FV-Expert: Kontor

Den nya tidens mötesplats

I samarbete med Skanska Sverige

För bara några år sedan var kvadratmeter och antal skrivbord det man fokuserade på. I dag är det de mjuka värdena och innehållet mellan väggar och tak som blivit de prioriterade frågorna, enligt Mats Dynevik, marknadschef på Skanska Fastigheter Göteborg.

– Kontoret kommer vara viktig även i framtiden det är jag övertygad om. Även om vi ser att förvånansvärt mycket fungerar digitalt och på distans, så är vi sociala varelser. Vi skapar bäst när vi är tillsammans och kan hitta de mest innovativa och kreativa lösningarna, säger Mats. Det är när människor möts på riktigt som magi uppstår.

Framtidens arbetsplats kommer troligtvis att se annorlunda ut där fokus kommer ligga på att hitta en sund balans. Mats Dynevik tror att vi kommer få se en kombination av hemmaarbete och kontorsarbete i större utsträckning än innan pandemin. Han menar att kontorets huvudsakliga uppgift kommer att vara att skapa möten mellan människor, men också en plats att trivas på och längta till.

– De företag som lyckas skapa det mest trivsamma kontoret är de som kommer kunna rekrytera rätt kompetens och skapa starkast företagskultur. Det som kan vara lätt att glömma är att det kan vara svårt att integrera nyanställda utan att ha ett fysiskt kontor eller plats att välkomna dem till. Företagets kultur och värderingar är också svårt att kommunicera om alla sitter utspridda.

Citygate som blir Nordens högsta kontorsbyggnad är ett hus som imponerar på många, men det som framför allt driver intresse och engagemang är husets fokus på välmående och hållbarhet.

– Våra satsningar på WELL och LEED har fokus på att skapa hälsosamma arbetsplatser, att man ska hålla sig i rörelse, att man ska tänka på vad man äter, att det finns träningsmöjligheter och plats för återhämtning, säger Mats.

Att “anpassa kostymen” efter hur företaget ser ut och att använda kontorets ytor smartare är något som han menar har blivit viktigare.

– Många efterfrågar en kombination av tysta platser, stora och små mötesrum, rum för återhämtning, säger Mats Dynevik. Ena dagen behöver vi ytor som är till för att fokusera, andra dagen vill vi ha liv och rörelse som gynnar kreativiteten ihop med kollegor. De här olika situationerna ska ett bra kontor kunna stödja!

Mats tror att Citygate kommer vara mer än bara ett kontorshus, där all kringservice kommer att underlätta livspusslet för hyresgästerna. Nordens högsta kontorshus kommer att erbjuda en hög servicenivå. Till exempel paketutlämning, leverans av matkassar, cykelhotell, dusch- och omklädningsrum, men också mycket flexibilitet utefter hyresgästerna önskemål om serviceutbud. Målet är att förenkla för såväl individen som företaget.

– Hos oss kommer man ju också kunna njuta av de gemensamma ytorna där man kan nätverka med människor från andra företag och på våning 2 och 3 kommer Citygate co-working att finnas. Perfekt för att smida stora planer och skapa nya spännande samarbeten, säger Mats Dynevik. Vi önskar att företag och människor i huset ska kunna dra nytta av varandra och lyfta på olika sätt.

Fler FV-Expert

FV-Expert: Värdering

AI:s potential att revolutionera fastighetsvärdering

I samarbete med Värderingsdata

AI:s påverkan på fastighetsbranschen är betydande och spännande. Automatiserade modeller gör värderingsprocessen snabbare och enklare, vilket frigör tid för värderare att fokusera på mer komplexa uppgifter.

FV-Expert: Juridik

Nya arbetsmiljöregler påverkar många

I samarbete med AG Advokat
Som ni vet förekommer det tyvärr inom byggbranschen fortfarande många arbetsolyckor, och ibland med dödlig utgång. Branden på Liseberg i ...

FV-Expert: Hållbarhet

Att säkerställa hållbar Fastighetsutveckling och Taxonomilinjering

I samarbete med RED Management
Att gå över från traditionella, miljömässigt opassande, så kallade bruna fastigheter, till hållbara och gröna alternativ är inte bara en ...

FV-Expert: Uthyrning

Många fastighetsägare missar hållbarhetsaffären

I samarbete med Novier

Hållbarhet omfattar idag alla delar av hyresmarknaden för retail och kontor. Men många fastighetsägare hänger inte med i svängarna och drar på sig onödiga kostnader när marknaden snabbt förändras. Genom bättre planering och flexibilitet skapas fler möjligheter att utveckla nya lönsamma affärer.

FV-Expert: Fastighetsdata

En katalysator för ESG, EU-taxonomin och riskhantering

I samarbete med Fastighetsloggen
I en värld där hållbarhetskrav och miljöansvar formar vårt framtidsscenario, framstår öppen data som en ovärderlig tillgång för fastighetsbranschen. Den ...

FV-Expert: Hållbarhet

Starta rätt och gör smarta val

I samarbete med Forsen
Bygg- och anläggningssektorn står för en femtedel av Sveriges klimatpåverkan, vilket gör det nödvändigt att genomföra förändringar för att anpassa ...

FV-Expert: Skatt

Hur mycket ökar taxeringsvärdena 2025?

I samarbete med Svalner
Nästa år sätts nya taxeringsvärden för hyreshus och industrienheter. Det är hög tid att aktivt arbeta med frågan för att ...

FV-Expert: Solenergi

Gynnsamt läge för solceller efter prisras

I samarbete med EnergiEngagemang
Regeringens mål är att Sveriges elproduktion ska fördubblas de kommande decennierna. Samtidigt har priserna på solpaneler rasat. Tajmingen är därför ...

FV-Expert: Transaktion

Därför vänder transaktionsmarknaden 2024

I samarbete med Novier

Efter de senaste årens stiltje ser vi nu tydliga tecken på att transaktionsmarknaden håller på att vakna till liv. Flera faktorer pekar på att aktiviteten kommer att accelerera under 2024.

FV-Expert: Juridik

Utländska direktinvesteringar i fastigheter

I samarbete med AG Advokat

Säkerhetsfrågorna är högt upp på agendan och med en ny lag om utländska direktinvesteringar på plats behöver fastighetsbranschen snabbt ta till sig hur den berör olika transaktioner.

FV-Expert: Facility Management

Låt förvaltning och teknik samverka på riktigt

I samarbete med CBRE GLOBAL WORKPLACE SOLUTIONS (GWS)

Tekniska framsteg spelar en avgörande roll i dagens snabbrörliga fastighetsbransch. Genom automatisering och digitalisering transformeras industrin med smarta lösningar för drift, säkerhet och effektiviserade arbetsflöden. Denna artikel demonstrerar CBRE verksamhet och deras applicering av dessa verktyg som kan hjälpa er fastighet att optimera framtidens tekniska fastigheter

FV-Expert: Marknadsföring

Ny tjänst – marknadsföring till en fast kostnad

I samarbete med Property Passion
Fastighetsbranschen befinner sig just nu i mer osäkra tider där sälj och marknad ofta skalas bort. För tolv år sedan ...

FV-Expert: Projektledning

Grön kompetens kvalitetssäkrar projektet

I samarbete med Forsen
Gör rätt från början! Det är en självklar sanning inom de flesta områden. Och när man jobbar med parker och ...

FV-Expert: Kontorslokaler

Läge att se över hyresavtalen

I samarbete med Niras
För många företag är lokalkostnaderna en av de största utgifterna och eftersom de i regel har en direkt koppling till ...
Tillbaka till förstasidan