Nya Helsingborg skjuter i höjden

Helsingborg växer på höjden med flera höghusprojekt. Ett av dessa är Närlunda Västra 2. Ett 22 våningar högt bostadshus som ska lyfta området Närlunda.

Närlunda Höghus, Helsingborg

Läge:
Närlunda, Helsingborg

Byggherre:
AB Helsingborgshem

Total yta BTA(kvm):
11 450

Ytfördelning (kvm):
8 750 Bostäder
1 650 Garage
250 Handelsyta
600 Lokalyta

Arkitekt:
White arkitekter

Entreprenör:
Veidekke Etrepenad AB

Projektstart:
2012

Färdigbyggt:
2014

Visa faktaruta

Helsingborgshem är i stort sett ensamägare i miljonprogramsområdet Närlunda söder om Helsingborgs centrum intill E4. Det är ett område med goda busskommunikationer och närhet till Södercity, nordväst om Närlunda, med galleria och diverse serviceutbud. Dit tar det cirka tio minuter med buss. Området byggdes på 1970-talet och är omgivet av grönområden och ligger cirka två kilometer från centrum. Bolaget ser stor potential i Närlunda.

Som ett första steg i utvecklingen av området blir det 22 våningar höga bostadshuset Närlunda Västra 2. I höghusdelen planeras det för enbart hyresrätter i storleken 44 till 72 kvadratmeter, tvåor och treor, fem stycken per våning, totalt 102 stycken. Dessutom kommer det att byggas två låghusdelar, varav den ena kommer att fyllas med 19 studentbostäder. I den andra är det i princip klart för en vårdcentral, samt ytterligare någon serviceinrättning.

– Förutom vårdcentralen finns det två andra lokaler där vi vill hyra in verksamheter som kan stötta området, butik, restaurang eller liknande. Sedan kan det väl vara klokt att lägga ett apotek i anknytning till vårdcentralen, säger Björn Ravemark, projektledare på Helsingborgshem.

Från början fanns ambitionen att bygga bostadsrätter. Efter politiska marknadsmässiga överväganden backade de till slut eftersom det ansågs för riskfullt och gick istället på spåret de behärskar, med hyresrätter.

Det är idag inte klart vad hyrorna kommer att ligga på, men Ravemark menar att det kommer att gå att jämföra med ett annat nybygge där de tar 1 500 kronor/kvm. Bolaget vill inte yppa vad det är för tänkt intäkt på hela fastigheten.

Högsta byggnaden
Bygget av vad som kommer att bli ortens högsta byggnad med 66 meter väntas ta fart vid månadsskiftet mars, april, förutsatt att allt går väl när bygglovet behandlas i byggnadsnämnden den 29 februari.

Helsingborgshem har haft ett liknande projekt tidigare i området Fredriksdal, där en butikslokal med en trög verksamhet ersattes med fastigheten Spetsen om 14 våningar. På samma sätt har bolaget gått till väga i 22-våningsprojektet, man nyttjar redan exploaterad mark, genom att riva en butikslokal och bygger bostäder på höjden. Trots att det kommer att bli stadens högsta byggnad så anser Ravemark att det har varit ett relativt enkelt projekt att driva igenom.

– Det har gått smärtfritt, vi hade en förenklad detaljplaneprocess som gick igenom utan överklagan. Och min uppfattning är att satsningen ses som positiv bland helsingborgarna, förhoppningsvis är det här ett steg i att lyfta området Närlunda.

Utöver det stora projektet med höghuset som väntas nå en kostnad om 250 miljoner kronor finns även planer på att utveckla befintlig bebyggelse och idéer finns framtagna för hur man kan utveckla området i övrigt. Däremot finns inga konkreta planer på att sjösätta dessa idéer i dagsläget utan det är något som kan ske tidigast under våren senare i år.

Havsutsikt åt alla
Närlunda Västra 2 görs i samarbete med entreprenören Veidekke och arkitektbyrån White. Vilka i samarbete kom fram med ett förslag på design, funktion och byggplanen efter att Helsingborgshem lämnat sina marknadsmässiga och tekniska krav.

– Vi hade inga invändningar på förslaget från dem, men att gå från bostadsrätter till hyresrätter innebar en hel del arbete, säger Ravemark.

Arkitekter till projektet är alltså White. Som redan i tävlingsstadiet hade en klar bild av vad man ville uppnå med projektet.

– Det är viktigt för oss att huset verkligen tar hand om hela sammanhanget och området Närlunda. Den landar dessutom bra där uppe och kommer bli ett bra landmärke för området Närlunda, säger arkitekten Åsa Bjerndell.

Rent designmässigt är deras tanke att skapa en diamantformad fasad, för att undvika att det skulle bli en naturlig fram och baksida, och så att huset ser ungefär likadant ut från alla väderstreck.

På så sätt har de även skapat havsutsikt till alla lägenheter. I övrigt kan hyresgästerna vänta lägenheter med inglasade balkonger och där hjärtat i samtliga lägenheter är ett öppet kök.

– Fokus nu är att se till att det här huset byggs så likt det går från vad vi presenterade i tävlingsstadiet, att det förverkligas så nära som möjligt. Mycket kan hända på vägen, budgetförändringar och annat, menar Bjerndell.

Fler höghus
Utöver Helsingborgshems båda projekt så är även Dagon i full färd med att planera ett eget höghus som går under namnet Hem365, i området Miatorp. Den blir 17 våningar hög utrustad med bekvämligheter som pool, gym, och takterrass. Byggstart för projektet om 180 miljoner kronor är planerat till hösten, då de räknar med att ha sålt 60 procent av totalt 53 bostäder. Ett kostnadsexempel på en lägenhet i huset kan vara en tvåa på tredje våningen där månadsavgiften ligger på 2 700 kronor samt en insats om 1,3 miljoner kronor.

Några komfortinrättningar ser Helsingborgshem förbi. De satsar genomgående på bostäder.

TEXT VIKTOR ÅGREN

Fler Projekt

Projekt

Bilder: Följ med in i första kontoret som bara vill väl

Det var 2018 års största uthyrning. FV publicerar nu nya illustrationer.

Projekt

Bildspecial: Från gasproduktion till myllrande stadsliv

15 fabriksbyggnader omvandlas. Se de nya idéskisserna för fyramiljardersprojektet Gasverket.

Projekt

Nytt landmärke i syd när revanschen inleds

Den nya skrapan blir Stockholms näst högsta kontorshus efter Kista Science Tower. Högst upp blir det en öppen takterrass.

Projekt

Nytt landmärke när staden växer över älven

Göteborgs nya landmärke Platinan kommer att byggas vid brofästet till den nya Hisingsbron.

Projekt

Samnordiskt centrum satsar på vård och hälsa

Det är lätt att förledas att tro att det inte längre finns några vita fläckar på den svenska shoppingkartan. Men Adapta Fastigheter anser sig ha identifierat en, i nordvästra Storgöteborg.

Projekt

Stark miljöprofil för prestigeprojekt

Om mindre än två år ska Castellums kontorshus, med solceller och va-lösning via regnvatten stå klart. Projektet är redan nu en succé vad gäller uthyrningen, endast en mindre del kvarstår att hyra ut.

Projekt

Bilder och interaktiv grafik: Så blir nya Sture

Fastighetsvärlden bjuder på en virtuell rundtur i det nya Sturekvarteret.

Projekt

Djurgårdsstaden går till sjöss vid Ropsten

I Norra Djurgårdsstaden pågår Stockholms största stadsbyggnadsprojekt sedan Hammarby Sjöstad. Planerna är så ambitiösa att marken inte räcker till. Nu skapas en konstgjord ö.

Projekt

Modernt köpcentrum bakom kvartersfasad

Om drygt två år öppnar gallerian som ska bli den sammanhållande länk som binder samman bostäder och kontor i Mölndals ambitiösa stadsförnyelseprojekt.

Projekt

Från sliten småindustri till flaggskeppens hemvist

Snart öppnar Skandinaviens största köpcentrum. Åtta meter höga glasväggar ska hänföra besökarna till shopping, och ägaren lockar dessutom med annat som är nytt för Sverige.

Projekt

Projektet som ska få Malmö att leva upp

På det som varit en av Sveriges mest strategiskt placerade parkeringsplatser växer Malmös nya konsert- och kongressanläggning fram. Tanken är att binda ihop den gamla och nya staden.

Projekt

Startskottet för ny stadsdel som utmanar

Vid sidan av att vara ett spektakulärt byggnadsprojekt utgör Glasvasen även startskottet för ett omfattande stadsförnyelseprojekt benämnt Nyhamnen.

Projekt

Omstritt projekt vann gehör med dansk design

Striderna har varit många om den blivande Station Stockholm Citys utformning. Ett flertal förslag har kasserats eller skjutits i sank av Länsstyrelsen men nu är projektet äntligen igång.

Projekt

Sista Domusskylten ner – nya centrum växer fram

Galleria Boulevard ska nystarta Kristianstads centrumhandel. Tre kvarter förvandlas helt och en stadsdel som hamnat i bakvatten ska genom det vändas till en stolt framsida.

Tillbaka till förstasidan