FV-Expert: Finansiering

Långsiktigt samarbete ger effekt och kontroll

I samarbete med Aros Kapital

Sjöson har haft en imponerande tillväxtresa och Aros har haft möjlighet att vara med under den här resan. Vi tog en pratstund med Sjösons grundare Lars Sjöberg om resultatet av samarbetet.

Vi har samarbetat under flera år och gjort ett flertal fastighetsprojekt ihop. Vem kan vara bättre att berätta om hur det fungerat än Lars Sjöberg, grundare och affärsområdeschef på Sjöson.

Hej Lars, berätta lite om ditt företag.

– Jag och min kollega Hans-Anders har drivit företag tillsammans sen 2008. Under åren har vi märkt att vi har en bra blick för att se möjligheter i företagsutveckling där andra inte ser dem. Därför har vår affär utvecklats till att förvärva bolag och implementera en aktiv ledning och nära ägarskap som skapar lönsamma framgångsrika företag.

Hur blev Aros aktuella för er?
– 2017 köpte vi ett fastighetsutvecklingsprojekt med en färdig detaljplan i centrala Lund om 172 bostäder samt en kommersiell yta som vi har utvecklat till ett hotell. I den här satsningen tryckte vi in mycket eget kapital men vi behövde också extern finansiering. Vi hade hört mycket gott om Aros och om att ni kan ta ut svängarna bättre än traditionella banker, visserligen med en högre ränta. När vi presenterade vår affär, så trodde ni på oss och vårt finansieringsupplägg. Aros lånade oss 17,5 miljoner av projektets totala 150 miljoner. Detta innebar grunden och starten av företaget Sjöson som idag omsätter 1 miljard och verkar inom fastighetsbyggnation, industri, teknik och mat & dryck.

Hur var samarbetet med Aros?
– Aros är en flexibel och bra partner som är perfekta att ha med tidigt i projekt. Ni undersöker och skapar er en uppfattning om personerna bakom och deras record. Aros har möjlighet att finansiera med alternativa säkerheter och dessutom med en effektiv och snabb kreditprocess fram till beslut. Smidigheten och snabbheten blandat med professionalismen hos Aros gör att det är ett kraftfullt alternativ till traditionell bankfinansiering. Vi fick en personlig service och en lånemodell med företagslån och fastighetsfinansiering anpassad efter våra behov. De 17,5 miljonerna betalade vi tillbaka enligt överenskommet upplägg. Baserat på vårt goda samarbete gjorde vi ytterligare finansiering på 30 MSEK som effektiviserade vår kapitalbas genom att lösa in del av preferensaktier.

Vad har samarbetet inneburit för er?
– Det har inneburit att vi inte behövt sprida vårt röststarka ägande och därmed kunnat få bättre kontroll över våra projekt. Vi är helt enkelt väldigt nöjda med samarbetet.

Fler FV-Expert

FV-Expert: Hållbarhet

Så skapas morgondagens innovationer

I samarbete med Skanska

Innovationer för klimatet är ett brinnande aktuellt och viktigt ämne. Hur kan vi som samhällsaktörer öka innovationstakten för att lösa energibristen och samtidigt nå klimatmålen?

FV-Expert: Förvaltning

Extern förvaltning skapar långsiktiga värden

I samarbete med Novier

Nya regelverk, hållbarhetskrav, digitalisering, alltmer komplexa system och högt ställda krav från hyresgäster kräver i allt högre grad specialistkompetenser i förvaltningen. I en tid när rätt kompetens är en bristvara kan extern förvaltning vara den bästa lösningen.

FV-Expert: Samhällsfastigheter

Hög tid att höja lägstanivån rejält

I samarbete med Sehlhall

Efterfrågan på samhällsfastigheter överstiger utbudet, och konkurrensen om objekt har aldrig varit högre. Mycket talar således för att branschens konsolidering kommer att fortsätta, samt att avkastningskraven för omsorgsfastigheter fortsätter att vara låga.

FV-Expert: Juridik

Stämpelskatt vid förvärv genom fastighetsbildning?

I samarbete med AG Advokat

Lantmäteriet lämnade den 31 mars 2022 ett lagstiftningsförslag avseende generell stämpelskatteplikt vid förvärv av fast egendom genom fastighetsbildning.

FV-Expert: Kontor

Rise and shine – Göteborg 2.0

I samarbete med Colliers

Göteborg är en stad i snabb förändring. En klassisk industristad som accelererar in i framtiden.

FV-Expert: Juridik

Risker med försenat slutbesked på tillträdesdagen

I samarbete med Brick Advokat

I ett hyresavtal är tillträdesdagen ett viktigt avtalsvillkor. Genom det villkoret uppkommer en skyldighet för hyresvärden att leverera lokalen till hyresgästen på tillträdesdagen. Misslyckas hyresvärden i sitt åliggande hotar juridiska konsekvenser.

FV-Expert: Kontor

Intresset för ”gröna” kontor har ökat markant

I samarbete med Novier

Restriktionerna är numera historia och därmed har samhället tagit flertalet kliv för att återgå till det nya normala. Det innebär att en rad företag just nu ser över sina kontorsbehov.

FV-Expert: Hållbarhet

Vi måste minska våra fastigheters energiförbrukning – från och med igår

I samarbete med Nuuka Solutions

IPCC-rapporten som släpptes den 28 februari försvann bakom nyheten om den ryska invasionen av Ukraina. Den omfattande rapporten om klimatförändringar …

FV-Expert: Kontor

Den nya tidens mötesplats

I samarbete med Skanska Sverige

För bara några år sedan var kvadratmeter och antal skrivbord det man fokuserade på. I dag är det de mjuka värdena och innehållet mellan väggar och tak som blivit de prioriterade frågorna, enligt Mats Dynevik, marknadschef på Skanska Fastigheter Göteborg.

FV-Expert: Transaktioner

”Klienten ska få en trygghet i framtida kassaflöden”

I samarbete med Svalner

Fastighetstransaktioner på den svenska marknaden genomsyras av komplexa processer med många olika arbetsströmmar som inte sällan är präglad av korta deadlines. Inom Transaction Services på Svalner stöttar man sina fastighetsklienter att analysera den finansiella informationen och säkerställa att samtliga finansiella parametrar beaktas i transaktionen.

FV-Expert: Kontor

The office is dead, long live the office!

I samarbete med Colliers

Efter snart två år av hemarbete och digitala arbetssätt har mycket i våra arbetsmönster förändrats. Tydligt är att behovet av kontor kvarstår och efterfrågan på kontorslokaler är stark. Men det är inte gårdagens kontor som efterfrågas, utan någonting annat, något bättre.

FV-Expert: Fastighetsfinansiering

”Vi hjälper fastighetsbolag som vill expandera”

I samarbete med Aros Kapital

I min roll som kundansvarig på Aros Kapital arbetar jag framför allt med fastighetsfinansiering, både byggprojekt och andra fastighetsfinansieringar. Det …

FV-Expert: Närlogistik

Hållbar lösning på dina hyresgästers logistikbehov

I samarbete med iBoxen

Att ha en hållbar och säker logistiklösning i anslutning till sin fastighet blir allt viktigare. Med en leveransbox från iBoxen får hyresgästerna tillgång till marknadens enda lösning som är öppen för alla transportörer.

FV-Expert: Skatt & Fastigheter

Missa inte den extra skattereduktionen på inventarier

I samarbete med Svalner

Riksdagen antog den 13 oktober en ny lag om skattereduktion för investeringar i inventarier under år 2021, i syfte att …

Tillbaka till förstasidan