FV-Expert: Bostadsutveckling

Så ska uppstickaren utmana bostadsjättarna

I samarbete med OBOS

Bostadsutvecklaren OBOS kliver nu på allvar in i storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg med en offensiv satsning på nya bostadsrätter. ”Målet är att bli störst i Sverige inom fem år”, säger Sofia Ljungdahl, VD på OBOS Nya Hem.

Uppstickaren OBOS är redan en av Sveriges främsta bostadsutvecklare med över 150000 sålda bostäder runtom i landet.

– Vår bredd är en styrka. Vi erbjuder boenden i olika prisklasser och boendeformer – allt från tomter till villor, flyttklara hus, radhus, kedjehus, parhus och lägenheter. Och vi finns i 168 av Sveriges kommuner, berättar Sofia Ljungdahl, ny VD på OBOS Nya Hem.

Bygger med kvalitet och omtanke
OBOS presenterade Sofia Ljungdahl i april i år som ansvarig för storstadssatsningen i Sverige. Sofia var innan dess regionchef på Besqab i Uppsala, och har haft ledande roller hos bolag som Rikshem, Peab och JM.

– Vårt mål är offensivt: att inom fem år bli största bostadsutvecklaren både i Sverige och Norge. Vi färdigställde 1557 bostäder under 2019 runtom i Sverige samtidigt som vi växlar upp ambitionerna i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Sofia Ljungdahl.

Det handlar om produktion av bostadsrätter i större flerbostadsprojekt i storstäderna och deras kranskommuner.

– Vi jobbar för högtryck för att hitta attraktiva centrala lägen. OBOS signum är att bygga med kvalitet och omtanke där människor vill bo och leva.

Fint läge i Norra Djurgårdsstaden
Till exempel har OBOS fått markanvisningar i ett exklusivt läge i Kolkajen i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.

– Vi ska bygga 165 bostadsrätter där. Ett fantastiskt boende – centralt med tunnelbanan runt knuten och samtidigt nära vattnet Lilla Värtan och Djurgårdens natur.

Centralt i expansiva Sollentuna norr om Stockholm bygger OBOS 160 miljöcertifierade bostadsrätter i kvarteret Tårpilen. Målet är att starta försäljningen vintern 2021.

På Årstafälten i södra Stockholm planerar OBOS för två bostadskvarter med lägenheter. Även i Täby vid Roslags Näsby i norra Stockholm bygger OBOS bostäder – liksom i Vega i Haninge, i Sandhamn, Vallentuna och på flera andra ställen i Stockholm.

Strax utanför Malmö bygger OBOS kedjehus, radhus och lägenheter i barnvänliga byn Tygelsjö, där invånarna får både närhet till havet och tio minuter till såväl Malmö som Öresundsbron.

– Utanför Göteborg planerar vi lägenheter i en helt ny stadsdel, Pedagogen Park, vid den gamla lärarhögskolan i Mölndal. Och många andra projekt planeras centralt i städerna.

”Nytt sätt hitta drömbostaden”
Samtidigt lanserar OBOS ett nytt medlemskap i Sverige.

– Genom att bli medlem ställer du dig i en helt ny landstäckande bostadskö som ger förtur till att köpa nya bostäder. Du får tillgång till OBOS hela bostadserbjudande. Dessutom får du mängder av rabatter medan du köar – på allt från köks- och badrumsinredning till installering av solceller.

Det här är ett nytt sätt att hitta sitt drömboende, menar Sofia:

– Först i kön väljer först. Du behåller dessutom din plats i kön även när du nyttjat den. Efter bostadsköpet står du kvar i kön – vilket kan vara en stor fördel om du senare i livet blir intresserad av en ny bostad. Kanske vill du flytta från lägenhet till hus, eller till ett mer centralt läge, eller byta stad?

Fler får köpa bostad
Medlemskapet finns redan i Norge där nästan en halv miljon norrmän är medlemmar.

– Det motsvarar 10 procent av befolkningen. Många ser medlemskapet som en livslång investering, och det har blivit en populär dop- och konfirmationspresent.

Centralt för framgången i Norge är att OBOS kan hjälpa medlemmar över tröskeln till att köpa sin bostad. Många ställer därför sina barn i kö.

– I Norge har OBOS modellen Bostart där du som medlem kan köpa bostaden till ett lägre pris än marknadspris, mot att du i framtiden säljer den till inköpspriset till OBOS. En annan modell är att du köper halva bostaden och hyr halva av OBOS. Vi arbetar för att införa de här modellerna i Sverige inom några år, berättar Sofia Ljungdahl.

”Visar vad hållbarhet är”
OBOS grundades 1929 i Norge och ägs sedan dess av sina medlemmar. I Norge är man den största aktören på bostadsmarknaden och har till exempel byggt cirka 90000 lägenheter i Oslo.

– OBOS är unikt genom att vara medlemsägt sedan över 90 år och samtidigt affärsmässigt. OBOS har visat vad hållbarhet är genom att ha lönsamheten i fokus och vara uthållig i sin affärsidé: att uppfylla medlemmarnas bostadsdrömmar. All vinst går tillbaka till verksamheten.

Svanenmärkta bostäder från OBOS
Att medlemmarna är uppdragsgivare märks i allt från hållbara val av byggmaterial till OBOS samhällsengagemang, tycker Sofia Ljungdahl.

Eftersom vi är medlemsägda blir det naturligt att ge tillbaka till samhället. Till exempel sponsrar vi damfotbollen i Sverige med drygt 40 miljoner kronor under fem år.

2019 fick OBOS en Svanenlicens som gör det möjligt att Svanenmärka både enskilda byggnader och hela bostadsprojekt.

– Det är vi stolta över! För att klara Svanens krav ska 41 kriterier uppfyllas. Allt material kontrolleras, från träet till husets stomme till spacklet i badrummet. Men kraven handlar också om husets energiförbrukning, inomhusmiljö och dagsljusinsläpp.

Fakta OBOS
• En medlemsägd bostadsutvecklare grundad 1929. Visionen är att uppfylla medlemmarnas bostadsdrömmar och utveckla framtidens samhälle.
• OBOS har tre bolag i Sverige: OBOS Sverige, OBOS Kärnhem och OBOS Nya Hem. I Sverige har OBOS sålt över 150000 bostäder och har cirka 1000 medarbetare på 36 kontor runtom i landet.
• OBOS verkar i Sverige genom sina varumärken OBOS, OBOS Kärnhem, Myresjöhus och SmålandsVillan och bygger allt från villor till hela bostadsområden. OBOS åtagande sträcker sig också till miljön kring bostäderna.

Premiär för OBOS Medlem
• Som medlem får du förtur till nybyggda hem. OBOS erbjuder alltid sina bostäder till sina medlemmar först och i turordning; först i kön väljer först.
• I medlemskapet ingår generösa erbjudanden och förmåner som gör det enklare och billigare att förbättra sitt boende. Du får också rabatter på upplevelser som resor, nöjen, kultur och idrott.
• Att bli medlem är enkelt. Du anmäler dig på obos.se eller via OBOS-appen. Allt du betalar för delägarskap i OBOS är engångssumman 300 kronor. Därefter kostar ditt medlemskap 200 kronor/år – en avgift som OBOS bjuder på för 2020.

Bli medlem i OBOS – få förtur till att köpa attraktiva bostäder.

Fler FV-Expert

FV-Expert: Uthyrning

Hyr ut snabbare och mer hållbart utan dyra investeringar

I samarbete med NORNORM

Det senaste årets har präglats av osäkerhet vilket fått företag att ompröva såväl affärsmodeller, strategier och skjuta större investeringar på …

FV-Expert: Uthyrning

Malmö AAA-lägen förändras ständigt

I samarbete med Nordier Property Advisors

Att Malmö är Sveriges snabbast växande storstad råder det ingen tvekan om. Men det är också en stad under ständig …

FV-Expert: Hållbarhet

Så får ni en mer hållbar och trygg vattenförbrukning – och sparar pengar på vägen

I samarbete med Smartvatten

10 miljarder kronor. Så mycket kostar vattenskador samhället per år. Smartvatten erbjuder en lösning som är lika enkel som genial. Inte bara kan du agera på eventuella vattenläckor direkt, du kan även stoppa vattensvinnet som gör att du bokstavligen spolar ner pengar i avloppet.

FV-Expert: Juridik

EU:s klimattaxonomi är här!

I samarbete med AG Advokat

EU-kommissionen har nu publicerat sitt detaljförslag till klimattaxonomi, ett initiativ för att styra investeringar mot hållbara verksamheter. Tanken bakom taxonomin …

FV-Expert: Värdering

Hur höjer du värdet på din fastighet?

I samarbete med Colliers

Fastighetsägare strävar ofta efter att öka värdet på sina fastigheter för att få högre betalt den dag de väljer att sälja, eller för att få bättre lånevillkor vid en omfinansiering. Men hur gör man det på bästa sätt? Vi går igenom några tips och konkreta saker att tänka på när man vill öka värdet på sina fastigheter.

FV-Expert: Byggprojektledning

Samverkan är nyckeln vid industriprojekt

I samarbete med Forsen

Att bygga en industrifastighet – skiljer det sig så mycket från vilket kontorsprojekt som helst?
Jodå. Och om man inte gör rätt från början kan det betala sig dyrt i slutänden. För det är trots allt skillnad på människa och maskin.

FV-Expert: Skatt & Fastigheter

Tydligt besked om moms vid coworking

I samarbete med Svalner

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har meddelat två mycket efterlängtade domar om coworking – en fråga som under många år vållat stora …

FV-Expert: Hållbara affärer

Ökad cirkularitet minskar våra klimatutsläpp

I samarbete med Skanska

Med tydliga mål går det att uppnå stora saker. Under 2015 satte Skanska Sverige målet att vi ska vara klimatneutrala i hela värdekedjan 2045. Redan 2030 ska vi ha halverat våra klimatutsläpp som till en betydande del kommer från material och produkter. Vi kan minska klimatutsläppen avsevärt genom ökad cirkularitet där vi nyttjar material och produkter mer resurseffektivt vilket minskar uttag av råvara och andel avfall som deponeras.

FV-Expert: Lokaluthyrning

Skapa snabba intäkter på dina vakanser!

I samarbete med Stayaround Sverige AB

Sedan 2018 har vi på Stayaround hjälpt fastighetsägare såsom bl.a Balder, CBRE Global Investors och Castellum att hyra ut över …

FV-Expert: Stadsutveckling

Samverkan ger även mindre fastighetsägare stora möjligheter

I samarbete med Archus

Liksom allt annat går det trender i affärsstrategier när det kommer till stadsutveckling. Archus har analyserat vad som händer inom …

FV-Expert: Retail

Din e-middag är snart serverad

I samarbete med Nordier Property Advisors

Det diskuteras flitigt om e-handel och butiksdöd. Debatten har dock missat en viktig kanal inom e-handel när de talar om …

FV-Expert: Samhhällsfastigheter

Samhällsfastigheter, mer än en tillgångsplacering

I samarbete med Archus AB

Stat, kommun och landets regioner står inför ett dramatiskt investeringsbehov mot bakgrund av en växande befolkning och allt fler yngre och äldre. Den offentliga sektorn vänder sig i allt högre grad till privata fastighetsägare. Flera offensiva och starka investerare har växt fram och skapat starka positioner inför detta skifte. I en andra våg ser vi nu mer finansiellt orienterade aktörer som, särskilt i osäkra tider, lockas av segmentet utifrån dess egenskaper som passiv finansiell placering med långa kontrakt, offentligt finansierad hyresgäst och låg restvärdesrisk.

FV-Expert: Skatt

Avdragsrätten – en fråga om fakturering?

I samarbete med Svalner

Vi har under flera år följt hur Skatteverket har riktat in sig på att begränsa moder- och holdingbolags avdragsrätt för …

FV-Expert: Kontor

Är kontorsmarknaden död?

I samarbete med Colliers International

Kommer kontoret även i framtiden vara en viktig komponent för att skapa företagskulturer och attrahera duktiga medarbetare? Eller är kontorets storhetstid förbi?

Tillbaka till förstasidan