Projekt

Startskottet för ny stadsdel som utmanar

Vid sidan av att vara ett spektakulärt byggnadsprojekt utgör Glasvasen även startskottet för ett omfattande stadsförnyelseprojekt benämnt Nyhamnen.

Glasvasen, Malmö

Glasvasen, karta

Läge
Södra Nyhamnen, i direkt anslutning till Malmö Central

Arkitekt:
Kanozi Arkitekter, genom Daniel Hohental

Total yta BTA (kvm):
7.000

Fördelning:
6.000 kvm kontorslokaler 780 kvm restaurang och kafé 240 kvm butikslokaler

Projektkostnad (ca):
200 mkr

Byggherre:
Jernhusen

Entreprenör:
Veidekke

Inflyttning:
2015

Visa faktaruta

Tankarna på utveckling av det obebyggda området norr om Malmö Central började spira hos Jernhusen redan när bolaget bildades för tolv år sedan. Området som är cirka 600 meter långt och ett kvarter brett togs senast i anspråk som avställningsyta för byggmaterial och maskiner när citytunneln byggdes genom Malmö. Det är tunneln med dess nya inglasade uppgång vid centralstationen som var det incitament som slutligen fick projektplanerna att lyfta.

I slutet av år 2008 fick Jernhusen klartecken från Malmö stad att gå vidare med sina utvecklingsplaner för området. Det betydde konkret att Malmö stad och Jernhusen gemensamt initierade ett parallellt arkitektuppdrag med syfte att gestalta området, och där fyra arkitektbyråer lämnade förslag.

Parterna valde att gå vidare med Kanozi Arkitekter, vars förslag även var det mest nyska-pande och okonventionella. Det bygger på ett koncept kallat ”den glesa kammen”. Det går i korthet ut på att i stället för att fylla kvarteren med en jämn massa av sexvåningshus väljer man att bygga högt och tätt. Därmed blir det möjligt att med bibehållen exploateringsgrad skapa parker som gröna lungor i stadsdelen. Det ger även ett ljusare och luftigare kvarter med fler solbelysta platser. Mot bangården skapas även en upphöjd terrass, ovanför två våningar garage, med inspiration från The High Line-projektet i New York. Terrassen kommer att anslutas till Södra Nyhamnskvarterens våningsplan tre.

– I stället för en trist och problemfylld kvartersbaksida med bullerplank skapar vi en lummig parkmiljö med en cykelväg, framhåller Peter Härle projektledare på Jernhusen.

Betydande mötesplats
En av de centrala punkterna i planen för Södra Nyhamnen är det nya stationstorget Jerntorget som kommer att fungera som en sammanbindande länk mellan centralstationen och Nyhamnsområdet. Flödesanalyserna visar att det kommer att bli en av Malmös mest frekventerade platser, och det är här Jernhusen planerar för sitt första projekt i området, Glasvasen.

– Byggnadens spektakulära form har flera skäl. Vi vill att den ska stå som en fri spelare eller möbel på torget som en kontrast mot den stramare omgivande arkitekturen som Ferdinand Bobergs Posthus och Glashallen vid Malmö Central, säger arkitekt Daniel Hohenthal.

– Runt hela byggnaden vill vi dessutom ha ett flöde. Formen är därför mjukt triangelformad vilket skapar en naturlig diagonal rörelse över torget.

Formen är också ett resultat av en strävan att skapa dynamiska och spännande kontorsytor och att skapa en signaturbyggnad och startskott för Södra Nyhamnen.

Obelisken vid sergels torg
– En av mina personliga inspirationskällor till Glasvasen är nog glasobelisken på Sergels Torg och den typ av glaskonst den representerar, avslöjar
Hohenthal vidare.

Byggnaden har försetts med ytmonterad Led-belysning för att i likhet med obelisken kunna lysa upp storstadsnatten.

Glasvasen blir sex våningar hög och fasaden kläs i en kombination av klart fönsterglas och färgat fasadglas. Byggnaden får två huvudsakliga entréer. Den officiella besöksentrén förläggs på byggnadens västra sida mot vattnet och posthuset medan den informella entrén passerar bottenvåningens kafé, och restaurangen placeras mot torget.

Det öppna och transparenta intrycket fortsätter på insidan. De båda entréerna leder fram till ett helt uppglasat trapphus med inslag av screentryckt glas med likaledes uppglasade hissar. Golven utförs i fin natursten.

Daniel Hohentals vision är att man ska känna det som om man rör sig på en gränd, eller gata i vertikalled ut mot vilken alla hyresgäster har möjlighet att marknadsföra sig.

På källarplanet byggs ett cykelgarage med tillhörande omklädningsrum. Några ytterligare gemensamma faciliteter medger inte byggnadsvolymen.

Bästa hållbarheten
Kontorsvåningarna på plan två till fem får 1 245 kvadratmeter uthyrningsbar yta vardera som kan rymma mellan en och fyra hyresgäster. Plan två och sex får en något mindre uthyrningsbar yta. Planlösning och rumsindelning inom de uthyrningsbara ytorna blir helt flexibel och öppen.

Glasvasen ska certifieras enligt Breeam Excellent.

– Det mest miljövänliga med Glasvasen och samtidigt det vi erhåller mest poäng för i certifieringsprocessen är faktiskt läget, avslöjar Peter Härle.

– Bara genom att bygga stationsnära har vi minskat restid och koldioxidutsläpp väsentligt, säger han.

Av energiskäl samt för att ge bra inomhusklimat är cirka 50 procent av fasadens glasyta bakombyggd med täta väggar. Moderna isolerglas och mellanglaspersienner bidrar också till att hålla inomhusklimatet på en behaglig nivå.

Uthyrningsläget är gott. Nyligen bestämde sig Mannheimer Swartling Advokatbyrå för att flytta sin verksamhet från Södergatan till 2,5 våningsplan i Glasvasen. I november 2015 är det dags för inflyttning. Då är konstruktionen för nästa byggnad öster om Glasvasen, innehållande hotell, kontor bostäder och handel, redan uppe. Ytterligare ett steg österut planeras det för Malmös nya tingsrätt som ska flytta in 2018.

TEXT JÖRGEN WIBERG

Fler Projekt

Projekt

Kvarteret som ska ­bygga ihop city

Rivningsarbetet är nästan avslutat. Pembroke vill med sitt nya projekt bygga ihop staden och göra kvarteret Hästen till navet i city.

Projekt

Äldreboende med forskningstouch

Om två år öppnar Goco Care, en litet inslag i det stora utvecklingsprojektet Goco Health Innovation City. Det blir ett ...
Projekt

Spektakulära torn med varvsrötter

Nu skrivs ännu ett kapitel i omdaningen av varvsområdet i Malmö. Där fartyg tidigare gick av stapeln reser sig snart ...
Projekt

”Extra allt” ska ge en ny dimension till kontoren

Är kombinationen kontor och hotell i samma byggnad en framgångsfaktor i framtiden? Det hoppas Platzer som tillsammans med NCC drar i gång slutspurten för höga Kineum i Göteborg.

Projekt

Träigt kontor med hållbarhet i fokus – "en profilbyggnad"

En iögonfallande skapelse sträcker sig mot Uppsalahimlen. Nära centralstationen börjar Vasakronans klenodfastighet Magasin X närma sig färdigställande.

Ordonnansen V
Projekt

Modernt mitt i 30-talsfunkisen

En ny årsring, i mitten. Bostadsprojektet Ordonnansen på Gärdet tränger in i 30- och 60-talsarkitekturen. Dessutom har en bensinmack försvunnit från platsen.

Projekt

Ny kittel med kunskap i fokus

Ska bi en signaturfastighet i nya stadsdelen.

Projekt

Delningsekonomi som vinnande koncept

Se bilder på unika projektet i Malmö.

Projekt

Högt så in i Norden – fokus på trevlighet

Ett Manhattan à la Göteborg. Blir klenod och även Nordens högsta kontorshus.

Projekt

Bilder: Följ med in i första kontoret som bara vill väl

Det var 2018 års största uthyrning. FV publicerar nu nya illustrationer.

Projekt

Bildspecial: Från gasproduktion till myllrande stadsliv

15 fabriksbyggnader omvandlas. Se de nya idéskisserna för fyramiljardersprojektet Gasverket.

Projekt

Nytt landmärke i syd när revanschen inleds

Den nya skrapan blir Stockholms näst högsta kontorshus efter Kista Science Tower. Högst upp blir det en öppen takterrass.

Projekt

Nytt landmärke när staden växer över älven

Göteborgs nya landmärke Platinan kommer att byggas vid brofästet till den nya Hisingsbron.

Projekt

Samnordiskt centrum satsar på vård och hälsa

Det är lätt att förledas att tro att det inte längre finns några vita fläckar på den svenska shoppingkartan. Men Adapta Fastigheter anser sig ha identifierat en, i nordvästra Storgöteborg.

Tillbaka till förstasidan