Det politiska läget i landet är i skrivande stund fortsatt osäkert och sannolikheten för ett extraval ökar. Ovissheten gör det omöjligt att förutsäga hur bostadspolitiken kommer att utvecklas innan en ny regering är på plats.
Runt om i landet pågår, trots detta vacuum, ett intensivt arbete med att förbereda för ett nytt verksamhetsår. Med utgångspunkt från observationer i vårt dagliga arbete ser vi tecken på en bostadsmarknad i förändring, nya produktionsmetoder och att arkitektens roll breddas.
Här är mina fem framtidsspaningar för 2019:
- Sociala bostäder som innehåller både coliving och coworking fortsätter att utvecklas och gå från idé till genomförande under 2019. Dessa hybridlösningar där gamla tiders kollektivboende möter snapchat-generationens behov av smarta tjänster kommer att erbjuda en helt ny typ av boende för de som tidigare stått utanför bostadsmarknaden. På uppdrag av Youthl ritar ÅWL just nu ett co-living projekt i Norrköping där hyran för en micro-lägenhet landar på 3.495kr/mån. De redan möblerade bostäderna som riktas till personer i åldern 20-29 år ger tillgång till gym och lounge samt möjlighet till olika tilläggstjänster som städning, frukost och måltider till självkostnadspris.
- Nya regelverk. Nu när marknaden för den dyra nyproduktionen är mättad måste mer göras för att flera grupper ska få råd med en bostad. Ytterligare omprövning av regler och praxis för buller och risk skulle kunna ge fler möjligheter och göra det billigare att bygga. Idag används schablonvärden från fordon på 80-talet när buller beräknas men sedan dess har fordon blivit tystare.Teoretiskt sett skulle fler lägenheter per nytt byggprojekt kunna byggas om bullerkraven sänktes. Men det kommer att krävas fler åtgärder för att uppnå en mer tillgänglig bostadsmarknad. Någon typ av subvention kan nog väntas när en ny regering väl är på plats. De flesta är överens om att det behövs, men hur det ska göras råder det delade meningar om. Ett exempel vore att kräva att ett antal lägenheter i varje nybyggt hus måste vara lågt prissatta hyresrätter vid markanvisningar.
- Träbyggande. Framtidsutsikterna för byggande överlag är på väg att övergå i en allt större medvetenhet om att bygga hållbart, energisnålt och hälsosamt med kretsloppet i åtanke. Fler och fler aktörer anammar därför träbyggande för flerbostadshus. Framförallt är det prefabricerade moduler i trä och CLT byggande som tar marknadsandelar. Korslimmat trä som förkortningen står för, är både lättare att hantera än betong, minimerar spill och tillverkas i en energisnål process av förnyelsebara råvaror, som binder koldioxid omvandlar den till kol och syre som en naturlig del av kretsloppet.
- Social hållbarhet har varit ett ledord i branschen de senaste två-tre åren. Kommuner och företag arbetar idag aktivt med insatser som syftar till att minska utanförskap och tar hänsyn till alla människors behov och rörelsemönster. Under 2019 ser vi att teori omvandlas i handling och resulterar i fler konkreta projekt. Som arkitekter tar vi ett allt större ansvar för att driva dessa frågor i projekt, till exempel genom att ta fram beslutsunderlag i form av barnkonsekvensanalyser, socialt värdeskapande analyser – men också genom att gestalta stadens mellanrum, platser där möten och trygghet skapas.
- Branschsamverkan för klimatet. 2019 är det år då i Sverige inser att tidigare åtgärder för klimatet inte räcker och att vi måste göra vad vi kan, oavsett om det känns rättvist eller ej. De resultatmässiga och ekonomiska fördelarna kommer att driva utvecklingen mot ett cirkulärt samhälle framåt. För att nå resultat kommer det att behövas helt nya samverkansmodeller. Därför kommer ÅWL under 2019 att fortsätta våra runda-bordssamtal på temat värdeskapande processer och delningsekonomi. Hör gärna av er om ni är intresserade av att delta.
På uppdrag av regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige har Skanska initierat, och Sveriges byggindustrier driver nu vidare, arbetet med att ta fram en färdplan för en klimatneutral och konkurrenskraftig byggsektor 2045. Färdplanen överlämnades till regeringen i Rosenbad den 25 april tillsammans med andra branschers färdplaner. Vi uppmanar nu fler arkitekter och konsulter att ansluta sig till det gemensamma arbetet. Tillsammans ska vi se till att färdplanens mål kommer att kunna uppnås redan innan 2045!
Avslutningsvis vill vi på ÅWL tacka för i år och önska ett riktigt Gott Nytt År! Vi ser vi fram emot ett fortsatt gott samarbete med alla branschkollegor under 2019. En sak är säker, händelselöst kommer det inte att bli!