FV-Expert: Inredningsarkitektur

Restauranger tar revansch med framsynt inredning

I samarbete med Archus AB

Trots att vi är mitt i en pandemi har vi märkt att många restauranger tar in experthjälp med inredningsdesignen. Anledningen är enkel; inredningen spelar stor roll i affärsutvecklingen. Och man vill vara förberedd när ekonomin tar fart igen och hjulen åter börjar snurra.

Förr funderade man inte så mycket på inredningen i restaurangen. Möjligen var inredningen trivsam eller praktisk, men den fanns sällan med i strategin för att skapa försäljningsframgångar. Idag väljer vi restaurang med alla sinnen och vill ha helhetsupplevelser. De goda matupplevelserna förstärks i en miljö som skapar en harmonisk helhet.

Man går inte på restaurang bara för att bli mätt i magen, utan för att få en upplevelse utöver det vanliga. De med genomtänkt design där teman går igen i allt tenderar att bli mer populära. Vi ser allt fler extremmiljöer i restaurangvärlden och förmodligen är det bara början.

Allt från menyer, bestick och porslin till möbler, dekorationer, textilier och ljussättning spelar roll för att skapa känslan av en restaurangs identitet. Det handlar mycket om att skapa rumsligheter och detaljer som blir blickfång, skapar god stämning och blir till samtalsämnen. Även akustiken är viktig – ska det vara en bullrig miljö, eller en vilsamt dämpad? Det bidrar till stämningen, men också till hur länge gästerna sitter kvar vid borden. Här kan inredningen bidra till snabba eller långsamma kundflöden beroende på vad restaurangen vill ha.

En tydlig trend är att belysningen får allt större betydelse, både som stämningsskapare och för att skapa skulpturala miljöer i restaurangmiljön. När det kommer till materialval följer restaurangtrenderna övriga inredningstrender som fokuserar på hållbara, naturliga och tåliga materialval som trä och sten. Dessutom står en mix av gammalt och nytt, platsbyggd och flexibel inredning ofta på önskelistan.

Men hur gör man för att maxa succéfaktorn för restaurangen med hjälp av inredning? Vi utgår ifrån vilken kundgrupp som restaurangen vill attrahera, vilken typ av mat man kommer att servera, hur flödena ska se ut för personal och gäster, samt hur länge man vill att gästerna sitter kvar. Utifrån det bygger vi upp inredning, belysning och känsla i form av färger, former och detaljer.

Ja, krogkrisen i sviterna av Corona är ett faktum, men nu är inte tiden att dra täcket över huvudet. I år kommer den inhemska turismen att booma och då är det restaurangerna med unika koncept och en genomtänkt design som kommer att stå bäst rustade.

Fler FV-Expert

FV-Expert: Transaktion

Därför vänder transaktionsmarknaden 2024

I samarbete med Novier

Efter de senaste årens stiltje ser vi nu tydliga tecken på att transaktionsmarknaden håller på att vakna till liv. Flera faktorer pekar på att aktiviteten kommer att accelerera under 2024.

FV-Expert: Juridik

Utländska direktinvesteringar i fastigheter

I samarbete med AG Advokat

Säkerhetsfrågorna är högt upp på agendan och med en ny lag om utländska direktinvesteringar på plats behöver fastighetsbranschen snabbt ta till sig hur den berör olika transaktioner.

FV-Expert: Facility Management

Låt förvaltning och teknik samverka på riktigt

I samarbete med CBRE GLOBAL WORKPLACE SOLUTIONS (GWS)

Tekniska framsteg spelar en avgörande roll i dagens snabbrörliga fastighetsbransch. Genom automatisering och digitalisering transformeras industrin med smarta lösningar för drift, säkerhet och effektiviserade arbetsflöden. Denna artikel demonstrerar CBRE verksamhet och deras applicering av dessa verktyg som kan hjälpa er fastighet att optimera framtidens tekniska fastigheter

FV-Expert: Marknadsföring

Ny tjänst – marknadsföring till en fast kostnad

I samarbete med Property Passion
Fastighetsbranschen befinner sig just nu i mer osäkra tider där sälj och marknad ofta skalas bort. För tolv år sedan ...

FV-Expert: Projektledning

Grön kompetens kvalitetssäkrar projektet

I samarbete med Forsen
Gör rätt från början! Det är en självklar sanning inom de flesta områden. Och när man jobbar med parker och ...

FV-Expert: Kontorslokaler

Läge att se över hyresavtalen

I samarbete med Niras
För många företag är lokalkostnaderna en av de största utgifterna och eftersom de i regel har en direkt koppling till ...

FV-Expert: Besiktning

Dags att styra upp besiktningsmarknaden

I samarbete med SBR Byggingenjörerna
De allra flesta småhus i Sverige besiktigas i samband med överlåtelse. Överlåtelsebesiktningen ska upplysa en köpare om fastighetens fysiska skick. ...

FV-Expert: Fastighetsinformation

Bättre energidata ger bättre fastighetsaffärer

I samarbete med Värderingsdata
Har du tillräcklig kunskap och insikt om dina fastigheters energiprestanda och dess betydelse? Den svenska fastighetssektorn är en av de ...

FV-Expert: Juridik

Vad kostar det att säga upp en lokalhyresgäst?

I samarbete med AG Advokat

Du som fastighetsägare behöver ha godtagbara skäl för att säga upp en hyresgäst. Föreligger inte sådana skäl kan det bli …

FV-Expert: Hotellfastigheter

Hotell är tillbaka, men bankerna har inte checkat in

I samarbete med Colliers

Mycket tyder på att hotellbranschen kommer att fortsätta prestera väl och erbjuda en attraktiv riskjusterad avkastning jämfört med andra segment inom fastighetssektorn.

FV-Expert: Skatt

Avskrivningsoptimering – frigör resurser

I samarbete med Svalner

Fastighetsmarknaden har den senaste tiden präglats av ett trevande marknadsläge. I stunder då det är svårare att få ihop kalkylen för nya investeringar kan det vara intressant att titta närmare på kostnadssidan i den egna verksamheten.

FV-Expert: Förvaltning

Har du klimatsäkrat din fastighet?

I samarbete med Novier
Klimatrisker har länge varit en förbisedd fråga när det gäller fastigheter. Men nu ökar medvetenheten bland fastighetsägarna – allt fler ...

FV-Expert: Innovation

Svävande cykelväg mellan Lund och Malmö

I samarbete med Skanska
Det började med en idé om svävande cykelbanor i Göteborg. Nu har vi på Skanska utvecklat förslaget. Visionen är en ...

FV-Expert: Etablering

Är du McDonald’s nya franchisetagare?

I samarbete med McDonald's

I år fyller Sveriges största restaurangkedja, McDonald’s, 50 år. 400 000 gäster serveras dagligen på någon av våra ca 200 …

Tillbaka till förstasidan