FV-Expert: Hållbara affärer

Ökad cirkularitet minskar våra klimatutsläpp

I samarbete med Skanska

Med tydliga mål går det att uppnå stora saker. Under 2015 satte Skanska Sverige målet att vi ska vara klimatneutrala i hela värdekedjan 2045. Redan 2030 ska vi ha halverat våra klimatutsläpp som till en betydande del kommer från material och produkter. Vi kan minska klimatutsläppen avsevärt genom ökad cirkularitet där vi nyttjar material och produkter mer resurseffektivt vilket minskar uttag av råvara och andel avfall som deponeras.

Sedan slutet på januari 2021 har vi i Sverige en första handlingsplan för omställningen till en cirkulär ekonomi. Den är baserad på den nationella strategin för omställning till cirkulär ekonomi. Visionen är ett samhälle där resurser används effektivt i giftfria cirkulära flöden och ersätter jungfruliga material. Det rimmar väl med Skanskas löfte om att bygga ett bättre samhälle.

Cirkularitet handlar inte bara om att bli bättre på återvinning och avfallshantering – det finns så mycket mer att göra på området:

  • Att designa produkter med hög nyttjandegrad som går att bruka under en lång tid genom underhåll, renovering och uppgradering.
  • Om komponenter trots allt tjänat ut så kan de återbrukas. Alternativt kan materialen slutligen återvinnas och användas i produktion av nya material.
  • Att skapa bostäder och arbetsplatser där det blir enkelt att leva hållbart. Det förutsätter affärsmodeller och upphandlingar som gynnar en omställning till en cirkulär ekonomi.
  • Ökad cirkularitet bygger på samverkan mellan beställare och entreprenör och det kopplar ihop dagens byggda miljö med morgondagens. Lagstiftning och regler behöver ses över så att de inte hindrar utvecklingen.

Vi vill bidra med inspiration genom att ge exempel på hur vi på Skanska tänker och arbetar.

  1. Avfallsminimering
    Grunden för att verka mot minskat avfall är att se till att det inte uppkommer alls. Vårt långsiktiga mål är noll deponi. Vi har en gedigen databas kring våra avfallsströmmar och sätter avfallsmål i våra projekt för att driva på lösningar som genererar mindre avfallsmängder. Därmed går vi längre än lagstiftningen, som skärptes i augusti.

    I vår anläggningsverksamhet är klassning och hantering av schaktmassor och bergmaterial en viktig branschfråga som kräver översyn av nuvarande regelverk. Vi vill undvika att stora mängder material klassas som avfall och i stället underlätta återanvändning av massor. Naturvårdsverket har fått regeringens uppdrag att göra översynen och Delegationen för cirkulär ekonomi har tillsatt en nationell expertgrupp där Skanska medverkar. Vi har i flera projekt kunnat visa på betydande klimatnytta och minskad miljöpåverkan lokalt genom en väl planerad och genomförd hantering av massor inom befintliga regelverk. Den administrativa bördan är dock påtaglig och vi ser stor nytta med utvecklingen av ett regelverk som underlättar och tar vara på denna potential. En viktig fråga är också klassningen av entreprenadberg som avfall. Entreprenadberg är oftast tekniskt sett likvärdigt råberg från en bergtäkt, men när nuvarande lagstiftning tillämpas klassas det i regel som avfall och hanteringen blir tungrodd och ineffektiv ur alla aspekter. Även här behöver lagar och regelverk utvecklas utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

    Rivningsarbeten är ett annat område som traditionellt genererar stora avfallsmängder. Här samverkar vi med kunder, specialister och leverantörer för att i allt större omfattning kunna återbruka byggdelar och återvinna material.

  2.  

  3. Cirkulära material och produkter
    I flera av våra projekt är återbrukade produkter och material med hög andel återvunnen råvara i fokus. Vi driver på ett ökat kvalitetssäkrat återbruk av byggprodukter som exempelvis tegel och håldäck. Ett gott exempel är den samverkan med vår kund Vectura Fastigheter, återbruksspecialisterna Kaminsky, Swedoor och School of Engineering – Jönköping University/Träcentrum kring återbruk av dörrar i samband med ombyggnationen av Bromma sjukhus. Våra snickare demonterar befintliga dörrar som skickas till leverantören som utlyst en tävling i syfte att undersöka vilka möjligheter en gammal dörr erbjuder. Målet är att skapa nya väldesignade produkter.

    Den cirkulära asfalt som vi utvecklat innehåller en stor andel återvunnen asfalt.

    Det finns många andra produkter där vi ser samma utveckling och där produkternas kvalitet och kostnad är likvärdiga de som tillverkats på jungfrulig råvara.

    Att redan vid utformningen av byggnader planera klokt så att de också går att demontera är ett annat fokusområde.

  4.  

  5. Nya erbjudanden och affärsmodeller
    Vi strävar efter att utveckla långsiktigt hållbara bostäder, kontor och samhällsfastigheter för ökad flexibilitet och på ett sätt som underlättar ett cirkulärt liv, såväl på arbetsplatsen som i hemmet. Kanske kan en skola användas under fler timmar på dygnet och inom fler användningsområden?

    Vi utvecklar nya erbjudanden som exempelvis Idrottserbjudandet i samverkan med Riksidrottsförbundet. Det innebär att vi använder massor som grund för att skapa nya, bra idrottsplatser för ungdomar.

    Vi utforskar nya affärsupplägg med andra branscher. När vi bygger forskningsanläggningen ESS använder vi restmaterial från den intilliggande sockertillverkningen som fyllnadsmaterial.

Nu vill vi gå vidare
Den centrala frågan för att kunna driva utvecklingen i rätt riktning är att se hur vi kan få de affärsmässiga drivkrafterna från beställare och leverantörer att hänga ihop. Vi uppmanar också offentliga upphandlare att ställa högre krav och involvera oss tidigt för att dra nytta av vår kunskap kring cirkularitet och klimatpåverkan.

Hur vill du och ditt företag bidra i arbetet mot en ökad cirkulär ekonomi? Hör gärna av dig – det är i samverkan vi kan uppnå stora saker.

Fler FV-Expert

FV-Expert: Skatt

Hur mycket ökar taxeringsvärdena 2025?

I samarbete med Svalner
Nästa år sätts nya taxeringsvärden för hyreshus och industrienheter. Det är hög tid att aktivt arbeta med frågan för att ...

FV-Expert: Solenergi

Gynnsamt läge för solceller efter prisras

I samarbete med EnergiEngagemang
Regeringens mål är att Sveriges elproduktion ska fördubblas de kommande decennierna. Samtidigt har priserna på solpaneler rasat. Tajmingen är därför ...

FV-Expert: Transaktion

Därför vänder transaktionsmarknaden 2024

I samarbete med Novier

Efter de senaste årens stiltje ser vi nu tydliga tecken på att transaktionsmarknaden håller på att vakna till liv. Flera faktorer pekar på att aktiviteten kommer att accelerera under 2024.

FV-Expert: Juridik

Utländska direktinvesteringar i fastigheter

I samarbete med AG Advokat

Säkerhetsfrågorna är högt upp på agendan och med en ny lag om utländska direktinvesteringar på plats behöver fastighetsbranschen snabbt ta till sig hur den berör olika transaktioner.

FV-Expert: Facility Management

Låt förvaltning och teknik samverka på riktigt

I samarbete med CBRE GLOBAL WORKPLACE SOLUTIONS (GWS)

Tekniska framsteg spelar en avgörande roll i dagens snabbrörliga fastighetsbransch. Genom automatisering och digitalisering transformeras industrin med smarta lösningar för drift, säkerhet och effektiviserade arbetsflöden. Denna artikel demonstrerar CBRE verksamhet och deras applicering av dessa verktyg som kan hjälpa er fastighet att optimera framtidens tekniska fastigheter

FV-Expert: Marknadsföring

Ny tjänst – marknadsföring till en fast kostnad

I samarbete med Property Passion
Fastighetsbranschen befinner sig just nu i mer osäkra tider där sälj och marknad ofta skalas bort. För tolv år sedan ...

FV-Expert: Projektledning

Grön kompetens kvalitetssäkrar projektet

I samarbete med Forsen
Gör rätt från början! Det är en självklar sanning inom de flesta områden. Och när man jobbar med parker och ...

FV-Expert: Kontorslokaler

Läge att se över hyresavtalen

I samarbete med Niras
För många företag är lokalkostnaderna en av de största utgifterna och eftersom de i regel har en direkt koppling till ...

FV-Expert: Besiktning

Dags att styra upp besiktningsmarknaden

I samarbete med SBR Byggingenjörerna
De allra flesta småhus i Sverige besiktigas i samband med överlåtelse. Överlåtelsebesiktningen ska upplysa en köpare om fastighetens fysiska skick. ...

FV-Expert: Fastighetsinformation

Bättre energidata ger bättre fastighetsaffärer

I samarbete med Värderingsdata
Har du tillräcklig kunskap och insikt om dina fastigheters energiprestanda och dess betydelse? Den svenska fastighetssektorn är en av de ...

FV-Expert: Juridik

Vad kostar det att säga upp en lokalhyresgäst?

I samarbete med AG Advokat

Du som fastighetsägare behöver ha godtagbara skäl för att säga upp en hyresgäst. Föreligger inte sådana skäl kan det bli …

FV-Expert: Hotellfastigheter

Hotell är tillbaka, men bankerna har inte checkat in

I samarbete med Colliers

Mycket tyder på att hotellbranschen kommer att fortsätta prestera väl och erbjuda en attraktiv riskjusterad avkastning jämfört med andra segment inom fastighetssektorn.

FV-Expert: Skatt

Avskrivningsoptimering – frigör resurser

I samarbete med Svalner

Fastighetsmarknaden har den senaste tiden präglats av ett trevande marknadsläge. I stunder då det är svårare att få ihop kalkylen för nya investeringar kan det vara intressant att titta närmare på kostnadssidan i den egna verksamheten.

FV-Expert: Förvaltning

Har du klimatsäkrat din fastighet?

I samarbete med Novier
Klimatrisker har länge varit en förbisedd fråga när det gäller fastigheter. Men nu ökar medvetenheten bland fastighetsägarna – allt fler ...
Tillbaka till förstasidan