FV-Expert: Hållbarhet
Att säkerställa hållbar Fastighetsutveckling och Taxonomilinjering
Att gå över från traditionella, miljömässigt opassande, så kallade bruna fastigheter, till hållbara och gröna alternativ är inte bara en moralisk skyldighet för att motverka klimathotet utan också en ekonomisk nödvändighet för att långsiktigt säkra upp värden i fastighetsbeståndet. Men vad krävs egentligen för denna övergång, och vilka värden skapas på vägen?
RED Management har under flera år byggt upp kunskap om regelverket inom EUs Taxonomi och vilka åtgärder man kan göra för att nå taxonomilinjering genom att utföra ESG-screening, due diligence (DD) och i många fall projektledning vid implementering.
Fastigheter kan bli obsoleta om de inte uppfyller relevanta hållbarhetskrav. Trots det finns det gott om kapital redo att investera i bruna fastigheter om det finns en trygghet i att de kan transformeras till att bli gröna.
Det har en tid pågått ett betydande arbete i branschen med att definiera vilka nedbrutna hållbarhetsmål som respektive företag ska sträva mot och hur de kopplas till taxonomilinjering och rapportering. Hur man ska nå dem i respektive fastighet och påverkan på framtida investeringar råder det en större osäkerhet kring. Särskilt när scope 3 för byggnation ska inkluderas. I dagsläget är regelverken svåröverskådliga och då fyller miljöcertifieringar en funktion, men på sikt kanske de ersätts av rapporteringsstandarder?
Vid förvärv av fastigheter analyseras ofta vilka åtgärder som måste investeras i för att uppnå önskad hållbarhetsprofil och taxonomilinjering. Högre investeringskostnader och lägre driftskostnader påverkar förstås investeringskalkylen, men vi ser ingen tydlig trend att hållbarhetsfrågorna påverkar värderingarna med lägre avkastningskrav. På sikt bör rimligen de minskade riskerna motivera det och därmed ge en högre värdering. Är riskerna för stora väljer man idag ofta att kliva av affären i stället för att prisförhandla. En risk som inte värderas fullt än är kommande krav på klimatanpassningar, tex för översvämningar eller andra naturkatastrofer. Utsatta fastigheter kan bli svåra att försäkra och de kommer bli svåra att hyra ut om riskerna blir betydande.
Det har sedan länge varit en framgångsfaktor att hållbarhetsprofilera fastigheter med certifieringar, god energiklass och gröna hyresavtal. Nu kommer även efterfrågan från kommersiella hyresgäster att inkludera grön CapEx från lokalhyra i sin hållbarhetsrapportering. För större hyresgäster som redovisar enligt internationella standarder blir det då viktigt att hyra lokal i en taxonomilinjerad fastighet. Det kan även innebära att hyresgäster ratar nybyggda fastigheter på grund av den höga koldioxidbelastningen från byggprocessen. Klimatsmart utveckling och nyttjande av det befintliga fastighetsbeståndet blir då en nyckelfaktor.
En hög hållbarhetsprofil ger även fördelar för bankfinansiering. Kraven för att erhålla grön finansiering varierar dock inom banksektorn och de gröna rabatterna är i dagsläget små. Det handlar mer om vilka kunder och fastigheter som banken ger lån till.
Framtiden kräver en stor förståelse för hållbarhetskrav och kopplingen till ekonomiska aktiviteter. 2025 är ett viktigt år för redovisning av dessa aktiviteter enligt taxonomin. Alla närmar sig frågan på olika sätt, men det är viktigt att fastställa tydliga hållbarhetsmål och vilka aspekter som ska prioriteras. RED Management arbetar som konsulter inom fastighetsutveckling och hjälper fastighetsägare att identifiera och säkerställa de åtgärder och kostnader som krävs för att uppnå hållbarhetsmål och taxonomilinjering. Projektledningsteamet kan sedan hjälpa till att implementera dessa.
RED Management kommer medverka på Fastighetsdagen Stockholm den 23 maj och på scen ge exempel på hur vi arbetar med hållbar fastighetsutveckling. Besök gärna oss i vår monter för att diskutera detta med oss.