FV-Expert: Inredningsarkitektur

Restauranger tar revansch med framsynt inredning

I samarbete med Archus AB

Trots att vi är mitt i en pandemi har vi märkt att många restauranger tar in experthjälp med inredningsdesignen. Anledningen är enkel; inredningen spelar stor roll i affärsutvecklingen. Och man vill vara förberedd när ekonomin tar fart igen och hjulen åter börjar snurra.

Förr funderade man inte så mycket på inredningen i restaurangen. Möjligen var inredningen trivsam eller praktisk, men den fanns sällan med i strategin för att skapa försäljningsframgångar. Idag väljer vi restaurang med alla sinnen och vill ha helhetsupplevelser. De goda matupplevelserna förstärks i en miljö som skapar en harmonisk helhet.

Man går inte på restaurang bara för att bli mätt i magen, utan för att få en upplevelse utöver det vanliga. De med genomtänkt design där teman går igen i allt tenderar att bli mer populära. Vi ser allt fler extremmiljöer i restaurangvärlden och förmodligen är det bara början.

Allt från menyer, bestick och porslin till möbler, dekorationer, textilier och ljussättning spelar roll för att skapa känslan av en restaurangs identitet. Det handlar mycket om att skapa rumsligheter och detaljer som blir blickfång, skapar god stämning och blir till samtalsämnen. Även akustiken är viktig – ska det vara en bullrig miljö, eller en vilsamt dämpad? Det bidrar till stämningen, men också till hur länge gästerna sitter kvar vid borden. Här kan inredningen bidra till snabba eller långsamma kundflöden beroende på vad restaurangen vill ha.

En tydlig trend är att belysningen får allt större betydelse, både som stämningsskapare och för att skapa skulpturala miljöer i restaurangmiljön. När det kommer till materialval följer restaurangtrenderna övriga inredningstrender som fokuserar på hållbara, naturliga och tåliga materialval som trä och sten. Dessutom står en mix av gammalt och nytt, platsbyggd och flexibel inredning ofta på önskelistan.

Men hur gör man för att maxa succéfaktorn för restaurangen med hjälp av inredning? Vi utgår ifrån vilken kundgrupp som restaurangen vill attrahera, vilken typ av mat man kommer att servera, hur flödena ska se ut för personal och gäster, samt hur länge man vill att gästerna sitter kvar. Utifrån det bygger vi upp inredning, belysning och känsla i form av färger, former och detaljer.

Ja, krogkrisen i sviterna av Corona är ett faktum, men nu är inte tiden att dra täcket över huvudet. I år kommer den inhemska turismen att booma och då är det restaurangerna med unika koncept och en genomtänkt design som kommer att stå bäst rustade.

Fler FV-Expert

FV-Expert: Skatt

Covid-19:s effekt på fastighetsskatten i framtiden

I samarbete med Svalner

Våren 2020 har medfört stora utmaningar för de flesta branscher. Fastighetsbranschen har mött den tuffaste utmaningen sedan finanskrisen. Allra hårdast …

FV-Expert: Bostäder

Framtiden kräver flexibilitet idag

I samarbete med Skanska Sverige

Den pågående pandemin har fullkomligt skakat om och förändrat vårt samhälle och vårt sätt att leva. Bostadens funktion har utökats …

FV-Expert: Juridik

Transaktionsjuridik – utanför boxen

I samarbete med AG Advokat

Den pågående pandemin har på ett snabbt och dramatiskt sätt förändrat förutsättningarna för fastighetsbranschen. Osäkerheten som följer i pandemins spår …

FV-Expert: Juridik

Hyresgäster på fallrepet

I samarbete med Brick Advokat

Det ökade antalet konkurser och företagsrekonstruktioner i sviterna av Corona innebär ekonomiska risker för fastighetsägare. Nedan ger vi råd om …

FV-Expert: Transaktioner

Irrationell inbromsning

I samarbete med Pangea Property Partners

Vi har sett det tidigare. Efter IT-krisen sjönk transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden 30 procent och efter finanskrisen var raset …

FV-Expert: Landskapsarkitektur

Utflyktsboom i pandemins spår

I samarbete med Archus AB

I takt med att staden förtätas ställs högre krav på parker och gatumiljöer för att svara upp mot att allt fler människor ska samsas på en mindre yta. Vi vill träffas ute och umgås, både i och runt om staden. Det är några av trenderna som Archus spår kommer att påverka morgondagens landskapsarkitektur mycket.

FV-Expert: Hållbarhet

Bygg mer klimatsmart

I samarbete med Skanska

Det är inte många som vet att 20 procent av Sveriges klimatpåverkan kommer från bygg- och anläggningssektorn. Vår sektor har …

FV-Expert: Affärsjuridik

Corona och force majeure vid hyra

I samarbete med AG Advokat

För aktörer inom fastighets- och byggbranschen uppstår frågor om hur Corona (sjukdomen Covid-19) påverkar projekt och partsrelationer. Vi har att …

FV-Expert: Byggprojektledning

Bygga på industrimark – så hanterar du riskerna

I samarbete med Forsen

Vad finns dolt under marken? Oftast ingenting. Om vi inte bygger på gammal industrimark. Då kan det finnas föroreningar som …

FV-Expert: Retail

Butiksdöd skapar möjligheter

I samarbete med Nordier Property Advisors

Att det går knackigt för retail har knappast undgått någon. Butiker stänger och antalet vakanta butiker ökar. Tråkigt, men detta …

FV-Expert: Logistik

Logistiken tar plats i finrummet

I samarbete med Colliers International

När vi summerar 2019 ser vi att direktavkastningen nått rekordlåga nivåer och i de främsta logistiklägena ligger den nere på …

FV-Expert: Stadsutveckling

Morgondagens infrastruktur – avgörande för hela Sverige

I samarbete med Archus AB

Titta i backspegeln, så ser du trenderna. Med den nyvunna insikten om att vi behöver ett mer hållbart samhälle, toppat …

FV-Expert: Hotell

Jämnare hyresintäkter med fler turister

I samarbete med Annordia

På den svenska hotellmarknaden är det vanligt med omsättningsbaserade hyresavtal, vilket innebär att fastighetsägarens hyresintäkter varierar över tid. I sin …

FV-Expert: Stadsutveckling

Samverkan för utveckling av större projekt en tydlig trend

I samarbete med Archus Development

Tidigare har många kommuner drivit fastighetsaffärerna och därmed också dikterat villkoren. Idag ägs många fastigheter i ett kvarter av flera …

Tillbaka till förstasidan