Projekt
Citypassagen, Örebro. Illustration: Roof Arkitekter/Castellum

Stark miljöprofil för prestigeprojekt

Om mindre än två år ska Castellums kontorshus, med solceller och va-lösning via regnvatten stå klart. Projektet är redan nu en succé vad gäller uthyrningen, endast en mindre del kvarstår att hyra ut.

Citypassagen, Örebro

Läge:
Vid resecentrum, vid norra infartsleden, på f.d. postterminalens tidigare parkering.

Entreprenör:
Peab

Total kontorsyta (kvm):
15.000

Hyresgäster:

Örebro kommun, 6.900 kvm
Försäkringskassan, 4.300 kvm
Migrationsverket, 2.600 kvm

Projektkostnad (ca):
440 miljoner kronor.

Byggherre:

Castellum

Öppnar:
2019 våren

Arkitekt:
Roof Ariktekter

Visa faktaruta

Våren 2019 är det tänkt att Castellums kontorskomplex ska stå färdigt. Totalt beräknas 1.000 personer arbeta i det 15.000 kvm stora huset. Det ligger intill Örebros resecentrum, nära centrum vid norra infartsleden.

– Huset är ett av de första intrycken man får om man kommer norrifrån, från Stockholmshållet. Det var viktigt att skapa en spektakulär byggnad som väcker intresse, säger Lars-Göran Otterling, arkitekt SAR/MSA på Roof Arkitekter.

Den lokala arkitektbyrån vann i början av 2015 en arkitekttävling som Castellum utlyst. De fick uppdraget att ett långt stenkast från det egna huvudkontoret rita en byggnad som skapar uppmärksamhet.

Lite drygt 1,5 år efter att de fick uppdraget togs första spadtaget den 16 december. Det var Kommunalrådet Kenneth Nilsson (S) som använde en grävmaskin för ceremonin.

– När markarbetet inleddes stötte vi på lite problem, först upptäcktes sex oljecisterner samt en bergsrygg som vi var tvungna att spränga bort, säger Per Gawelin, affärsområdeschef i Örebro på Castellum.

Stoppet blev dock kortvarigt och tidsplanen har inte blivit lidande utan projektet ska hålla tidsramarna.

Castellum har döpt projektet till Citypassagen och huset kommer att få en nio meter bred passage som går genom byggnaden i bottenplan.

– Det ska bli ett trevligt gångstråk när man kommer gående från centralen över bron. Det ska ge en känsla av att man nästan är utomhus, berättar Lars-Göran Otterling.

Restaurang ska locka
I båda ändarna kommer stora skjutdörrar att finnas, som när det är varmt ska öppnas upp under dagtid. I bottenplan planeras för en 900 kvadratmeter stor restaurang. Gångstråket genom huset skapar möjlighet att ha uteservering året om. Castellum är nära att skriva ett avtal med en operatör, och det är tänkt att det ska bli ett koncept med en food-court med tre till fem olika matställen.

För att få in ljus i den kvadratiska byggnaden kommer det ovan bottenvåningen att bli en andra diagonal passage som delar in huset i fyra delar. De ska sammankopplas i mitten så att det går att röra sig fritt emellan.

Byggnaden kommer att få ett speciellt utseende genom att två av husfasaderna kläs in med cirka 300 solcellsplattor mot sydväst och sydost. Hela huset kommer att få en veckad fasad med stora guldfärgade plåtkassetter som är fyra meter höga.

För att spara på vatten kommer huset också att få en udda va-lösning.

– Vi kommer att ha en stor tank i källaren som ska samla in regnvatten för att spola fastighetens alla toaletter, berättar Per Gawelin.

Kontorshuset ska försörjas med grön el samt förnyelsebar fjärrvärme och fjärrkyla. Dessutom, för att uppmuntra cykling, kommer det att finnas cykelgarage, omklädningsrum och duschar.

Huset ska miljöcertifieras genom Sweden Green Building Council som en miljöbyggnad nivå silver.

Placeringen vid en av Örebros mest trafikerade korsningar – Östra Bangatan och Östra Nobelgatan är en utmaning.

– I projektet ställs höga krav på både hög säkerhet och att ljudnivån inte blir för hög. Det ställer krav på välisolerade fönster, berättar Otterling.

För att utnyttja byggrätten på bästa sätt är parkeringen placerad under huset, med plats för ett 60-tal bilar.

Förvärvade mark 2014
Bakgrunden till Citypassagen är Örebro kommuns ambition att utveckla järnvägsområdet, förbättra resecentrum och ge förutsättningar för främst kontor i stationsnära lägen. I området kring resecentrumet finns planer på totalt cirka 30.000 kvadratmeter, inklusive Citypassagen.

Jernhusen och Klövern arbetade under 2014 fram en detaljplan. När planen var antagen valde Jernhusen att sälja till Castellum. För cirka 45 miljoner kronor förvärvades marken.

Utöver Castellum äger Klövern en byggrätt som tillåter en cirka 11.000 kvadratmeter stor byggnad på upp till 14 våningar för kontor och hotell. Kommunen har även gett Utopia arkitekter en markanvisning i närheten, vilken kan ge ytterligare cirka 5.000 kvadratmeter.

Castellums investering i Citypassagen är bolagets största i en nybyggnation och innebär en total investering på cirka 440 miljoner kronor. I dagsläget är 91 procent uthyrt till tre hyresgäster. Totalt hyresvärde är på årsbasis cirka 35 miljoner kronor, vilket ger en snitthyra på 2.300 kronor per kvadratmeter.

– Med ett och ett halvt år kvar är över 90 procent uthyrt, det är vi jättenöjda med. Hyrorna är på rekordnivåer för Örebro, säger Per Gawelin.

Tre hyresgäster klara
Den största hyresgästen blir Örebro kommun. De har skrivit ett 15-årigt avtal och hyr 6.900 kvadratmeter och kommer att husera på de tre översta våningarna. Det är större delen av förvaltningarna inom samhällsbyggnadsområdet som kommer att flytta hit.

Försäkringskassan har tecknat ett avtal om cirka 4.300 kvadratmeter och ska sitta på våning tre och fyra i ett aktivites­baserat kontor för cirka 270 anställda. Kontraktet är på drygt 5,5 år. I dag sitter de på Slottsgatan i en fastighet ägd av Behrns Fastigheter, och kommer lämna cirka 5.900 kvadratmeter. Servicekontoret på cirka 700 kvadratmeter kommer dock att vara kvar i sitt befintliga läge.

Tredje hyresgästen är Migrationsverket som samlar all sin verksamhet från fyra olika adresser i Örebro till Citypassagen. Migrationsverket ska hyra 2.600 kvadratmeter på ett sexårigt avtal och planerar för cirka 100 arbetsplatser i en öppen planlösning och en besöksdel i markplan med egen entré.

Fler Projekt

Projekt

Kvarteret som ska ­bygga ihop city

Rivningsarbetet är nästan avslutat. Pembroke vill med sitt nya projekt bygga ihop staden och göra kvarteret Hästen till navet i city.

Projekt

Äldreboende med forskningstouch

Om två år öppnar Goco Care, en litet inslag i det stora utvecklingsprojektet Goco Health Innovation City. Det blir ett ...
Projekt

Spektakulära torn med varvsrötter

Nu skrivs ännu ett kapitel i omdaningen av varvsområdet i Malmö. Där fartyg tidigare gick av stapeln reser sig snart ...
Projekt

”Extra allt” ska ge en ny dimension till kontoren

Är kombinationen kontor och hotell i samma byggnad en framgångsfaktor i framtiden? Det hoppas Platzer som tillsammans med NCC drar i gång slutspurten för höga Kineum i Göteborg.

Projekt

Träigt kontor med hållbarhet i fokus – "en profilbyggnad"

En iögonfallande skapelse sträcker sig mot Uppsalahimlen. Nära centralstationen börjar Vasakronans klenodfastighet Magasin X närma sig färdigställande.

Ordonnansen V
Projekt

Modernt mitt i 30-talsfunkisen

En ny årsring, i mitten. Bostadsprojektet Ordonnansen på Gärdet tränger in i 30- och 60-talsarkitekturen. Dessutom har en bensinmack försvunnit från platsen.

Projekt

Ny kittel med kunskap i fokus

Ska bi en signaturfastighet i nya stadsdelen.

Projekt

Delningsekonomi som vinnande koncept

Se bilder på unika projektet i Malmö.

Projekt

Högt så in i Norden – fokus på trevlighet

Ett Manhattan à la Göteborg. Blir klenod och även Nordens högsta kontorshus.

Projekt

Bilder: Följ med in i första kontoret som bara vill väl

Det var 2018 års största uthyrning. FV publicerar nu nya illustrationer.

Projekt

Bildspecial: Från gasproduktion till myllrande stadsliv

15 fabriksbyggnader omvandlas. Se de nya idéskisserna för fyramiljardersprojektet Gasverket.

Projekt

Nytt landmärke i syd när revanschen inleds

Den nya skrapan blir Stockholms näst högsta kontorshus efter Kista Science Tower. Högst upp blir det en öppen takterrass.

Projekt

Nytt landmärke när staden växer över älven

Göteborgs nya landmärke Platinan kommer att byggas vid brofästet till den nya Hisingsbron.

Projekt

Samnordiskt centrum satsar på vård och hälsa

Det är lätt att förledas att tro att det inte längre finns några vita fläckar på den svenska shoppingkartan. Men Adapta Fastigheter anser sig ha identifierat en, i nordvästra Storgöteborg.

Tillbaka till förstasidan