FV-Expert: Hållbarhet

Elektrifiering ger mer hållbart byggande

I samarbete med Skanska

Bristen på fossilfria drivmedel har snabbat på omställningen mot eldrivna entreprenadmaskiner. Just nu kartlägger Skanska marknaden, med målet att ligga steget före när tekniken mognat och utsläppsfritt blivit norm.

Tänk dig en 100 tons fullastad dumper med däck stora som en fullvuxen människa. En mullrande jättemaskin i ett moln av dieselångor? Inte nödvändigtvis. Allt fler stora entreprenadmaskiner får nu en motsvarighet på el, antingen via batterier eller en kabel i väggen.

– Vi ser ett tekniksprång på marknaden som är drivet av en ökad efterfrågan. Allt fler kunder vill bygga utsläppsfritt, vilket ställer nya krav på oss som entreprenörer, men också på våra leverantörer, säger Henrik Nilsson som till vardags jobbar inom Väg och anläggning på Skanska.

Kartlägger omogen marknad
För att möta kundernas behov har Skanska initierat projektet ”Nätverket för utsläppsfria entreprenadmaskiner” som finansieras av Sustainovation. Henrik Nilsson, och kollegan Louise Alström från Skanska Industrial Solutions, har ett år på sig att kartlägga marknaden. Vilka erfarenheter har Skanska redan på området? Vilken typ av elmaskiner finns att tillgå? Hur många kunder planerar utsläppsfria upphandlingar? Vilka leverantörer jobbar med innovation inom eldrivet?

– Den här marknaden är fortfarande i sin linda. Det finns knappt femton stora leverantörer i Europa, och ingen har mer än en större modell i serieproduktion. Vissa jobbar fortfarande med prototyper, medan andra har valt att konvertera befintliga maskiner, säger Henrik och tillägger:

– Själva uppskalningen har vi alltså inte sett än, men den kommer.

Maskinerna står för 12 procent
Det finns flera skäl till att utvecklingen plötsligt tagit fart. Det osäkra världsläget med inflation och ökade priser är ett, men också den stora bristen på det fossilfria drivmedlet HVO 100 och det faktum att det bara är sju år kvar till 2030.

– Vi har som många andra samhällsaktörer ett delmål om att halvera våra utsläpp till 2030. Vi når inte upp till det just nu. Vi behöver öka omställningstakten, och eftersom vi vet att maskinerna står för runt 12 procent av koldioxidutsläppen i våra projekt är det ganska självklart vilken väg vi behöver ta, säger Louise.

Test av eldriven borrigg
Man får en känsla av nybyggaranda när Henrik och Louise berättar om allt som pågår runt om i verksamheten. Det testas elektriska asfaltvältar, stenkrossar och grävmaskiner. I Hammarängen i Skellefteå körs en av Sveriges första kommersiella el-grusbilar från Scania, och i Vällsta utanför Stockholm har Skanska fältprovat den första eldrivna borriggen för ovanjordsdrift, i samarbete med Epiroc.

Hjärtat i satsningen ligger dock i det gamla Slakthusområdet i Stockholm, som för närvarande är Sveriges största fossilfria entreprenad i stadsmiljö. Där samarbetar Skanska med Stockholms stad och Volvo Construction Equipment.

– I projektet siktar man på en total koldioxidbesparing på över 2.000 ton. Det motsvarar utsläpp från 35 lastbilar som kör åtta timmar om dagen under ett helt år, berättar Henrik.

Varför behövs den här satsningen på eldrivet?
– Som stor entreprenör har vi ett visst ansvar. Vi behöver utforska alla möjligheter att minska våra koldioxidutsläpp, och även hjälpa våra kunder att förstå vad som är möjligt. Skanska har kommit långt när det gäller hållbara material och metoder. Maskinerna är nästa steg, säger Louise.

Vilka är de största utmaningarna framåt?
– I det här tidiga stadiet av omställningen är prisbilden för maskinerna en stor utmaning. Tekniken är också omogen. Det är precis som när de första elbilarna kom. En ombyggd dieselmaskin har inte samma flexibilitet och räckvidd som originalet. De här nackdelarna kommer att elimineras med tiden, men innan dess behöver vi som företag kanske ta vissa risker för att komma vidare, säger Henrik.

Vad är målet med projektet?
– Främst att skapa ett beslutsunderlag för hur Skanska ska gå vidare. Vilka affärsmodeller ska vi ha? Vilka investeringar behöver vi göra? Men det handlar också om att skapa kontakter och bygga upp en intern kunskapsbank. När tekniken mognar och allt fler kunder efterfrågar utsläppsfria entreprenader, då kommer vi att ligga vi steget före.

Annons

Fler FV-Expert

FV-Expert: Juridik

Att vara passiv i ett avtal kan bli dyrt – så bör du agera

I samarbete med AG Advokat

Kan en hyresvärd som missat att höja hyran enligt en indexklausul förlora rätten att i efterhand kräva in hyran? Kan …

FV-Expert: Skatt

Skadlig skatteeffekt på fossilfri elproduktion

I samarbete med Svalner
Näringslivet och politikerna är alla överens – mer el behövs för att klara klimatomställning och elektrifieringen. Att då, som Skatteverket ...

FV-Expert: Fastighetsutveckling

Nå framgång genom att sätta rätt mål

I samarbete med RED Management
Fastighetsutveckling innebär att navigera i en värld av risker och möjligheter. Många projekt fastnar i en försiktighetsstrategi, där besluten styrs ...

FV-Expert: Skatt

AFT 2025 – en utmaning och möjlighet!

I samarbete med Apex Allians
Nu gäller det att agera. Se till att inte få en felaktig och för hög kostnad.

FV-Expert: Värdering

Räkna med rekord på bostäder inom kort

I samarbete med Novier
Ännu har vi inte sett några transaktioner på nyproducerade bostadsfastigheter med de nya presumtionshyrorna efter Svea hovrätts dom 2022. Det ...

FV-Expert: Förvaltning

Lågkonjunkturen utmanar affärsmodeller

I samarbete med Novier
När fastighetsägarna pressas av dyrare finansiering och vikande intäkter så växer intresset för en mer kostnadseffektiv förvaltning. Allt fler fastighetsägare ...

FV-Expert: Värdering

AI:s potential att revolutionera fastighetsvärdering

I samarbete med Värderingsdata

AI:s påverkan på fastighetsbranschen är betydande och spännande. Automatiserade modeller gör värderingsprocessen snabbare och enklare, vilket frigör tid för värderare att fokusera på mer komplexa uppgifter.

FV-Expert: Juridik

Nya arbetsmiljöregler påverkar många

I samarbete med AG Advokat
Som ni vet förekommer det tyvärr inom byggbranschen fortfarande många arbetsolyckor, och ibland med dödlig utgång. Branden på Liseberg i ...

FV-Expert: Hållbarhet

Att säkerställa hållbar Fastighetsutveckling och Taxonomilinjering

I samarbete med RED Management
Att gå över från traditionella, miljömässigt opassande, så kallade bruna fastigheter, till hållbara och gröna alternativ är inte bara en ...

FV-Expert: Uthyrning

Många fastighetsägare missar hållbarhetsaffären

I samarbete med Novier

Hållbarhet omfattar idag alla delar av hyresmarknaden för retail och kontor. Men många fastighetsägare hänger inte med i svängarna och drar på sig onödiga kostnader när marknaden snabbt förändras. Genom bättre planering och flexibilitet skapas fler möjligheter att utveckla nya lönsamma affärer.

FV-Expert: Fastighetsdata

En katalysator för ESG, EU-taxonomin och riskhantering

I samarbete med Fastighetsloggen
I en värld där hållbarhetskrav och miljöansvar formar vårt framtidsscenario, framstår öppen data som en ovärderlig tillgång för fastighetsbranschen. Den ...

FV-Expert: Hållbarhet

Starta rätt och gör smarta val

I samarbete med Forsen
Bygg- och anläggningssektorn står för en femtedel av Sveriges klimatpåverkan, vilket gör det nödvändigt att genomföra förändringar för att anpassa ...

FV-Expert: Skatt

Hur mycket ökar taxeringsvärdena 2025?

I samarbete med Svalner
Nästa år sätts nya taxeringsvärden för hyreshus och industrienheter. Det är hög tid att aktivt arbeta med frågan för att ...

FV-Expert: Solenergi

Gynnsamt läge för solceller efter prisras

I samarbete med EnergiEngagemang
Regeringens mål är att Sveriges elproduktion ska fördubblas de kommande decennierna. Samtidigt har priserna på solpaneler rasat. Tajmingen är därför ...
Tillbaka till förstasidan