Rebecka Norberg, Colliers International

FV-Expert: Investering

Investeringstips för 2018

I samarbete med Colliers International

Det finns många parametrar som talar för ett år med stora politiska svängningar, global oro och nationell ekonomisk osäkerhet. Vissa fastighetssegment har redan fått det tuffare medan andra har en fortsatt positiv trend. Dock finns det fortfarande väldigt mycket kapital som skall placeras då alternativplaceringarna ger låg avkastning. Mitt tips till er som planerar att göra en placering i fastighetsbranschen under året är att investera i:

  • Sale- and leaseback strukturer
  • Bygga egna portföljer med fastigheter vars värde är runt 100 mkr
  • Industri- och logistikfastigheter

Ett flertal fastighetsbolag och fonder letar efter stabila, stora portföljer och sale and leaseback strukturer. Det finns ett stort inflöde av syndikeringar, nationella och nordiska investerare samt internationella fonder som vill placera sitt kapital i trygga placeringar. Långa hyresavtal, gärna 15 år eller mer med starka hyresgäster i single-fastigheter är att ses mer som en finansiell produkt än en fastighetsprodukt – man köper stabila kassaflöden.

Om man tittar på utfallet för 2017 gjordes 75% av antalet affärer i segmentet under 100 mkr och de stod för 34 mdr av omsättningen. Endast 6% av de gjorda affärerna var över 500 mkr och de stod för 92 mdr. Det är dock få professionella aktörer som söker fastigheter under 100 mkr och i det segmentet finns det många med stor utvecklingspotential. Här kan man samla ihop flera fastigheter för att sen avyttra dem som en mellan-, till stor fastighetsportfölj.

Att de ”fula industribyggnaderna” har fått en revansch är ett faktum. Städer växer och många företagsparker har blivit hem för B2B, e-handlare och distributörer. Den trenden ser jag kommer att öka allteftersom konsumenternas köpbeteenden förfinas, valmöjligheterna ökar och deras krav på stort utbud och snabba leveranser till och från hemmet blir allt viktigare.

För att lyckas i handeln krävs det därför att lära sig av den ökade konkurrensen och digitaliseringen, ställa om och hänga med. Ur ett investeringsperspektiv är det därför ett gyllene tillfälle att satsa på Industri- och logistikfastigheter. Med min bakgrund inom handeln har jag lärt mig att ”Logistic is the new retail” och vem vill inte vara en vinnare nu när marknaden ställer om, från försäljning i en kanal till omni? Om man är kreativ och långsiktig kan till exempel vissa externa handelsområden bli framtidens logistikområden, då de ofta ligger med lätt access till stora vägar och har generösa detaljplaner.

Vi på Colliers har en lång erfarenhet av både förvaltning, uthyrning och transaktion av industri- och logistikfastigheter. Då vi även har en stor global organisation med fokus på detta område har vi ett stort kontaktnät och en bra överblick över hur trenderna ser ut bland hyresgäster, operatörer och distributörer över hela Europa. För att möta den ökade efterfrågan vi ser från våra kunder satsar vi nu ännu mer på logistik, lager och industri och har bland annat anställt tre nya medarbetare inom det området. För er som vill följa utvecklingen närmare släpper vi under mars en logistikrapport som tar upp alla stora logistiklägen i Sverige. Kontakta oss gärna om ni har frågor kring transaktioner, uthyrning och förvaltning eller är nyfikna på rapporten.

Fler FV-Expert

FV-Expert: Kontor

Kontorskoncept post Corona

I samarbete med Colliers

Ch-ch-ch-ch-changes – Turn and face the strange, sjöng David Bowie för redan 50 år sedan. Sedan har mycket hänt och …

FV-Expert: Bostäder

Framtidens boende är klimatneutralt

I samarbete med Skanska

Allt fler svenskar vill bo i en hållbar bostad enligt en ny rapport från Skanska. Men för att möta efterfrågan behövs ekonomiska incitament från politiken.

FV-Expert: Juridik

Hållbara transaktioner

I samarbete med AG Advokat

Byggnader står för en betydande del av energiförbrukningen och växthusgasutsläppen i samhället. En avsevärd del av fastighetsbeståndet är äldre och …

FV-Expert: Äldrebroende

Hur vill du bo när du blir äldre?

I samarbete med Eirhem AB

Det är en fråga som vi på Eirhem ställer oss ofta. Hur skulle vi själva vilja bo när vi blir äldre? Kanske vill man helst bo kvar hemma. Men när det inte längre går. Åldrandet berör oss alla. Är vi inte redan där själva har de flesta av oss närstående som är det.

FV-Expert: Uthyrning

Ny lösning för kontoret – rätt koncept i rätt tid

I samarbete med NORNORM

Den omvälvande förändringen av hur vi arbetar, påskyndad av pandemin, kan innebära nya affärsmöjligheter för fastighetsägare. En av dem är att differentiera och kundanpassa erbjudandet med nyckelfärdiga, möblerade kontor. Ett enkelt sätt att göra det är genom att prenumerera på kontorsmöbler. Det ger på ett hållbart sätt full flexibilitet att anpassa kontoret efter företags växlande behov.

FV-Expert: Värdering

Har avkastningskraven nått botten?

I samarbete med Croisette Real Estate Partner

Sedan 2014 har vi haft en styrränta på 0% eller lägre vilket haft en enorm påverkan på investeringsbeteendet i Sverige …

FV-Expert: Hotell

Hotellfastigheter – tid för strategiska beslut?

I samarbete med Annordia AB

Återhämtningen på hotellmarknaden har börjat. Den dramatiska minskningen av resandet som följde i pandemins spår innebar ett historiskt tapp i …

FV-Expert: Search, rekrytering & interim

Det blir aldrig som man trott

I samarbete med Boardtalk

Det är mycket som inte blivit som man befarade de där veckorna i mars och april förra året när Corona …

FV-Expert: Hållbarhet

Så får ni en mer hållbar och trygg vattenförbrukning – och sparar pengar på vägen

I samarbete med Smartvatten

10 miljarder kronor. Så mycket kostar vattenskador samhället per år. Smartvatten erbjuder en lösning som är lika enkel som genial. Inte bara kan du agera på eventuella vattenläckor direkt, du kan även stoppa vattensvinnet som gör att du bokstavligen spolar ner pengar i avloppet.

FV-Expert: Investeringar i Finland

Finska bostäder är en attraktiv investering

I samarbete med Trevian Asset Management

Sverige och Finland är varandras viktigaste bilaterala partners. Ur ett investeringsperspektiv är förhållandet särskilt betydande: Sverige är Finlands överlägset största …

FV-Expert: Uthyrning

Hyr ut snabbare och mer hållbart utan dyra investeringar

I samarbete med NORNORM

Det senaste årets har präglats av osäkerhet vilket fått företag att ompröva såväl affärsmodeller, strategier och skjuta större investeringar på …

FV-Expert: Uthyrning

Malmö AAA-lägen förändras ständigt

I samarbete med Nordier Property Advisors

Att Malmö är Sveriges snabbast växande storstad råder det ingen tvekan om. Men det är också en stad under ständig …

FV-Expert: Juridik

EU:s klimattaxonomi är här!

I samarbete med AG Advokat

EU-kommissionen har nu publicerat sitt detaljförslag till klimattaxonomi, ett initiativ för att styra investeringar mot hållbara verksamheter. Tanken bakom taxonomin …

FV-Expert: Värdering

Hur höjer du värdet på din fastighet?

I samarbete med Colliers

Fastighetsägare strävar ofta efter att öka värdet på sina fastigheter för att få högre betalt den dag de väljer att sälja, eller för att få bättre lånevillkor vid en omfinansiering. Men hur gör man det på bästa sätt? Vi går igenom några tips och konkreta saker att tänka på när man vill öka värdet på sina fastigheter.

Tillbaka till förstasidan