Klimatrelaterade risker är inte längre en avlägsen fara utan en högst påtaglig verklighet – men också en affärsmöjlighet.
När klimatrelaterade risker påverkar våra fastigheters värde och möjligheten till finansiering är det tydligt att klimatanpassning inte längre är en valfri kostnad. Det är en nödvändig investering och en strategisk möjlighet som kan stärka lönsamheten och ge konkurrensfördelar i en allt mer hållbarhetsfokuserad marknad.
Siffror från Svensk Försäkrings rapport ”Omvärldstrender 2024” visar att kostnaden för naturrelaterade skador i Sverige uppgick till hela 5,9 miljarder kronor mellan 2015 och 2021. Under 2022 inträffade 18 200 försäkringsskador orsakade av naturhändelser, vilket kostade över 837 miljoner kronor i skadeersättningar. Dessa kostnader, som enbart förväntas öka, visar på behovet av ett proaktivt och strukturerat arbete med klimatanpassning. Genom att minimera riskerna skapas även långsiktiga ekonomiska fördelar som stärker fastigheters värde och attraktivitet.
Initiativ för att underlätta klimatanpassning finns redan, exempelvis genom klimatresiliensdeklarationer som föreslås av RISE med stöd av VINNOVA. Dessa deklarationer syftar till att skapa bättre beslutsunderlag i framtiden, mer transparens och stöd för fastighetsägare att agera ansvarsfullt och strategiskt.
Ett exempel är Pattern Geographic och Hifabs klimatriskmodell, som erbjuder snabb och enkel tillgång till klimatriskdata och möjlighet till integrerad sårbarhetsanalys. Att integrera sådana verktyg i organisationen är en investering som snabbt kan visa sig lönsam genom att säkerställa fastighetens värde över tid.
Det är uppenbart att investerare också ser klimatanpassning som en del av sin investeringsstrategi. En undersökning från Newsec visar att 84% av investerarna idag tar hänsyn till klimatrisker, även om bara 48% faktiskt kartlagt sina risker. Denna skillnad understryker vikten av att inte bara erkänna klimatets påverkan, utan att också göra klimatanpassning till en strategisk kärnfråga för att skydda och stärka fastighetsvärden.
Med EU, CSRD och taxonomin som tvingande hållbarhetskrav finns en ny möjlighet att positionera sig starkt. Rapporteringen handlar inte bara om att uppfylla krav, utan ger fastighetsägare ett konkurrensmässigt försprång genom att bygga en hållbar och investeringsattraktiv profil.
Att missa klimatanpassningen vore att gå miste om en hållbarhetsaffär som både stärker fastighetens värde och skapar långsiktig lönsamhet. Klimatanpassning är inte bara ett krav – det är en bra affär.