Projekt
Ordonnansen V
Här fanns förr en bensinmack med några kontorsvåningar ovanpå. Efter en lång byråkratisk kamp växer här nu i stället upp två bostadshus med en arkitektur som ger området en ny årsring som både bryter och matchar med de tidigare från 30- respektive 60-talet.

Modernt mitt i 30-talsfunkisen

En ny årsring, i mitten. Bostadsprojektet Ordonnansen på Gärdet tränger in i 30- och 60-talsarkitekturen. Dessutom har en bensinmack försvunnit från platsen.

Ordonnansen V

Läge
Furusundsgatan / Värtavägen, Stockholm

Byggherre
Aros Bostad

Antal bostäder
116

Historia
På platsen fanns tidigare en OK/Q8-bensinstation och även replokalen Molotov Studios.

Total yta (BTA)
15.200 kvm

Arkitekt
Semrén & Månsson

Färdigställande/inflytt
Vår 2022

Namnet
Ordet ordonnans betyder kurir eller sändebud. Används militärt vid transporter.

Visa faktaruta

(Artikeln är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 2/2021 som utkom i mars)

På platsen finns just nu en djup grop som fyllts upp med ett garage. Men snart börjar bygget växa uppåt.

Det har varit en lång resa för prestigeprojektet som Aros Bostad drivit, en lika lång och utdragen process som kan drabba betydligt större projekt.

Redan 2010 drogs de första planerna upp. Hösten 2011 förvärvade Aros fastigheten Ordonnansen 6 från OK-koncernen för 78 miljoner kronor efter en budgivning mot elva andra investerare. Därefter fick bolaget även en markanvisning för grannfastigheten Ordonnansen 5, längst ut i spetsen mellan sluttande Värtavägen och ännu mer sluttande Furusundsgatan, där det vid tillfället fanns en pump- och transformatorstation.

– Det har varit en extremt lång planprocess. Den var till och med uppe i Mark- och miljö-­överdomstolen. Vi har under tiden även gjort ett omtag kring utformningen för att få ett mer rationellt hus och få en hög arkitektonisk nivå, säger Magnus Andersson vd vid Aros Bostad.

Åter till ritbordet

Det tidigare arkitektförslaget fick snabbt smeknamnet Minecrafthuset i lokalpressen.

I det förslag som Aros Bostad nu genomför uppförs 116 bostäder upplåtna med bostadsrätt. De fördelas mellan två huskroppar, gatuhuset och gårdshuset – som ligger i vinkel ner mot korsningen mellan de båda gatorna. Planområdet är beläget vid Värtavägens högsta punkt, vilket innebär en kraftigt sluttande slänt. Gatuhuset, som byggs på den nedre delen av sluttningen, blir fem till elva våningar högt sett från gatan, och huskroppen ovan, gårdshuset, blir sex våningar hög från gatan – så det hus som ligger lägre kommer att nå en något högre höjdnivå.

– Det är en stor höjdskillnad på platsen, och det har varit en intressant utmaning. Det är allmänt en ganska trixig plats att förhålla sig till, med byggnaderna runt omkring liksom pumpstationen, säger Eva Ryberg vid Semrén & Månsson som varit ansvarig arkitekt i bygghandlingsskedet.

Planområdets storlek är 2 350 kvadratmeter. Det utgörs av fastigheterna Ordonnansen 5 och 6 – därav bostadsprojektets namn Ordonnansen V. Läget är bra, 150 meter till tunnelbanestation och 250 meter till Gärdets sportfält.

Ny årsring
Gärdets bebyggelse norr om fastigheten byggdes ut under i huvudsak 30-talet, i tidstypisk funkis. Övriga byggnader är uppförda under 60-talet.

Aros Bostad och Semrén & Månsson har haft för avsikt att sticka ut arkitektoniskt, men även att på flera sätt smälta in med 30-talsbyggena. Till exempel utförs husen i ljus puts med inslag av trä i sockelvåningarna för att samspela med den kringliggande funkisbebyggelsen.

– Vi var ute efter ett annorlunda utseende, men det var samtidigt viktigt med något som samspelar med funktionalismen som finns i närområdet, säger Eva Ryberg.

När hon som nyutexaminerad arkitekt flyttade till Gärdet för 15 år sedan fanns egentligen bara en bensinmack och ett garage på tomten.

– Jag tror att förvandlingen från industritomt till bostadskvarter kommer glädja många när det väl står klart.

Aros Bostad har haft ett bra flyt i försäljningen av bostäderna. Endast tio lägenheter finns kvar när det återstår mer än ett år till inflyttning.

– Efterfrågan har varit jättestor, för både de större och mindre lägenheterna, för såväl de högre våningsplanen som för de lägre, säger Magnus Andersson.

Inflyttning sker våren, sommaren och hösten 2022.

Den dyraste lägenheten kostar 16,9 miljoner kronor (då är ytan 148 kvadratmeter) och den billigaste 2,4 miljoner. (23 kvadratmeter). Kvadratmeterpriset är i snitt 98 000 kronor, och det högsta är 115 000 kronor.

Lägenheterna på de översta våningsplanen har stora terrasser med en utsikt över Gärdet och in mot centrala Stockholm och även vy mot Värtan åt det andra hållet.

Egentligen säljstartade Aros projektet 2017, men fick då dra tillbaka processen efter att några kommunala installationer satte stopp för projektet.

Satsning på grönt
Aros Bostad har lagt mycket kraft på att få in det gröna i projektet. Klätterväxter, blommande träd, bärbuskar och vintergröna växter ska göra gården till ett levande utomhusrum året om. På taket ska det bli sedumväxter och en solcellsanläggning. Solenergin under ett år ska motsvara en miljon uppladdningar av mobiltelefoner.

I källarplan finns ett garage med plats för 38 bilar, och det stora cykelrummet finns lättillgängligt.

Aros Bostad har även tre kommersiella lokaler att fylla. I ”spetsen” planerar bolaget för ett gym. I en av de båda andra hoppas man få in ett kafé eller en restaurang.

Gärdet har tidigare varit den östra ändstationen för inner­staden. Bortanför har det funnits lättindustri, färje­terminaler, oljecisterner, några få kontorshus och övergivna spårområden. Men framöver ska Gärdet få en högst levande granne när Värtahamnen och Frihamnen byter skepnad och i stället ingår i den moderna Norra Djurgårdsstaden, där stora volymer bostäder och kontor ska byggas i de tidigare hamnområdena och där kajkanterna ska bli välkomnande och ett alternativ till en promenad runt Djurgården.

Missa inte! Fastighetsdagen Uppsala 2024

Den 9 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Uppsala. Seminariet äger rum på Uppsala Konsert & Kongress, Uppsala.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Projekt

Projekt

Kvarteret som ska ­bygga ihop city

Rivningsarbetet är nästan avslutat. Pembroke vill med sitt nya projekt bygga ihop staden och göra kvarteret Hästen till navet i city.

Projekt

Äldreboende med forskningstouch

Om två år öppnar Goco Care, en litet inslag i det stora utvecklingsprojektet Goco Health Innovation City. Det blir ett ...
Projekt

Spektakulära torn med varvsrötter

Nu skrivs ännu ett kapitel i omdaningen av varvsområdet i Malmö. Där fartyg tidigare gick av stapeln reser sig snart ...
Projekt

”Extra allt” ska ge en ny dimension till kontoren

Är kombinationen kontor och hotell i samma byggnad en framgångsfaktor i framtiden? Det hoppas Platzer som tillsammans med NCC drar i gång slutspurten för höga Kineum i Göteborg.

Projekt

Träigt kontor med hållbarhet i fokus – "en profilbyggnad"

En iögonfallande skapelse sträcker sig mot Uppsalahimlen. Nära centralstationen börjar Vasakronans klenodfastighet Magasin X närma sig färdigställande.

Projekt

Ny kittel med kunskap i fokus

Ska bi en signaturfastighet i nya stadsdelen.

Projekt

Delningsekonomi som vinnande koncept

Se bilder på unika projektet i Malmö.

Projekt

Högt så in i Norden – fokus på trevlighet

Ett Manhattan à la Göteborg. Blir klenod och även Nordens högsta kontorshus.

Projekt

Bilder: Följ med in i första kontoret som bara vill väl

Det var 2018 års största uthyrning. FV publicerar nu nya illustrationer.

Projekt

Bildspecial: Från gasproduktion till myllrande stadsliv

15 fabriksbyggnader omvandlas. Se de nya idéskisserna för fyramiljardersprojektet Gasverket.

Projekt

Nytt landmärke i syd när revanschen inleds

Den nya skrapan blir Stockholms näst högsta kontorshus efter Kista Science Tower. Högst upp blir det en öppen takterrass.

Projekt

Nytt landmärke när staden växer över älven

Göteborgs nya landmärke Platinan kommer att byggas vid brofästet till den nya Hisingsbron.

Projekt

Samnordiskt centrum satsar på vård och hälsa

Det är lätt att förledas att tro att det inte längre finns några vita fläckar på den svenska shoppingkartan. Men Adapta Fastigheter anser sig ha identifierat en, i nordvästra Storgöteborg.

Projekt

Stark miljöprofil för prestigeprojekt

Om mindre än två år ska Castellums kontorshus, med solceller och va-lösning via regnvatten stå klart. Projektet är redan nu en succé vad gäller uthyrningen, endast en mindre del kvarstår att hyra ut.

Tillbaka till förstasidan