ökar ständigt. Varierande elpriser skapar dessutom oro och oförutsägbarhet. När marknaden snabbt ...

FV-Expert: Hållbarhet

Att inkludera hållbarhet i alla led

I samarbete med Forsen
Vi är alla smärtsamt medvetna om att bygg- och anläggningssektorn står för en femtedel av Sveriges klimatpåverkan och att det ...

FV-Expert: Hållbarhet

Klimatanpassning – en bra affär?

I samarbete med Pattern Geographic

Klimatrelaterade risker är inte längre en avlägsen fara utan en högst påtaglig verklighet – men också en affärsmöjlighet.

FV-Expert: Juridik

Att vara passiv i ett avtal kan bli dyrt – så bör du agera

I samarbete med AG Advokat

Kan en hyresvärd som missat att höja hyran enligt en indexklausul förlora rätten att i efterhand kräva in hyran? Kan …

FV-Expert: Skatt

Skadlig skatteeffekt på fossilfri elproduktion

I samarbete med Svalner
Näringslivet och politikerna är alla överens – mer el behövs för att klara klimatomställning och elektrifieringen. Att då, som Skatteverket ...

FV-Expert: Fastighetsutveckling

Nå framgång genom att sätta rätt mål

I samarbete med RED Management
Fastighetsutveckling innebär att navigera i en värld av risker och möjligheter. Många projekt fastnar i en försiktighetsstrategi, där besluten styrs ...

FV-Expert: Skatt

AFT 2025 – en utmaning och möjlighet!

I samarbete med Apex Allians
Nu gäller det att agera. Se till att inte få en felaktig och för hög kostnad.

FV-Expert: Värdering

Räkna med rekord på bostäder inom kort

I samarbete med Novier
Ännu har vi inte sett några transaktioner på nyproducerade bostadsfastigheter med de nya presumtionshyrorna efter Svea hovrätts dom 2022. Det ...

FV-Expert: Förvaltning

Lågkonjunkturen utmanar affärsmodeller

I samarbete med Novier
När fastighetsägarna pressas av dyrare finansiering och vikande intäkter så växer intresset för en mer kostnadseffektiv förvaltning. Allt fler fastighetsägare ...

FV-Expert: Värdering

AI:s potential att revolutionera fastighetsvärdering

I samarbete med Värderingsdata

AI:s påverkan på fastighetsbranschen är betydande och spännande. Automatiserade modeller gör värderingsprocessen snabbare och enklare, vilket frigör tid för värderare att fokusera på mer komplexa uppgifter.

Tillbaka till förstasidan